bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Démon Demko. Vancouverský novic píše dějiny NHL, Vegas hrozí fatální kolaps

4. září 2020, 10:20

Tomáš Zatloukal

Ještě před pár dny se mluvilo o Vegas Golden Knights jako o takřka dokonalém mančaftu. Mašině na výhry, horkému kandidátovi na zisk Stanley Cupu. Teď se debatuje o tom, kde se stala chyba a proč Zlatí rytíři náhle čelí hrozbě vyřazení. Ten nejzásadnější důvod se jmenuje Thatcher Demko. Ve čtyřiadvaceti letech prožívá snový debut v play-off, už dvakrát zkrotil střelce Vegas a dohromady kryl 90 z 91 střel.

Když přišla zpráva, že Jacob Markström není zdravotně v pořádku, museli fanoušci Canucks zalapat po dechu.

Vždyť švédský obr byl vancouverskou oporou, to on se výrazně přičinil o postup přes St. Louis Blues, obhájce stříbrného poháru.

Jeho místo měl zaujmout Demko, který nikdy ve vyřazovacích bojích nechytal. A neměl za sebou zrovna výjimečnou základní část. Jenže americký talent, jehož si Kosatky vybraly před šesti lety ve druhém kole, obstál.

"V obou utkáních byl naším nejužitečnějším mužem," chválí ho spoluhráč Jake Virtanen."Mezi třemi tyčemi se mohl přetrhnout, aby nás udržel ve hře o vítězství. Předvedl hned několik úžasných zákroků," smeká.

Ať už dopadne zápas číslo 7 jakkoliv, Demko bude zapsán v análech NHL i paměti hokejové veřejnosti jako hrdina. Borec, který dokázal rozleptat sebevědomí Zlatých rytířů. Ti na něj ve dvou partiích pálili, seč jim síly stačily, ale gólovou radosti si užili jen jednou.

Demko byl v ukrutně obtížné situaci. Coby novic ve vypjatých bitvách o Stanley Cup dvakrát odvracel vyřazení svého mančaftu. A pokaždé uspěl, což se před ním naposledy povedlo Jacquesu Planteovi před 77 lety. A všichni víme, kam to Plante dotáhl.

V šestém duelu pomohl vítěz trofeje Mikea Richtera z roku 2016 (určena pro nejlepšího brankáře v NCAA) kryl 42 ze 43 pokusů Vegas. V noci na pátek byl pod ještě větší palbou, zůstal však perfektní a poprvé mezi mantinely NHL udržel čisté konto.

"Moje práce je stále stejná, ať už je skóre jakékoliv. Snažím se prostě udržet puky mimo naši klec. A je jedno, jestli vedeme 1:0, nebo prohráváme o tři góly. Mým cílem je pochytat střely a dát nám šanci vyhrát," povídá Demko ke své roli.

Puk pro Demka:

.Mimochodem, nulu si připsal jako vůbec první vancouverský zelenáč v dějinách. A to je jen jeden z jeho zápisů do klubové knihy rekordů. O své úloze nicméně mluví pokorně, dává důraz na to, že mu ostatní práci usnadňují.

Nepochybně je to pravda. Kdo viděl oba zápasy, potvrdí, že Vancouverští byli velmi solidní v defenzívě. Nepouštěli soupeře do vyložených šancí, nechali Maxe Paciorettyho a spol. střílet hlavně z dálky. Přesto nutně potřebovali někoho, kdo neudělá sebemenší chybu.

V kabině Canucks oceňují, jak se Demko s náročným úkolem popasoval. Líbí se jim jeho sebevědomí i klid, který z něj vyzařuje. Na sedmý mač je nečekaný geroj natěšený: "Jsem připravený, cítím se skvěle. Jako malý kluk sníte o tom, že si v takovém utkání zachytáte."

Povede se mu i dotřetice zastavit Vegas? Golden Knights potřebují rozluštit nejen rébus jménem Demko, ale také zapracovat na defenzívě. Ač Robin Lehner lapil třeba brejk Tylera Myerse, dostal dva góly po ranách, které kvůli clonám nemohl vidět.

Příznivci nevadského klubu by tak neměli volat po Marcu-Andrém Fleurym, ale po zkvalitnění obranné činnosti. Je nejvyšší čas na budíček. Jinak papíroví favorité ostudně promrhají vedení 3:1 na zápasy.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.