bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Colorado má nejdelší sérii výher od roku 2006. I díky skvělému Bernierovi

17. ledna 2018, 14:00

Martin Schwarz

Věřte, nebo ne, ale Colorado Avalanche v těchto dnech píší týmovou historii. Čtete správně. Ti samí Avalanche, kteří se ještě minulý rok na jaře povalovali na ligovém dně a marně hledali cestu z nekončící krize. Když porazili v úterý nad ránem pod střechou Pepsi Center Anaheim Ducks 3:1, zvítězili už posedmé za sebou, k tomu pošesté v řadě před svými fanoušky. Něco podobného se jim povedlo naposledy v roce 2006, respektive 2011.

Nový kalendářní rok vystřídal ten starý, zhruba ve stejné době začaly Laviny působit jako polité živou vodou. Současná šňůra jejich radosti započala už předposlední prosincový den, kdy přetlačily houževnaté Toronto Maple Leafs 4:3 po prodloužení. Pak šlo všechno jako po másle. Svěřenci hlavního kouče Jareda Bednara ztratili během šesti lednových klání (z toho jich pět sehráli doma) jediný bod. Zatím poslední coloradská porážka se datuje k 28. prosinci 2017, tehdy denverská parta padla – docela paradoxně – s nejhorším celkem NHL. Arizona vezla zpod Skalistých hor vítězství za dva body.

To by nebylo, aby se na formu Colorada nepodívali statistici a obdivovatelé historických momentů. Jakmile Avalanche předčili Anaheim 3:1, vyšlo najevo, že došlo k atakování mety staré skoro na den přesně 12 let. Mezi 31. prosincem 2005 a 17. lednem 2006 organizace dokráčela k osmi výhrám bez přerušení. Nynější šňůrka coloradských vítězství na sobě má sedm korálků. Takže pokud mužstvo tento pátek vyzraje i na San Jose Sharks, milník z minulé dekády bude vyrovnán. Už teď jde o nejvýraznější úspěch od zmíněného ledna 2006.

Aby nebylo pozitiv pro fanoušky Denverských Denverských málo, Avs zvládli šesté domácí utkání v řadě. Což je pro změnu nejkladnější bilance na vlastním ledě od 23. prosince 2011. „Ale i tak je pro nás situace v tabulce nadále těžká,“ zůstává nohama na zemi útočník Nathan MacKinnon. „Přestože se nám daří, zůstáváme mezi dvěma nejhoršími kádry Centrální divize. Je to šílené, ale máme před sebou dalších 39 zápasů, ve kterých musíme být stejně hladoví jako doposud.“ Pravda, méně bodů získalo jen Chicago. Na druhou stranu, čtvrtí Dallas Stars vlastní pouze o dva body více, rozestupy nejsou veliké.

Efekt jménem Bernier

Kromě zlepšené obrany (Colorado od začátku ledna nedostalo ani jednou více než dva góly!), si zásluhy na formě party kolem kapitána Gabriela Landeskoga připisuje docela nečekaný hrdina. Brankář Jonathan Bernier na jedničku využívá zranění kolegy Semjona Varlamova. Šestkrát po sobě vyrukoval mezi tři červené tyče a šestkrát dotáhl mančaft k vítězství. Jednou udržel nulu, třikrát pustil po jednom gólu. A co víc, v rozhodujících fázích zápasů vytahuje fenomenální zákroky, jež dodávají sebevědomí spoluhráčům vepředu.

Jako třeba zásah ze druhé třetiny mače s Anaheimem. Za stavu 1:0 pro Laviny Bernier hokejkou na brankové čáře zlikvidoval tutovku Kačerů. Dvanáct vteřin po tomto okamžiku vyrazil na druhou stranu kluziště Nathan MacKinnon. Puk mu do šance předložil Landeskog, MacKinnon vymetl pavučinky v síti anaheimského Ryana Millera a zvýšil na 2:0 pro Avs. V té chvíli ještě netušil, že jeho trefa bude zapsána jako rozhodující. „Jonathan předvedl spektakulární zákrok, který podle mě zlomil duel v náš prospěch,“ chválil svého gólmana trenér Bednar. „Přesně tohle od brankáře potřebujete, dává nám každý večer šanci vítězit.“

Colorado teď nečeká procházka růžovou zahradou. Sharks přijedou do Pepsi Center posíleni výhrou v derby nad Los Angeles a Arizonou. A jakmile Avalanche dokončí bitvu proti San Jose, přivítají New York Rangers. Načež odletí k šestizápasovému tripu (převážně po kanadských kluzištích), který skončí až 4. února. Je dost možné, že se v těchto dnech rozhoduje o účasti či neúčasti organizace v jarním play-off.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.