bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Alexandr Ovečkin vyrovnal klubový rekord Bondry, navíc překonal i Pivoňku

1. dubna 2015, 16:45

Jan Prošek

Levý křídelní hokejista Alexandr Ovečkin spojil svou kariéru v National Hockey League s jediným klubem. V roce 2004 vstupoval na draft jako nejlepší a nejtalentovanější mladík. Možnost první volby získala organizace Washington Capitals. Tou dobou se o Ovečkinovi hovořilo jako o budoucí hokejové superstár, která má před sebou velkou kariéru. NHL během své dlouhé historie pamatuje mnoho talentů, kteří skončili v propadlišti hokejových dějin. Rodák z Moskvy září i po deseti sezónách mezi elitou. Jeho spoluhráči i trenéři se vyměnili, nastupuje proti jiným hráčům než v začátcích, ale jedna věc zůstává stále stejná. Jeho schopnost dopravit kotouč do branky.

V zápase proti Carolině zaznamenal Alexandr Ovečkin padesátý gól v sezóně. V NHL hraje desátou sezónu, hned v šesti z nich se střelecky dokázal dostat při nejmenším na tuto hodnotu. Zařadil se tak do velmi úzké skupiny hráčů, kterým se podařilo v půltuctu ročníků dosáhnout alespoň na 50 vstřelených branek. Mike Bossy, Wayne Gretzky, Marcel Dionne, Guy Lafleur, a Mario Lemieux, to jsou hokejoví velikáni, kterým se právě nyní vyrovnal ruský hokejista hájící barvy Washingtonu. Nebyl to ovšem jediný milník, kterého jubilejním gólem dosáhl. Vyrovnal také klubový rekord Petera Bondry, který rovněž dokázal vstřelit během své kariéry za Capitals 472 branek. Zajímavostí je, že oba hráči (Ovečkin i Bondra) se na stejné číslo dostali v zápasech proti Carolině Hurricanes.

Později, ve stejném zápase, zaznamenal Alexandr Ovečkin také 419 asistenci v kariéře. Na první pohled nic neobvyklého, přihrávka na gól jako každá jiná. Při podrobnějším zkoumání historických tabulek klubu je jasné, že díky této přihrávce na gól odsunul Michala Pivoňku na třetí místo. První je Nickas Bäckström (422), druhý právě Alexandr Ovečkin (419) a trio uzavírá Michal Pivoňka (418).

„Celou kariéru mám štěstí na spoluhráče, se kterými hraji ve formaci a které mám v týmu. Pochopitelně, že to je skvělý pocit, že jsem v zápase proti Carolině vyrovnal rekord Bondry i předehnal Pivoňku. Ale abych pravdu řekl, důležitější je týmový výkon. Individuálních ocenění a trofejí jsem vyhrál poměrně hodně, ale s úspěchem v NHL na klubové úrovni je to poněkud horší,“ nechal se slyšet po zápase. „Je to výjimečný hráč, který nám parádně zapadá do klubové koncepce, kterou budujeme. Je mi ctí, že mohu trénovat hráče jako je on,“ řekl na adresu Ovečkina trenér Washingtonu.

Otázkou zůstává, jak vysoko se klubové rekordy dostanou. Ovečkinovi je dvacet devět let, kariéru rozhodně končit nehodlá, a tak je více než pravděpodobné, že góly bude ještě přidávat. Co se asistencí týká, tak Bäckström i „Ovie“ jsou stále aktivní hokejisté, takže i zde se bude asi přepisovat. Tito dva hráči odehráli mnoho let ve společné formaci. Vzniklo mezi nimi hokejové pouto, které funguje a Capitals přináší radost v podobě kanadských bodů a tedy i gólů. Aktuální kouč klubu, Barry Trotz, minulý víkend oba zkušené hokejisty od sebe oddělil, aby tak vyrovnal ofenzivní sílu jednotlivých formací.

Alexandr Ovečkin je pro Washington nepostradatelný. Všichni vědí, odkud vystřelí, ale protihráči nemohou už deset (!) let najít efektivní a účinný způsob jak jeho střely z kruhu bránit. Kromě hokejových dovedností, které má opravdu vytříbené, se mu také dostává ocenění mimo led. Nedávno se například setkal s fotbalovou legendou Lionelem Messim. Fanoušci Capitals svého hráče s číslem osm milují, neustále s ním chtějí fotky nebo alespoň jeho autogram.  Vezmeme-li v potaz, že Ovečkinovi je teprve dvacet devět let a před sebou může mít klidně sedm osm sezón, tak klubové statistiky může posunout na takovou úroveň, že bude těžké najít hráče, který by se s ním mohl rovnat.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.