bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Češi na příštím draftu: Překoná Nečas Zachu?

21. září 2016, 17:30

Radoslav Vavřina

Devět měsíců. Přesně tak dlouho si ještě hokejoví fanoušci počkají na příští výběr těch nejlepších mladíků týmy NHL. Ačkoli je to datum vemi vzdálené, scouti a experti z celého světa již nyní v září vydávají svoje žebříčky pro tuto událost. Z Čechů je nejserióznějším kandidátem na vysoké umístění forvard brněnské Komety Martin Nečas. Může nakouknout do první desítky?

Před rokem a čtvrt jsme mohli na slunné Floridě sledovat, jak už na šestém celkovém místě sahají po českém útočníkovi Pavlu Zachovi členové vedení New Jersey Devils. Pro nás obrovský úspěch, vždyť naposledy se takhle vysoko objevil Jakub Voráček, kterému už pomalu táhne na třicet. Urostlý forvard během sezony proniknul alespoň na okamžik do NHL a rozhodně se nezahanbil.

Zatímco odchovanec brněnské Komety a libereckých Bílých Tygrů si pod září reflektorů budoval kariéru mezi dospělými, nedaleko Velkého Meziříčí, odkud pochází, ve Žďáru nad Sázavou, začal vystrkovat růžky další šikula z Vysočiny. Avšak v žádném případě tak vysoký – Martin Nečas v době, kdy válčil za svůj tým v mladším dorostu, patřil mezi ty menší ve své kategorii.

Co mu ale příroda nenadělila ve výšce, to mu vynahradila zlatýma rukama, špičkovým smyslem pro hokej, skvělým charakterem a pracovitostí. Žďárští mladíci tehdy byli noční můrou každého týmu v lize, včetně těch největších, mezi které patřily Pardubice nebo Liberec. Nebyl totiž na vše sám, soupeře terorizoval i Martin Kaut, který nyní hraje právě za juniory východočeského klubu.

Oba nakonec město nad Sázavou opustili, každý se však vydal jiným směrem. Starší z dvojice se rozhodl pro Brno, kde dostával maximální prostor k rozvoji a dokonce vyrostl tak, že nyní zapadá do hezkého průměru mezi hokejisty se 185 centimetry. Jelikož mu to nijak neubralo na jeho dovednostech, není překvapením, že se letos v létě stal stabilním členem áčka Komety.

To ale není zdaleka vše, po pěti utkáních už má totiž na kontě dva body, což se také nepovede každému hráči v jeho věku. V přípravném duelu s EBELovým Znojmem si navíc připsal hattrick. Tím tak trochu podtrhl fakt, že potenciál v něm dřímá veliký. Skautům to už ukazoval dříve, a to když reprezentoval svou vlast na různých akcích.

V minulé sezoně se blýskl pěti body ve stejném počtu utkání na světovém turnaji "sedmnáctek", čímž předčil i tehdy trochu extraligového Filipa Zadinu. V srpnu pak jako kapitán dovedl národní tým do osmnácti let k historickému úspěchu, a to zlatu na domácím Memoriálu Ivana Hlinky. Šest bodů ve čtyřech zápasech ho zařadilo na sedmé místo v produktivitě turnaje, před všechny kanadské kolegy.

Pardubického odchovance Zadinu, jeho spoluhráče Kauta i brankářskou jedničku "osmnáctky" z vítězného turnaje Jakuba Škarka ale na příštím draftu neuvidíme. Ačkoli s Nečasem sdílí rok narození, na svět přišli až na podzim 1999, takže si podle pravidel musí počkat.

Největšími nadějemi kromě mladého útočníka Brna by tak měli být Ostap Safin, rovněž forvard, tentokrát odchovanec Sparty. Letos by měl působit střídavě v juniorce pražského celku a na farmě klubu v Litoměřicích. Dalším je obránce Jakub Galvas z Olomouce, který zatím hraje střídavě v extralize do 20 let a mezi dospělými.

Třeba nás časem v následující sezoně ohromí i ostatní Češi způsobilí pro draft, momentálně se však všechny zraky upírají k Nečasovi. Někteří scouti ho směle řadí mezi nejlepší desítku, jiní ho však nemají ani v prvním kole. Čas ukáže, mladík z Vysočiny má před sebou zlatou příležitost. Kde se může kromě MS do 20 let scoutům lépe předvézt než v nejvyšší soutěži u nás?

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.