bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Dvě G na dohled. Ovečkin se dál dere za střeleckými rekordy, prožene Gretzkyho s Gartnerem

8. února 2016, 14:00

Tomáš Zatloukal

Nejlepší kanonýr. Své generace a dost možná i v celé historii NHL. Ač jsme na hře Alexandra Ovečkina mohli, můžeme a budeme moci najít nedostatky, těžko popřeme jeho střelecké umění. V aktuální sezóně připomněl mistrovské nadání hned třemi milníky: nejprve se odpoutal od Sergeje Fjodorova v historickém pořadí Rusů, posléze pokořil jako pátý nejrychlejší hráč bájnou pětistovku a dnes definitivně ztvrdil, že i jeho jedenáctá sezóna v zámořské soutěži bude třicetigólová.

Ovečkin skóroval proti Philadelphii Flyers poněkud netradičně, těsně před Stevem Masonem tečoval puk a dočkal se jubilejního zásahu. "Nebyl to hezký gól, ale byl pro nás důležitý. Beru ho," smál se spokojený washingtonský kapitán. Caps i díky jeho zásahu opět zvítězili a získávají si čím dál větší respekt soupeřů i důvěru bookmakerů.

Ovečkin dokázal alespoň 30krát skórovat ve všech svých jedenácti sezónách v kanadskoamerické lize, dokonce i ve zkráceném ročníku 2012-13, kdy mu fenomenální druhá půle základní části vynesla Hartovu trofej. Počítadlo se tehdy zastavilo na 32 trefách. Hned v osmi případech potřeboval moskevský rodák na pokoření třicítky méně než 50 zápasů.

Jen dva hokejisté se chlubí více po sobě jdoucími sezónami s 30 góly. Oba spojuje to, že před startem na nejprestižnější scéně působili ve WHA. Nejde o nikoho jiného než Waynea Gretzkyho (13 ročníků) a Mikea Gartnera (15). Může jejich výkony Ovečkin ohrozit? "Ještě by mohl jednou či dvakrát 30 branek nastřílet," tvrdí washingtonský kouč Barry Trotz.

A možná je zbytečně skromný ve svém odhadu, vždyť mnoho textů a analýz se věnovalo tomu, že "Ovie" zpomaluje jen nepatrně a že by mu třicetigólová meta neměla činit nejmenší potíže ani v následujících letech. Vždyť se podívejte na Jaromea Iginlu, kterak v 37 letech nasázel 29 gólů, o rok dříve byl ještě o jeden přesný zásah úspěšnější.

Gartner i Gretzky se tedy mají čeho obávat. Spíše se ale budou usmívat, rekordy jsou přece od toho, aby se překonávaly.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.