bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Jágr mi na tréninku chtěl ukázat, kdo je v Calgary nejlepší Čech, vtípkuje David Rittich

7. prosince 2017, 18:00

Jakub Prchal

David Rittch je jedním z pěti českých brankářů, kteří si v letošní sezóně připsali start v nejprestižnější hokejové lize světa. V rozhovoru hodnotí dojmy před zápasem, mluví však také o spolupráci s Mikem Smithem a Jaromírem Jágrem.

Nedávno jste odchytal první zápas v NHL jako startující gólman a hned jste si připsal výhru. Co to pro vás znamená?

Už vloni jsem sice odchytal dvacet minut zápasu, ale to se asi nedá považovat za ostrý start. To sice beru jako takovou tu premiéru, ale až letos jsem chytal od začátku, což pro mě má větší hodnotu. Celý den jsem se na to připravoval. Cítil jsem se v zápase výborně, od rána jsem se připravoval na celý duel. A co to pro mě znamená? Snad nějaký posun v kariéře. Sám sobě jsem si dokázal, že tady můžu chytat a že na to mám. 

Byl jste s týmem už dříve, nebo jste z farmy dorazil až na ranní rozbruslení v den zápasu?

Byl jsem s týmem už den předem v Dallasu. Tam jsem dělal dvojku Mikeu Smithovi. Druhý den jsem pak šel do akce.

Bylo nějaké zápisné?

Žádné zápisné nebylo, ale něco jsem vypsal a musím to zaplatit (úsměv). Určitě mi to ale nebude vadit, protože to není za to, že jsem něco udělal špatně, ale spíše odměna pro kluky, že hráli dobře a pomohli mi.

Těšil jste se více na to, že si po dlouhé době znovu zahrajete NHL, nebo že se potkáte s legendárním Jaromírem Jágrem v jedné kabině?

Asi to, že si zahraju v NHL. Doufám, že tady nějakou dobu vydržím. Určitě je ale super, že můžu být v kabině s takovým ostříleným hráčem, jako je Jarda Jágr.

Jaké je to vstát a být součástí týmu NHL? Gólmanský tandem doplňuje zkušený Mike Smith…

Mikea beru jako obrovskou osobnost, co se týče gólmanů v NHL. Je to pro mě výborná škola, on je totiž výborný učitel. Podívejte se na něj, jak chytá nebo pracuje s holí. Můžu se dívat na to, jak se třeba soustředí před zápasem a jak pracuje na tréninku. Jsem strašně rád, že tady můžu být s takovým velkým gólmanem. Je to obrovská škola.

Dostal jste od něj nějaké rady?

Pořád se povzbuzujeme, ale třeba před tím zápasem v Coloradu za mnou přišel a začali jsme se bavit. On sám mi nabídl, že kdybych něco potřeboval, tak se mám ozvat. Jednou jsem to udělal a okamžitě za mnou přišel a chtěl pomoct.

První střela na tréninku na vás šla prý od Jaromíra Jágra a těsně minula vaši hlavu, je to pravda? 

Jo, je (úsměv). Jarda mě chtěl asi uvítat, že on je tady ten Čech, který je v topu, takže si nemám vyskakovat. Ale ne, nevím, jestli to tak chtěl, nebo mu puk sjel z hokejky, ale já si to určitě nebral nijak osobně.

Byl to šok zvednout hlavu a vidět ty hvězdné hráče, kteří na vás střílí?

Bylo to trošku jiné, ale já tady už byl v kempu, takže jsem se kromě Jardy Jágra znal se všema, takže to pro mě nebyl skok do neznáma.

Jaké jsou další plány s gólmany v Calgary?

Já nejsem člověk, který by dokázal zodpovědět tuto otázku. Řekli mi, že se bude všechno odvíjet od mých výkonů, takže já se soustředím na sebe. Já bych si strašně přál, abych tady vydržel do konce sezóny, ale uvidíme. Jsou věci, na kterých se dá ještě pracovat. Hodně se snažím zlepšit práci s hokejkou.

Autor rozhovoru: Ivana Paulová

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.