bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Jak se tvořila smlouva Patrika Laineho? Obrovská úleva, hlásí střelec

29. září 2019, 14:30

Jakub Hromada

Trvalo to dlouho, ale nakonec se fanoušci Winnipegu dočkali. Jets uzavřeli s Patrikem Lainem dvouletou dohodu, při které si finský sniper vydělá celkem 13,5 miliónů dolarů. Laine tak stihne začátek sezóny a generální manažer Kevin Cheveldayoff si může udělat jednu fajfku. Ta druhá čeká na podpis Kylea Connora.

Zhruba před rokem začala jednání mezi oběma stranami a teď, týden před startem sezóny, se konečně dohodly. Kompromis našly na dvouleté smlouvě s dvěma odlišnými příjmy. V první sezóně si Laine vydělá šest miliónů, v té druhé 7,5. Tím tedy byla stanovena kvalifikační nabídka na sezónu 2021/2022.

Jaká byla stádia konverzace mezi agentem Michaelem Liutem a GM Kevinem Cheveldayoffem?

Vše odstartoval kontrakt Austona Matthewse. S ním byl totiž Laine neustále srovnáván už od draftu a ještě jistě dlouho bude. Říkalo se, že za kolik podepíše Američan, podepíše i Fin. Jenže elitní centr Toronta podepsal pro Laineho v nejhorší možnou chvíli. V únoru, kde se střelecky trápil, zveřejnily Maple Leafs pětiletou smlouvu s průměrným ročním výdělkem 11,634 miliónu.

Nebyla šance, že za podobný peníz podepíše Laine. Ačkoli Laineho strana na desetimiliónové hranici začínala, bylo jasné, že počet miliónů rozhodně dvouciferný nebude. Zpackanou sezónou byla určena i délka smlouvy. Agent i generální manažer chtěli kratší, tzv. přemosťovací smlouvu.

Ovšem i po této shodě se jednání vlekla. Tři roky byla preferovaná varianta pro oba, ovšem problém byl ve třetím roce kontraktu. Point i Tkachuk se s kluby dohodli na tříleté variantě s příjmem devět miliónů v posledním roce platnosti. A Laineho strana chtěla to samé. To by byl pro Jets až příliš velký risk.

Cheveldayoff bojoval ze všech sil, a nakonec uválčil dvouletou smlouvu. Liut předložil svoji verzi. V každém roce chtěl pro svého hráče příjem přes sedm miliónů. Protinabídku generálního manažera Jets již známe, první rok šest, druhý rok sedm a půl miliónu Laine přijal.

„Velmi důležitý podpis,“ vyjádřil se kouč Maurice na adresu Patrika Laineho. „Je skvělé, že stihne před zápasy nějaké tréninky. „Také byla přínosem jeho příprava doposud. Těžký kemp ve Švýcarsku mu jistě prospěl.“

V pondělí se ve Winnipegu podrobí všem fyzickým testům, stejně tak bude podroben lékařské prohlídce. Poté se připojí k týmu v trénincích na ledě.

„Nepředpokládám, že by chyběl v prvním zápase sezóny,“ vyvrátil možné pochybnosti hlavní kouč Jets. „Je z Evropy připravený a pokud nebude mít zdravotní problémy, bude hrát.“

„Jediné, co mohu říct, že je to obrovská úleva,“ netajil nadšení finský útočník. „Nic jiného říct nemůžu,“ pokračoval se smíchem.

Měl skutečně zakázáno mluvit s médii, k těm totiž vystoupí v pondělí ve Winnipegu. V pátek odletěl z Bernu do Helsinek, kde trénoval s Mikkem Rantanenem, který na rozdíl od Laineho na smlouvu stále čeká.

Experti se shodují, že Jets na smlouvě Laineho vydělali. Ovšem finský útočník rozhodně neprohloupil. Jedná se o skvělý kompromis pro obě strany.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.