bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Detroit čekají změny v sestavě, o Dacjukovi se rozhodne v červnu

24. května 2016, 10:00

Matyáš Krahulík

Výsledky Detroitu v několika posledních sezónách byly poněkud monotónní. Red Wings vždy na poslední chvíli postoupili do play off a prodloužili tak svou unikátní sérii, která nyní trvá již 25 let. Ve vyřazovacích bojích pak ale pokaždé velice rychle vypadli a o útoku na Stanley Cup tak nemohla být řeč. Tato fakta mnohé fanoušky dovedla k názoru, že Detroit potřebuje svůj kádr od základů přestavět. S tím se sice generální manažer Rudých křídel Ken Holland neztotožňuje, ale zároveň přiznává, že změny jsou potřeba. A nebude jich málo.

Již několik dní po vypadnutí Detroitu z letošního play off začal Holland vydávat prohlášení, která naznačovala, že v létě se chystá něco velkého. „Na draftu budu při vyjednávání výměn agresivnější, budu se snažit udělat nějaký větší trejd,“ slíbil fanouškům slavného klubu. Zároveň také potvrdil, že chce  podepsat nový kontrakt s rychlonohým útočníkem Darrenem Helmem, který by v případě odchodu do jiného klubu mohl Detroitu citelně chybět. Bude ale záležet na tom, o jaké peníze si Helm řekne. Zůstat by prý mohl také Drew Miller, jehož kontrakt by měl být poměrně levný. Miller je týmu užitečný hlavně při vlastním oslabení.

Pak jsou tu ale také hráči, kteří budou muset Hockeytown opustit. A jedním z nich je podle očekávání Brad Richards. Kdysi vynikající útočník a opora Tampy či Dallasu mění v posledních letech kluby velmi často a ani v Detroitu se s největší pravděpodobností neohřeje déle než jednu sezónu. Red Wings potřebují svůj kádr omladit a do tohoto plánu šestatřicetiletý Richards prostě nezapadá. Jeho produktivita je rok od roku horší a ve svém věku už se těžko bude zlepšovat. Navíc si letos vydělal 3 milióny dolarů a za takové peníze se dá na trhu volných hráčů sehnat mladší, perspektivnější a lepší hráč.

A změny se dotknou i obrany. Město proslulé automobilovým průmyslem již podruhé opustí Kyle Quincey. Vousatý ofenzivní bek byl Detroitem draftován a s přestávkou v dresech Los Angeles a Colorada tam strávil téměř osm sezón. Ze začátku se nemohl prosadit, a tak byl umístěn na listinu volných hráčů, odkud si ho stáhli Kings. Do Detroitu se pak vrátil v roce 2012 během výměny tří týmů. Colorado jej nejprve poslalo do Tampy, odkud byl obratem vytrejdován k Red Wings. V obraně Rudých křídel však následně zapadl do průměru a již před dvěma lety to vypadalo, že půjde o dům dál. Kenu Hollandovi se ale na trhu volných hráčů nepodařilo sehnat nikoho lepšího, a proto přistoupil na Quinceyho požadavky a nabídl mu dvouletý kontrakt s platem 4,25 miliónů dolarů ročně. Tato smlouva mu nyní vyprší a její další prodloužení se neočekává. Holland už potvrdil, že o jeho setrvání nemá zájem. 

Kromě výše zmíněných hokejistů se měl volným hráčem bez omezení stát také Joakim Andersson, ale ten se rozhodl o novou smlouvu v NHL nebojovat a vrátil se domů do Švédska, kde se upsal klubu Örebro HK. Jeho absence by ale pro Red Wings neměla být velkou ztrátou. Hrál totiž převážně ve čtvrtém útoku a jeho čas na ledě byl minimální. Navíc často jen seděl na tribuně a podstatnou část sezóny strávil dokonce na farmě v Grand Rapids. Nebude tedy příliš velký problém jej na soupisce Rudých křídel nahradit. 

Pak je tu ještě otazník visící nad Pavlem Dacjukem. Jeden z nejšikovnějších hráčů v historii NHL se stále ještě definitivně nerozhodl, jestli se vrátí do Ruska. Některá média už přišla s informací, že souhlasil s dvouletým kontraktem v Petrohradu, ale tyto zvěsti jeho agent popřel. Dacjuk se prý v červnu sejde s vedením Red Wings a teprve po této schůzce bude o jeho budoucnosti jasno. Většina fanoušků i expertů však už bere jeho odchod jako hotovou věc a pokud by se tak skutečně stalo, musel by Ken Holland řešit další nepříjemný problém. Dacjuka by bylo velice těžké nahradit a navíc by po něm zůstala zátěž pod platovým stropem ve výši 7,5 miliónů dolarů. Jeho kontrakt je ale možné vyměnit a o nabídky prý není nouze. Holland navíc řekl, že by v případě Dacjukova odchodu měl zájem se jeho kontraktu zbavit. „Pokud Dacjuk odejde, budu se snažit jeho smlouvu vyměnit,“ potvrdil Holland spekulace. Zároveň však dodal, že při případném trejdu nechce obětovat vysoké volby v draftu či nadějného mladíka. 

Ať už to ale s Dacjukem dopadne jakkoliv, soupiska Red Wings projde v létě spoustou změn, na jejichž dopad si budeme muset počkat do začátku nové sezóny.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.