bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Jak moc se změnil Bruce Cassidy? Bývalí svěřenci nevzpomínají na současného kouče Bruins rádi

8. června 2019, 15:00

Jiří Lacina

První trenérskou příležitost v NHL dostal docela mladý. Bylo mu 37 let, když v roce 2002 převzal Washington Capitals. Krátké angažmá plné vzestupů i pádů nedopadlo dobře. První rok z toho byl aspoň postup do play off. Ve druhém zápase proti Tampě udělal Jaromír Jágr 4 body (2+2) a za stavu 2:0 vypadalo všechno dobře. Pak ale přišly čtyři porážky v řadě a rychlý výpadek.

Drsné začátky v hlavním městě

Po 28 zápasech další sezóny se Cassidy s mužstvem rozloučil. Pokud měl někde slabinu, byla to komunikace s hráči. Mladý trenér hrubě nezvládal silné osobnosti, jichž se tehdy sešla ve Washingtonu řada. Sergej Gončar, Jaromír Jágr nebo Michael Nylander byli hráči na vrcholu. Se svojí představou, jak některé věci organizovat. Cassidymu práci zrovna neulehčovali.

Pokud jde konkrétně o Jágra, pamětníci si vybaví, za jak vyostřených okolností odcházel z Pittsburghu. Podle svých slov tam „umíral zaživa“. V play off 2001 dal v 16 zápasech jen dvě branky. Tehdy ochladl i jeho vztah k Mario Lemieuxovi, jenž si v novinách neodpustil poznámku: „Potřebujeme od Jágra víc gólů.“ Angažmá ve Washingtonu české legendě vyloženě nevyšlo, od začátku se zde necítil dobře. Bruce Cassidy na tom měl svojí zásluhu.

Současný hokejový tisk vzpomíná na jeho vztah s kabinou Capitals jako na „nepřátelský“. Dlouholetý útočník Caroliny Bates Battaglia přestoupil v roce 2003 právě do Washingtonu. Nedávno překvapil zámořský hokejový svět hodně ostrým podcastem.

„Nikdy jsem ho neměl rád,“ řekl Battaglia za použití slov, která bývají v televizi vypípána. „Upřímně jsem fakt nevěděl, že ještě trénuje. Občas se podívám na nějaké sestřihy, jinak ligu vážně moc nesleduju,“ přiznal současný majitel restaurace v Raleighu. „Když jsem ho uviděl v televizi, nemohl jsem uvěřit. Ukazuje to, jak dobrý musí Boston být, když i s ním vyhrávají.“

Hořkost evidentně pořád nezmizela, možná i proto, že Cassidy po odchodu od Capitals utrousil na adresu svých bývalých svěřenců do novin pár jedovatých komentářů. Kdyby nic jiného, přinejmenším tohle přišlo v danou dobu lidem od hokeje dost neprofesionální.

Psychicky silnější

Potřeboval dozrát. Na další šanci v NHL čekal přes dvanáct let. Po několika angažmá v nižších soutěžích a asistentských pozicích v NHL nahradil v únoru 2017 na místě hlavního kouče Bruins Claude Juliena. V jednapadesáti letech byl pro tak důležitou úlohu lépe vybaven.

„Cítím se teď mnohem pohodlněji, než když jsem byl mladý,“ řekl Cassidy před zhruba třemi týdny, kdy oslavil 54. narozeniny. „Neměl jsem moc zkušeností z NHL. Nahoře jsem byl jen v Chicagu, kde jsem ale spíš paběrkoval,“ dodal ke svým hráčským časům, kdy coby bek odehrál za Chicago Blackhawks během sedmi let 36 utkání.

„Pak vstoupíte do šatny NHL a aspoň u mě tam byla pořád trochu přehnaná úcta. Vidíte chlapy, jako byl Gončar, jako byl Jágr a další, co strávili v NHL dlouhou dobu. Chvíli mi trvalo, než jsem sebral odvahu před ně předstoupit a jasně říct: ‚Dneska budeme dělat tohle a tohle.‘ Na komunikaci s nimi jsem potřeboval získat sebevědomí. Za ty roky jsem psychicky silnější.“

Pokud jde o vztah k nynějším bostonským Medvědům, výhodou mohla být předešlá práce pro farmu v Providence, kde strávil dlouhých osm let (2008-16). Torey Krug, David Pastrňák, Danton Heinen a další začínali své kariéry pod Cassidym na farmě v AHL.

„Některé věci se nenaučíte přes noc. Jsem u hokeje jako trenér patnáct let. Jinak s hráči komunikuju, jinak nahlížím na hru. Zjistíte, jak využít svůj trenérský štáb, jak využít své nejlepší hráče, kteří vám mají pomoct dosáhnout konečného cíle. V tom je největší rozdíl. Mám na téhle úrovni daleko víc zkušeností,“ věří hlavní lodivod Bruins.

Je zjevné, že do Bostonu přišel na důležitou práci lépe připravený. Loni byl mezi třemi finalisty na Jack Adams Award pro nejlepšího trenéra základní části. Letos došel se svým mužstvem do finále Stanley Cupu.

Brzo se může stát nesmrtelným. Buď on nebo Craig Berube.

Pro oba bohužel místo na Stanley Cupu není.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.