bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Frolík po návratu do sestavy válí, Ritticha porovnávají s Kiprusoffem

12. ledna 2019, 20:00

Jiří Sameš

Calgary Flames v noci na sobotu, 12. ledna, porazili na domácím ledě Floridu Panthers 4:3. Mezi hvězdami utkání přitom byli oba čeští zástupci, působící u Plamenů – brankář David Rittich a útočník Michael Frolík. V týmu si je pochvalují.

Úvodní perioda zmiňovaného zápasu kanadskému mužstvu vůbec nevyšla. Flames prohrávali 0:1 a soupeřem byli přestříleni poměrem 10:4.

Trenér Bill Peters se tedy při první přestávce rozhodl přeházet útočné formace a dokonce i obranné páry. Frolíka přitom přesunul ze čtvrtého útoku do druhého, kde kladenský rodák doplnil Mikaela Backlunda a Matthewa Tkachuka.

Ani vstup do prostředního dějství se Plamenům ještě nevydařil, když hned po 20 vteřinách inkasovali gól v oslabení. Od druhé poloviny utkání ale rozjel své velké představení právě Frolík a Calgary dokázalo zcela otočit skóre ve svůj prospěch.

Celkově desátý muž draftu 2006 nejprve v čase 30:14 před bránou tečoval za brankáře Roberta Luonga nabídku Backlunda od pravého mantinelu. O necelých pět minut později perfektně vybídl k zakončení obránce Marka Giordana, který srovnával skóre na 2:2.

V závěrečné části, v 49. minutě, ještě Frolík asistoval u gólu Tkachuka na 3:2. Utkání tedy zakončil se třemi kanadskými body.

„V první třetině jsme nehráli moc dobře. Nebruslili jsme a bylo to z naší strany trochu lajdácké,“ řekl Frolík po zápase s Panthers pro kanadskou televizní stanici Sportsnet.

„Při první přestávce jsme si řekli, že takhle nemůžeme hrát. Trochu jsme přeházeli formace. Ve druhé třetině jsme už měli daleko více energie a nakonec dokázali znovu vyhrát,“ pokračoval.

Frolík mimochodem v utkání proti Floridě strávil na ledě 15 minut a 15 vteřin. V úvodní dvacetiminutovce přitom vysedával na střídačce. 

„V první třetině jsem byl na ledě snad jen jednu minutu. Není to snadné, pokud hrajete takhle málo. Jak už jsem ale řekl, při první přestávce jsme promíchali formace. Doufal jsem ve větší pobyt na ledě a to se také stalo,“ sdělil Frolík.

Není to přitom tak dávno, co se Frolíkův agent Allan Walsh opřel do Flames, že se jeho svěřenec nachází mimo sestavu.

„Hodně lidí v Calgary si klade otázku, proč je Frolík mimo sestavu. Držet jednoho z nejvýkonnějších a nejvšestrannějších útočníků pouze na tribuně znamená degradaci jinak skvělého týmového hráče,“ napsal Walsh 30. prosince na svém twitterovém účtu.

Psali jsme zde: Agent se zastal Frolíka: Proč zase vysedává na tribuně?

Po zařazení zpět do sestavy se ale Frolík činí. Za uplynulých sedm zápasů má totiž na svém kontě za čtyři góly a čtyři asistence celkem osm kanadských bodů.

„Je to všestranný hokejista. Může hrát v útoku jak nalevo, tak i napravo. Je velmi zkušený. V posledních zápasech je navíc úžasný,“ prohlásil Peters.

Při utkání proti Panthers měl Frolík mimochodem v ochozech Scotiabank Saddledome své rodiče - otce Stanislava a matku Zdeňku.

Rittich jako Kiprusoff?

Skvělými výkony se u Flames prezentuje i nadále Rittich. Dá se říci, že si zřejmě už definitivně podmanil brankoviště, jelikož start zaznamenal v 11 z posledních 14 zápasů Plamenů. Zapsal přitom bilanci 8-1-2.

„Každý tým potřebuje k úspěchu kvalitního brankáře. David chytá velmi dobře. V klíčových okamžicích mužstvo dokáže podržet. Vyhráváme hlavně díky němu,“ říká Martin Gelinas, jeden z Petersových asistentů.

Ve statistikách má Rittich aktuálně z 24 startů 17 výher. Jeho průměr obdržených branek je 2.45 a procentuální úspěšnost zákroků 92.0.

Rittichovi se navíc v Calgary dostává velké pocty. Porovnávají ho zde totiž s bývalým finským brankářem Miikkou Kiprusoffem.

„Vidím mezi nimi několik podobností. Jejich osobnosti jsou ovšem odlišné. David se prostě baví. Miikka byl spíše takový tichý,“ zmiňuje Craig Conroy, bývalý hokejista a v současné době asistent generálního manažera Flames.

„Právě teď se pro Davida vyvíjí všechno skvěle. Doufejme, že bude v kvalitních výkonech pokračovat. Snad zvládne případně překonat i nepřízeň osudu, která může kdykoliv přijít. Pozice brankáře je mentálně velmi obtížná,“ doplňuje Conroy.

„Rittich není tak flexibilní, jako byl Kiprusoff. Je ale větší a více technický,“ porovnává oba maskované muže David Marcoux, bývalý trenér brankářů Flames.

„Oba chytili svou příležitost za pačesy. Rittich má nyní velkou šanci, kterou měl před ním právě i Kiprusoff,“ říká ještě.

Kiprusoff u Flames působil devět let. Odchytal zde 576 zápasů, přičemž zapsal do statistik bilanci 305-192-64, průměr obdržených branek 2.46 a procentuální úspěšnost zákroků 91.3. Za sezonu 2005/2006 obdržel Vezinovu trofej a William M. Jenningsovu trofej.

Dokáže Rittich Kiprusoffa napodobit?

Čtěte také: Nastal v Calgary čas dát Mikeu Smithovi sbohem? Může se Rittich stát právoplatnou jedničkou?

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.