bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Budu se snažit přinést trochu jiný pohled, hlásí Riley Nash, největší letní posila Columbusu.

1. srpna 2018, 8:00

Jan Hausmann

Blue Jackets od otevření trhu s volnými hráči aktivitou příliš nehýřili. Přivedli vlastně jen dvě opravdové posily, dva útočníky – Anthony Duclaira a Rileyho Nashe. Devětadvacetiletý Riley Nash je sice považován za defenzivního specialistu, ale v poslední sezoně dostal více prostoru v prvních lajnách a začal se prosazovat i bodově. „Přichází to s výkony. Když hrajete útočně, dostáváte v tomto ohledu větší zodpovědnost,“ odpověděl na otázku o své roli v týmu.

Rileyho Nashe pojí s Columbusem i jeden dřívější důležitý okamžik. V roce 2007 se konal v Nationwide aréně draft, na němž si ho z celkového 21. místa vytáhl Edmonton. Dá se tedy říci, že se vrací tam, kde jeho kariéra v NHL začala. „Byli u toho i moji rodiče, takže na tohle místo mám spoustu dobrých vzpomínek,“ svěřil se klubové televizi. A doufá, že získá i další. Pomoci by mu v tom měli i spoluhráči a lidé z vedení. „Mluvil jsem s Johnem Davidsonem (prezident hokejových operací), krátce jsem si popovídal s Tortsem (Johnem Tortorellou), s některými spoluhráči jsme si vyměnili textovky. Volal jsem s Camem Atkinsonem a řekl mi, že má právě narozené dítě. Takže se teď nemůžeme sejít, jelikož má plné ruce práce.“

Velmi důležitým aspektem jeho působení bude vztah s hlavním lodivodem Johnem Tortorellou. Jak je známo, Tortorella nemá sebemenší problém s posazením kohokoliv na tribunu (ať už letos poslal pod strop arény hvězdu týmu Artěmiho Panarina nebo dříve centra Ryana Johansena). Na druhou stranu pokud plníte jeho pokyny a chováte se férově, udělá pro své hráče první poslední.

„Je to vlastně úplně normální chlapík. Myslím si, že říká to, co si myslí, což není v dnešní době vždy přijímáno pozitivně. Podle mě je to ale skvělá vlastnost. Myslím, že je upřímný a otevřený, což je všechno, co mohu po trenérovi chtít,“ uvedl Nash o svém nedávném prvním setkání s Tortorellou.

V posledním ročníku si kanadský rodák připsal 41 bodů (15+26), což vytvořilo jeho dosavadní osobní maximum. Oproti 17 kanadským bodům ze sezony 2016/17 jde o velmi pěkný posun. A to v předminulé sezoně nastoupil dokonce do více klání. „Za svou kariéru jsem hrál všude možně. Křídlo ve čtvrté lajně, centr třetí lajny, loni první řada s Marchandem a Pastrňákem.“ Proč tedy opustil Bruins, když jeho hvězda začala tak hezky po bostonském nebi stoupat vzhůru? „Byl jsem otevřený tomu zůstat v Bostonu, ale po takové sezóně musíte udělat i ekonomická rozhodnutí (v Columbusu dostal tříletou smlouvu s průměrným platem 2,75 milionů dolarů, v Bostonu bral 900 000 dolarů, pozn. autora). Nakonec se tedy věci vyvinuly takhle a já nemůžu být více spokojený s tím, jak to skončilo,“ objasnil Nash jeden z hlavních důvodů svého přesunu.

A jak to vidí se svou rolí u Blue Jackets? „Když se vám daří v útoku a hrajete poctivě do obrany, tak doufáte, že dostanete na ledě nějaký čas navíc. Že vám dá trenér trochu více zodpovědnosti a důvěry. Když budou hrát ostatní hráči extrémně dobře, tak si to zaslouží oni. Když já, tak snad taky,“ uvedl svůj pohled na věc. 

Tak uvidíme, kam ho Tortorella napíše na tabuli před prvním zápasem sezony. Jedna varianta je, že se porve s Wennbergem a Duboisem o místo prvních dvou centrů. Nakonec snad největší problém Columbusu je právě pozice prvního středového forvarda. Poslední opravdový první centr odešel s osobou Ryana Johansena do Nashvillu. Abychom ale byli k sobě upřímní, Riley Nash zřejmě nebude tím, kdo se stane tahounem první útočné letky po vzoru Sidneyho Crosbyho či Jonathana Toewse. A vedení Blue Jackets ho za tímto účelem zřejmě ani nepřivedlo.

Druhá možnost celkem logicky vyvstává tak, že dostane místo na křídle v jedné z prvních dvou formací. Tedy spíše v té druhé. Zahajovací křídelní dvojice se celkem pevně jeví jako Panarin-Atkinson. Pokud by ale Panarin nakonec uzavřel svou letní tahanici o smlouvu odchodem, vše se může změnit. Ale nezapomínejme i na další borce. Šikulové Milano a Björkstrand si brousí zuby na větší porci ofenzivních hrátek. I nedávná akvizice v podobě Anthonyho Duclaira může ještě zamíchat kartami.

A jedna věc na závěr. Věděli jste, že Brandon Nash – bratr Rileyho Nashe, nastupoval v sezoně 2015/16 za Kladno, kde jako obránce skončil čtvrtý v klubovém bodování?

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.