bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Jedničkou draftu se stal Matthews, Laine míří z druhého místa do Winnipegu

25. června 2016, 5:50

Martin Zíta

Toronto Maple Leafs si z prvního místa draftové loterie vybralo Austona Matthewse. Vcelku dle očekávání, lze říci. Podobné hodnocení snese druhý Patrik Laine, který se nově stal hráčem Winnipegu Jets. Trojlístek nejlépe postavených mladíků letošní sezony však uzavřelo překvapivé místo. Columbus ukázal na Pierra-Luca Duboise a Jesse Puljujärvi, očekávaná trojka draftu, tak spadl do klína Edmontonu.

První kolo draftu NHL je minulostí. Jedničkou letošní dražby talentů se stal americký útočník Auston Matthews, jemuž pozici největšího talentu svého ročníku předpovídala většina scoutů. Toronto jej tedy skutečně upřednostnilo před Finem Patrikem Lainem, po kterém hned vzápětí sáhl Winnipeg. Pomyslné stupně vítězů doplnil Pierre-Luc Dubois, přestože dle předpokladů neměl mezi prvními třemi hráči figurovat žádný Kanaďan.

Toronto volilo jako první poprvé od roku 1985, kdy se jedničkou draftu stal Wendel Clark. Kanadský útočník, prototyp silového hráče, v NHL odehrál takřka osm stovek zápasů a tři roky dělal u Maple Leafs kapitána. Od Matthewse se očekává ještě zářnější kariéra. Maple Leafs s ním do budoucna počítají na pozici prvního centra a vzhledem ke kvalitě jejich stávajícího kádru je možné, že elitní pozici obsadí již od října.

Patrik Laine na druhém místě taktéž není žádným překvapením. Kanonýr k pohledání je tedy novým členem Winnipegu Jets, kteří si jistě mnou ruce. Laine zažil skvělou sezonu, kdy posbíral patnáct týmových nebo individuálních ocenění a počítá se, že už příští sezonu stráví plně v NHL. Ostatně dle svých slov bude během pár let nejlepším hráčem světa. Právě prořízlá pusa, či v mnoha případech až přehnané sebevědomí, mu mohla dle některých scoutů v konečném účtování mírně uškodit a utvrdit Matthewsovo výsadní postavení.

O překvapení se na draftu postaral Columbus, který ze třetí příčky sáhl po Pierru-Lucu Duboisovi. Většina scoutů i hokejových fanoušků čekala, že Blue Jackets bez sebemenšího zaváhání sáhnou po Jessem Puljujärvim, ovšem nestalo se a mladý Fin skončil v Edmontonu, který volil jako čtvrtý. Dubois byl před draftem hodnocen jako nejlepší hráč působící v Severní Americe, do nebes skauti vynáší jeho cit pro hru a schopnost hrát ve všech situacích.

Přestože finský hokej nakonec navzdory předpokladům neměl mezi nejlepšími třemi hned dva zástupce, nemusí zoufat. Hned z pátého místa totiž Vancouver sáhl po obránci Ollim Juolevim a Finové tedy se třemi zástupci ovládli TOP 5. Hned dvanáct hráčů z třiceti, kteří byli draftováni v prvním kole, pochází ze Spojených států. Pro americký hokej o dosud nejlepší ročník v tomto ohledu, když překonal rok 2010 a tehdejších deset mladíků v prvním kole.

Českého ani slovenského zástupce mezi prvními třiceti nenajdeme. Druhé kolo letošního draftu začíná v 16 hodin.

Přehled draftovaných hráčů:

1. Auston Matthews (TOR) 
2. Patrik Laine (WPG) 
3. Pierre-Luc Dubois (CBJ) 
4. Jesse Puljujärvi (EDM) 
5. Olli Juolevi (VAN) 
6. Matthew Tkachuk (CGY) 
7. Clayton Keller (ARI) 
8. Alexander Nylander (BUF) 
9. Michail Sergačjov (MTL) 
10. Tyson Jost (COL) 
11. Logan Brown (OTT) 
12. Michael McLeod (NJD) 
13. Jake Bean (CAR) 
14. Charlie McAvoy (BOS) 
15. Luke Kunin (MIN) 
16. Jakob Chychrun (ARI) 
17. Dante Fabbro (NSH) 
18. Logan Stanley (WPG) 
19. Kieffer Bellows (NYI) 
20. Dennis Cholowski (DET) 
21. Julien Gauthier (CAR) 
22. German Rubcov (PHI) 
23. Henrik Borgström (FLA) 
24. Max Jones (ANA)
25. Riley Tufte (DAL) 
26. Tage Thompson (STL) 
27. Brett Howden (TBL) 
28. Lucas Johansen (WSH) 
29. Trent Frederic (BOS) 
30. Sam Steel (ANA) 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.