bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Famózní Švýcar Josi dorůstá Webera. Pokud už ho nepřerostl

2. srpna 2015, 8:00

Jiří Lacina

Když před třemi lety zlákala Minnesota Zacha Pariseho a Ryana Suttera na astronomické kontrakty, byl to šok. Konkurovat třináctiletým smlouvám na skoro sto miliónů dolarů bylo pro zbytek ligy nemožné. Fanoušci New Jersey oplakali Pariseho, lidé v Nashvillu se slzou v oku zamávali Suterovi. S odstupem tří let se nicméně nezdá, že by Predátoři museli smutnit. Místa po Weberově boku se více než zdatně chopil Roman Josi.

Medaile pro Švýcarsko

Už ve zkráceném ročníku 2012-13, svém prvním v NHL, naplno projevil obrovský potenciál. Krátce po jeho skončení ho korunoval mezinárodním úspěchem. Na mistrovství světa pomohl Švýcarsku do finále, stříbrné medaile jsou pro zemi helvétského kříže historickým úspěchem. Nadto byl jako vůbec první Švýcar jmenován nejužitečnějším hráčem turnaje.

Pokrok v NHL přišel záhy. O rok později už nasbíral v 72 zápasech 40 bodů (13+27) a rychle se etabloval mezi nejproduktivnější ligové zadáky. V právě skončené sezóně šel ještě výš – 55 bodů (15+40) byl pátý nejlepší výkon mezi beky vůbec a Josiho jméno se začalo skloňovat v souvislosti s Norris Trophy (nominováni byli nakonec Drew Doughty, Erik Karlsson a P.K. Subban) pro nejlepšího obránce sezóny.

Možná ještě větším úspěchem je, že Josi zcela zaplnil mezeru po Suterovi. Uklidnil fanoušky, že modrou čáru nebude hlídat jen Shea Weber. Že je tu více než kvalitní zástupce. Josi pomohl stabilizovat obranu v mužstvu, které bylo od obrany tradičně stavěno a na kvalitní defenzivu spoléhá. Třebaže nový kouč Peter Laviolette naučil Predátory i aktivně útočit.

Já na Webera, Weber na mě

Po boku Webera hrál Josi v průměru 26 minut za zápas. Obvykle proti nejlepším hráčům soupeře. Mladí beci Ryan Ellis (23 let), Seth Jones (19) nebo Mattias Ekholm (24) se tak mohli pod menším tlakem v klidu rozvíjet a sbírat zkušenosti. Výkony pětadvacetiletého Švýcara natolik oslnily odbornou veřejnost, že se na konci sezóny vedly řeči, kdo byl vlastně nejlepším bekem mužstva - zda Weber, který bere 12 miliónů dolarů, nebo Josi, který bere jen 4,25 miliónu?

„Je to opravdu, ale opravdu stabilizovaný, obousměrný obránce,“ odcitovali nedávno Lavioletteovu pochvalu v Hockey News. „Je dobrý defenzivně, stejně jako ofenzivně. Je ale obtížné vyjádřit statisticky hlavně to, jak prospěšný je obraně. Každou noc předvádí tvrdý boj. Je schopný vyvézt puk ze třetiny. Umí ho provést středním pásmem. Může hrát všechno, přesilovku i oslabení.“

Weber se 45 body (15+30) v 78 zápasech skutečně zůstal trochu v Josiho stínu. Jeho o čtyři roky mladší parťák se stal vůbec prvním hráčem v historii Preds, jenž nastřílel 15 branek a posbíral 40 asistencí v jedné sezóně současně. 55 bodů je celkově druhý nejlepší výkon v dějinách klubu, lepší byl jen jednou Weber, který loni zapsal 56 bodů (23+33).

Synergický efekt

Oba špičkoví beci se ovlivnili navzájem. Odborníci tomu jevu říkají synergický efekt. Josiho styl napadání vybičoval Webera k aktivnější hře, Švýcar po Kanaďanově boku zase začal využívat svou rychlost a šikovné ruce víc k defenzivním než striktně ofenzivním účelům.

„Byl to pro mě dobrý rok,“ radoval se rodák z Bernu. „Když jste mladý, chcete se zlepšovat každý den. Tak se to snažím dělat. Až se sem vrátím na příští sezónu, doufám, že budu o něco větší a silnější,“ slibuje fanouškům zapracování na fyzičce a svalech.

Fanoušci v Bridgestone Areně tak nemusí věšet hlavy. Weber i Josi jsou pod smlouvou na dost dlouho, takže jim jako Suter nefrnknou. Až se tu darebný zrádce ukáže s Minnesotou, s chutí si na něj znovu zabučí, ale bude to spíš ze zvyku než z opravdové zlosti. Špatnou náladu tu už delší dobu rozptylují výborné výkony celého mužstva s dominantním Josim v obraně.
 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.