bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

GLOSA: Že jsme byli lepší než Amerika a Finsko? Spectorova pointa je jinde

22. srpna 2019, 14:30

Tomáš Zatloukal

Když se Mark Spector, jeden z nejvlivnějších hokejových novinářů, opřel do české reprezentace a napsal, že si nezaslouží místo na Světovém poháru, ihned se objevili internetoví bojovníci, kteří mu spílali a vyhlašovali válku. Zaklínali se tím, že jeden z Spectorových argumentů stojí na vodě. Žurnalista Sportsnetu totiž zdůvodňoval své "Ne" pro národní tým i tím, že mu vytkl slabé vystoupení na minulém World Cupu.

Vždyť Finsko a Amerika byli horší než my, čertí se čeští fanoušci. 

Upozorňují, že obě zmíněná mužstva nevyhrála jediný mač a dala méně gólů než tehdejší Jandačův výběr (Finové se trefili jen jednou a měli záporné skóre -8). 

Pokud by tedy měla být jediným kritériem pro účast na plánovaném Světovém poháru v roce 2021 výkonnost na předešlém turnaji, nabízelo by se vyškrtnout právě tyto reprezentace. A mnozí z naštvaných samozvaných ochránců českého hokeje právě toto navrhují.

Jenže Spector vzal tři roky starý výsledek Česka na World Cupu jen jako jeden střípek do komplexní mozaiky, která nelichotivě zobrazuje současný stav tuzemské sportovní chlouby. Na kolik je ten obraz věrný, nechme stranou, jde o téma na delší debatu.

Reportér Sportsnetu má pro vynechání zrovna českého národního týmu další argumenty, které už zpochybnit nejdou. Mluví o tom, že Češi v poslední době obecně nedosahují na velkých akcích na stejné úspěchy jako Finsko či Švédsko. Stačí si připomenout roky, kdy naposledy přivezli medaile z mistrovství světa a olympiády - 2012 a 2006.

Finové mají od roku 2012 z MS tři cenné kovy (dvě stříbra, jedno zlato), pod pěti kruhy za posledních 13 let vybojovali stříbro a dva bronzy. Švédové mají ještě výraznější bilanci, vyšperkovanou olympijským zlatem a třemi tituly světových šampionů.

Spector by klidně mohl zmínit i mládežnické kategorie, kde jedna vlaštovka v podobně silného ročníku kolem Jakuba Vrány a Davida Pastrňáka jaro nedělá.

Raději ale podotkl, že na minulém Světovém poháru měli Češi hned šest hokejistů, kteří nebyli pod smlouvou v NHL.

Pro zámořskou soutěž, která akci spolu s NHLPA pořádala, by bylo větším přínosem mužstvo plné jejích hráčů, v ideálním případě co možná neznámějších. Zvýšila by se konkurence i marketingový potenciál. Je snadné pochopit, z jakých důvodů na World Cupu tehdy nehráli Němci či Slováci a proč vznikl tým Evropy a tým zámořských hokejistů do 23 let.

Teď drží ze stejných příčin Černého Petra Češi. V NHL momentálně mají méně hokejistů než Finové a Švédi. Jen rychlé srovnání: v sezoně 2018/2019 nastoupilo ve slavné soutěži 95 zástupců Švédska, Finsko se mohlo pochlubit 49 vyslanci, Česko rovnou čtyřicítkou.

I hvězdný lesk mluví pro obě severské země. Stačí si vybavit jména jako Karlsson, Lundqvist, Bäckström, Ekman-Larsson, Pettersson, Lindholm, Hedman, Forsberg či Zibanejad. Případně Rantanen, Rinne, Laine, Rask, Barkov, Aho, Granlund či Teräväinen.

Těch střípků, které Spectorovu mozaiku tvoří, je vícero. Výkony Čechů na Světovém poháru jsou jedním z nich. Důležitý je kontext. A to, jak výsledný obraz vypadá. Na Harfě v Síni slávy by jistě nevisel.

Český hokej prožívá slabší období, víme to všichni. Ne, automaticky to neznamená, že si místo mezi elitou nezaslouží. Za dva roky třeba bude zpátky na špici a situace bude veselejší. Nebo třeba bude herní formát zahrnovat jen národní týmy a zruší se uměle vytvořené mančafty.

Pokud by ovšem měl někdo soudný teď hned vybrat ze šesti reprezentací, které se v roce 2016 zúčastnily, jednu, jež by byla na chystané verzi Světového poháru postradatelná, volba by byla jasná.

Česko. A to je Spectorův vzkaz.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.