bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Iginla brusle na hřebík ještě nevěší. Dočká se Stanley Cupu?

25. září 2016, 16:00

Martin Schwarz

Vody NHL brázdí mladíci bez vousů, potom o něco zkušenější třicátníci. Ale také ti, kdo se věkově nacházejí na hranici hokejového důchodu. Útočník Jarome Iginla je jedním z nich. Devětatřicetiletý hráč Colorada Avalanche i přes dlouholeté zkušenosti z nejlepší ligy světa, jaké by mu jiní mohli závidět, stále nemá ve sbírce Stanley Cup. Možná i proto nyní nesměřuje k tomu, aby zamával na rozloučenou a před startem ročníku 2016/17 sbírá po kousíčkách motivaci a také naději, že s Lavinami zakončí následující sezónu co nejpozději.

Když zámořskému publiku velmi dobře známý Kanaďan poprvé vjížděl na kluziště National Hockey League pravidelněji, psal se ročník 1996-1997. Jarome Iginla tenkrát odehrál všech dvaaosmdesát utkání základní části, připsal si padesát kanadských bodů za 21 branek a 29 nahrávek (na dvacetiletého zelenáče více než slušný počin, že?) a okamžitě ukázal, proč si jej roku 1995 vybrali Dallas Stars jako celkovou jedenáctku.

Teď tu máme nové tisíciletí, rodák z Edmontonu dávno neobléká dres Flames a dělí jej pouze měsíce od dovršení čtyřicátého roku života. Starosti o jeho zdravotní stav však nejsou na místě, Iginla během předchozích dvou sezón (obě už strávil v barvách Colorada) nevynechal jediné střetnutí dlouhodobé části.

Co víc, naposledy skončil s vizitkou druhého nejlepšího snajpra Avalanche. „Chci po letní pauze přijít zpátky a být fyzicky připraven, prezentovat se hrou v předbrankovém prostoru a samozřejmě užívat hokeje plnými doušky. Pořád se cítím dobře,“ povídal novinářům z Denver Post muž nigerijského původu. Až v říjnu opět nasadí trikot coloradského výběru, započne dvacátý rok působení za velkou louží v konkurenci těch nejlepších hokejistů. Z aktivních hráčů disponuje druhým místem – hned po Jaromíru Jágrovi – v počtu nastřílených branek, k tomu třetí příčkou co do sesbíraných kanadských bodů.

Přesto na něm těžko rozpoznáte spokojenost s dosavadními výkony. „Chci být lepší než minulý rok,“ zdůraznil Iginla. „Měl jsem solidní start do loňské sezóny, o něco horší její prostřední část a dobrou poslední čtvrtinu. Občas jsem ubral na agresivním stylu, k tomu bych se chtěl vrátit,“ vysvětloval plány pro nejbližší týdny a měsíce.

„Chci být součástí vyřazovacích bojů a vyhrát je, cítím se silný.“

Také bývalého hokejistu Calgary nebo Pittsburghu čeká, stejně jako jeho spoluhráče z kabiny, nový trenér Jared Bednar, jenž nahradil odchozího Patricka Roye. „Já prostě musím hrát tvrdě, i pod trenérem, který k nám přichází. Samozřejmě to bude on, kdo určí, jakou mám plnit roli v kádru,“ nepochybuje forvard s číslem dvanáct na zádech.

Laviny chyběly v play-off podruhé za sebou a popáté za šest let. Jarome Iginla stále věří, že může dosáhnout na vysněnou hokejovou trofej, ostatně ke Stanley Cupu měl kousíček v roce 2004, kdy jeho Calgary Fllames padli ve finále s Tampou Bay. „Chci být součástí vyřazovacích bojů a vyhrát je, cítím se silný,“ uvedl na pravou míru. „Pokud dokážeme postoupit do play-off, člověk nikdy neví, co přijde. Náš tým se ale pořád zlepšuje,“ vidí situaci pozitivně.

Po konci sezóny 2016-2017 Iginlovi vyprší aktuální kontrakt s organizací z Denveru a konečné umístění Colorada příští rok na jaře nejspíš určí, jestli působení u Avalanche i svou kariéru prodlouží, nebo zda oznámí odchod do hokejového důchodu s faktem, že mu nebyl souzen stříbrný grál.  

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.