bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Fletcher se v létě nebude omezovat. Rád by z Flyers znovu rychle udělal silný tým

2. května 2019, 12:00

Jiří Lacina

Jaro 2007. Flyers končí poslední v Atlantické divizi. S pouhými 56 body jsou nejhorší v celé NHL, a to s přehledem, i druhá nejhorší Arizona má aspoň 67 bodů. Nejhorší základní část v klubové historii stíná hlavu Bobbyho Clarka už v říjnu, na postu generálního manažera nahrazuje klubovou legendu jiný slavný hráč minulosti Paul Holmgren.

Ten se neostýchá sáhnout k několika větším změnám už v průběhu sezóny, včetně výměny kapitána Petera Fosrberga do Nashvillu. Postupně přivede do mužstva Joffreyho Lupula, Scotta Hartnella, Kimmo Timonena, Jasona Smithe. Ve vodách volných hráčů pak v létě 2007 získá pořádný úlovek, když podepíše osmiletý kontrakt s Dannym Brierem.

Zbytek dobře známe. Flyers se relativně rychle postavili na nohy a stali se znovu pravidelnými účastníky pohárových bojů. V letech 2008-2012 odehráli za pět let dvanáct sérií play off, sedm jich vyhráli. V roce 2010 nestačili až ve finále na Chicago.

O dvanáct let dál

Přesuňme se o tucet let dále. O šest trenérů a tři generální manažery. Holmgrena mezitím vystřídal Ron Hextall a jeho v prosinci 2018 Chuck Fletcher. Píše se rok 2019 a Philadelphia nejspíš znovu čelí výrazným změnám. Kuloární informace naznačují, že se nový generální manažer nebude držet při zdi, rád by Letce vystřelil zpátky mezi elitu přinejmenším tak rychle, jako kdysi Holmgren.

První důležitý krok už má za sebou. V polovině dubna jmenoval novým trenérem Alaina Vigneaulta, bývalého kouče Montrealu, Vancouveru a New York Rangers. Rozhodně na něm nešetřil, pětiletá smlouva na 25 miliónů dolarů signalizuje velkou důvěru.

Díky Hextallově brilantnímu draftování je jeho následovník v docela komfortní pozici. V zásobníku má dost ostrých nábojů. Pod platovým stropem prostor víc než 30 miliónů dolarů, k tomu sedm voleb z prvního kola draftu jenom z let 2015-18. Na co se bude muset nový GM nejvíc zaměřit, aby relativně slibnou pozici správně podpořil? Přivést by měl především centra schopného naskočit do prvního nebo druhého útoku. A kvalitního pravorukého obránce.

Karlsson, Subban, Duchene?

Už s ohledem na pohodlnou pozici pod platovým stropem to vypadá na výlov z rybníka volných agentů, jehož stavidla se otevřou 1. července. Hovoří se například o Eriku Karlssonovi, který se po sezóně stane volným hráčem bez omezení. Reálnější a hlavně levnější možností by byl obránce Tyler Myers z Winnipegu. Posily do útoku? Co třeba Matt Duchene, Brock Nelson nebo Artěmij Panarin?

Může se samozřejmě i měnit. Před pár dny oběhla internet spekulace The Athletic, podle které by mohlo dojít na draftu k super-výměně Claudea Girouxe za Anžeho Kopitara z Los Angeles. Fletcher má také k dispozici jedenáctou volbu v draftu, což by se mohlo líbit týmu, jenž se své první volby zbavil a má potíže pod platovým stropem. Mladí hráči jsou totiž nejenom rychlí, jak se s oblibou uvádí, ale také levní. Svázaní platovým omezením pro první tři roky.

V prekérní situaci je třeba Toronto, které bude chtít ke kontraktům Johna Tavarese a Austona Matthewse napasovat další megasmlouvu pro Mitche Marnera. Někdo pravděpodobně bude muset odejít. Hovoří se o Nazemu Kadrim (stropová zátěž 4,5 mil. dolarů) nebo Williamu Nylanderovi (10,2 mil.), jenž se letos tak dlouho hašteřil o peníze, až se dostal do pozice, kdy jeho průměrné výkony po návratu zdaleka neodpovídaly vynaloženým prostředkům.

„Protřepat“ sestavu ale může chtít celá řada týmů. Winnipeg, Nashville, možná i Tampa nebo Pittsburgh, jimž letošní sezóna nevyšla podle představ. Spekuluje se o možném příchodu P.K. Subbana, který má v 29 letech smlouvu ještě na tři roky. Nadcházející týdny a měsíce ukážou, co Fletcher svým fanouškům nachystá. Jedno se ale zdá být jisté. Žinýrovat se určitě nebude.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.