bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Jak moc chybují muži v pruhovaném? Trenéři jim svými výzvami pěkně pošramotili pověst

28. ledna 2016, 14:00

Tomáš Zatloukal

Práce čárového rozhodčího není žádný med, ve stále se zrychlující hře mívá na rozhodnutí zpravidla jen zlomek sekundy, což zvyšuje pravděpodobnost omylu až přespříliš. Páni v pruhovaném zřejmě dost často pískají na základě pocitu, v nepřehledných situacích jim ostatně nic jiného nezbývá. Křehkost správnosti jejich verdiktů odhaluje v plné kráse vynález zvaný "coach's challenge", tedy trenérská výzva.

O co jde? Od aktuální sezóny mohou trenéři, pod hrozbou ztráty oddechového času při neúspěšné výzvě, požádat o přezkoumání videozáznamu při určitých situacích. Řeší se například nedovolené bránění gólmanovi, ale také postavení mimo hru. A právě ofsajdům se budeme dnes věnovat, poněvadž na veřejnost prosákla vskutku zajímavá statistika.

Od startu ročníku koučové požádali o "challenge" z podezření na ofsajd předcházející obdržené brance hned v 55 případech. A ve 40 procentech situací slavili úspěch a docílili odvolání inkasovaného gólu. A to je již poměrně markantní porce, že? Čároví rozhodčí tak čelí kritice, že chybují mnohem častěji, než se všeobecně očekávalo.

A bude hůř. Během All-Star Game víkendu by se prý měly testovat nové kamery, které nabídnou ještě přesnější videozáznamy a půjde tak rozsoudit spoustu hraničních momentů, jež byly dosud přehlíženy jako neprůkazné. Pány v pruhovaném tak v budoucnu čeká ještě přísnější kontrola a dá se tušit, že jejich vizitkám to spíše ublíží, než-li pomůže.

Jejich úděl je nicméně neskutečně náročný a, pokud nejde o notorického průšviháře, nezaslouží si naši kritiku. Nové pravidlo nám demonstruje, že není v silách běžného smrtelníka vždy bezpečně určit, zda se jednalo, či nejednalo o postavení mimo hru. Trenérům se již podařilo upozornit na 22 chyb a budou to zkoušet dál.

Právem, NHL jim to umožnila. Jestli je to ale dobře pro samotnou hru, se posuzuje těžce. Přímý důsledek totiž představuje úbytek gólů, které by v minulosti platily. Mnohdy přitom o jejich neuznání, či lépe řečeno odvolání rozhodlo pár centimetrů. Chceme skutečně, aby se NHL zabývala tak těsnými případy a ubírala hře kouzlo omylu?

Ozývají se hlasy, že by koučové měli upozorňovat jen na jasné, do očí bijící situace. Proč by tak ale při současném nastavení nešťastné regule dělali? Jen chrání své mužstvo. Vedlejším produktem je ovšem to, že se ve velkém odhalují přešlapy mužů v pruhovaném a jejich pověst se povážlivě pošramotila. Příčinu ale nehledejme u trenérů.

NHL možná celou myšlenku výzev zcela nedomyslela a měla by nachystat "novelu".

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.