bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Holtby útočí na Brodeurův rekord. Vidím se v něm, říká držitel historického zápisu

8. února 2016, 12:00

David Motloch

Není žádným tajemstvím, že je Braden Holtby letos jedním z nejžhavějších kandidátů na zisk Vezinovy trofeje. Toto očekávání navíc výrazně vzrostlo po táhlém zranění dalšího favorita – Careyho Price. Ještě dříve však Holtby může překonat brankářský rekord NHL, který momentálně drží v rukou legenda Martin Brodeur. Ten v sezóně 2006/07 zaznamenal v brance historických 48 vítězství. Holtby má přitom velmi dobře nakročeno k překonání této cifry, a to od brankáře, který je jeho velkým idolem.

Chce to mít před sebou špičkový tým, který je schopný každý zápas na ledě vítězit, dále mít štěstí na pevné zdraví a sám musí člověk chytat tak dobře, aby do branky místo sebe takřka nikoho nepustil. Přesně tímhle vším ale Braden Holtby ve Washingtonu letos oplývá. Když v sezóně 2006/07 Martin Brodeur nastavil nový ligový rekord, když za 78 odchytaných zápasů zaznamenal 48 výher, zdál se tento zápis na dlouhou dobu nepřekonatelný.

Letošní výkony Bradena Holtbyho však už na začátku února říkají, že s velkou pravděpodobností tento rekord padne do jeho rukou. V posledním zápase, ve kterém Capitals přetlačili Philadelphii v poměru 3:2, si šestadvacetiletý rodák z Kanady připsal 33 přesných zásahů. Stejné číslo tak nyní svítí i v jeho kolonce vychytaných vítězství. To je takřka neuvěřitelné číslo, když vezmeme fakt, že samotný gólman letos nastoupil do 42 utkání.

Holtby tak velmi reálně útočí nejen na rekord Martina Brodeura, ale má nakročeno také k tomu, aby se stal prvním gólmanem v historii NHL, který dosáhne cifry 50 vítězství za sezónu. „Je to určitě statistika, kterou sleduji, protože počet výher je jediná věc, o kterou se zajímám. Je to statistika, kterou můžete sdílet se svými spoluhráči v týmu, protože každý má na tom svůj podíl. Máme skvělou partu, ale máme stále před sebou hodně práce ke zlepšení. Vítězství je to hlavní, proto tady všichni jsme,“ řekl favorit na Vezinovu trofej.

Capitals v tuto chvíli zbývá odehrát 31 zápasů. Pokud zůstane Holtby zdravý, je takřka bez diskuze, že právě on odchytá drtivou většinu těchto zápasů. K překonání Brodeurova rekordu mu v tuto chvíli stačí 16 vítězství, k dosažení mety magické padesátky pak celkových 18.

Útočit na rekord člověka, který se výraznou měrou zapsal do historie NHL a platí za nefalšovanou legendu, to je samo o sobě něco, čeho si Holtby nesmírně váží. Není rozhodně náhodou, že právě Brodeura Holtby jako malý sledoval a vzhlížel k němu. „Vyrostl jsem v době, kdy patřil mezi brankáře mé éry, takže to byl právě on, koho jsem každý zápas sledoval. Později v průběhu mé kariéry jsem si přečetl knížku o něm. Jeho mentální odolnost, připravenost, statistiky, zkrátka všechno. Vypadá to, jakoby skoro nebyly ani reálné.“

Útok na historický rekord neunikl ani jeho současnému držiteli Martinu Brodeurovi, který přiznal, že Holtbyho v zápasech sleduje a v mnoha ohledech mu připomíná sebe samého. „Hodně se v něm vidím. Nemyslím tím stylem, jakým chytá, ale jak se v brance prezentuje. Není vystrašený a chce chytat každý zápas. Jsem přesvědčený, že chytá i přes určitá zranění, což z něj dělá velkého bojovníka. Neznám jej sice osobně, ale vypadá to tak. Je opravdu dobrý a bude dobrý ještě po hodně dlouhou dobu.“

Takže, sečteno, podtrženo. 31 zápasů do konce základní části a 16 výher potřebných k překonání Brodeurova rekordu. Stát se může ještě cokoliv, ale důležité je zmínit poslední věc. Nikdo snad letos v NHL nepodává konzistentnější výkony, než hráči Washingtonu s brankářem Bradenem Holtbym. A když myslíme konzistentní, myslíme tím samozřejmě špičkové. Zbytek ponechme vůli Boží.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.