bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Zázrak jménem Dubnyk. Žirafa exceluje a Divočina srdnatě válčí o divokou kartu!

30. ledna 2015, 12:00

Tomáš Zatloukal

Ačkoliv brankářským hrdinou dne je díky senzačnímu zákroku hokejkou proti Michaelu Grabnerovi obhájce Vezinovy trofeje Tuukka Rask, naši pozornost si zaslouží rovněž dlouho odepisovaný Devan Dubnyk. Kanadský čahoun působí jako zázračný všelék na minnesotskou bídu, v šestém utkání za Wild vychytal již druhé čisté konto, 30 přesnými zásahy pomohl skolit největšího rivala v napínavé bitvě o postup do play-off - calgarské Plameny.

"Dnes musíme poděkovat Dubnykovi. Chytal opravdu skvěle, v klíčové momenty nás podržel a vytáhl zákroky, které jsme od něj ani nečekali," chválil  28letého gólmana Zach Parise, střelec jediné branky "fotbalového" mače.  Dubnyk opravdu čaroval, ne nadarmo se mu dostalo ocenění v podobě vyhlášení první hvězdou večera. Od čtyřnásobného účastníka světových šampionátů přitom nešlo o ojedinělý záblesk bývalé slávy. V Minnesotě se mu daří,  úspěšnost 93,1 % a průměr 1,66 gólu na zápas hovoří za vše.

Muž, kterého si kluby NHL v posledních letech přehazovaly jako horký brambor, zažívá u Wild renesanci své kariéry. Poté co během 364 dní čtyřikrát změnil působiště, mu věřil jen málokdo. Tohle že má být řešení herní krize Divočiny? Minny měla raději vyhodit holohlavého kouče Mikea Yea. Tak zněla většinová reakce na nedávný, na první pohled velmi nenápadný trejd, který klapl naprosto dokonale. "Zatím pro nás odvádí opravdu skvělou práci," potvrzuje Parise, jemuž se dnes povedlo posedmé dosáhnout na metu 20 branek.

Pro Minnesotu je naprosto zásadní, že Dubnyk obstál ve zlomové partii de facto za čtyři body, protože právě Calgary drží druhou divokou kartu, která je jedinou reálnou šancí, jak se Yeovi svěřenci mohou podívat o vyřazovacích bodů. "Rád chytám v důležitých utkáních," usmíval se Dubnyk, shodou okolností stejně jako Josh Harding rodák z Reginy. "Z vítězství v zápase, ve kterém jde opravdu o hodně, má člověk ještě větší radost než normálně," dodává brankář, který Wild vyšel na hubičku - pouze na třetí kolo v letošním draftu.

Minny v něm dost možná našla novou jedničku, protože finský veterán Niklas Bäckström je absolutně z formy a Dubnykův krajan Darcy Kuemper musel při kondičním startu v AHL spolknout hořkou porážku od farmy Detroitu Red Wings. Iowa Wild utrpěli debakl 6:0. Jaký je "žirafí" recept na úspěch? Sympatický gólman tvrdí, že se snaží držet stejných věcí, které mu pomáhaly v Arizoně. Právě půlsezónní štace u Kojotů mu vrátila sebevědomí, jasně zastínil dlouholetou jedničku Mikea Smitha, suverénně ukázal, že pořád má na NHL.

Nyní krade výhry pro Divočinu, Minnesotě pomohl již k osmi bodům. "Moc si to tady užívám," raduje se. A muž v ohrožení, svérázný trenér Yeo, si mne ruce, díky Dubnykovi je na čas v bezpečí, zase získal kýženou oporu v brankovišti. "Ten shutout si rozhodně zasloužil," smekl před vítězem Spengler Cupu z roku 2013. Před gólmanem, který za jediný rok vystřídal dresy Edmontonu Oilers, Nashvillu Predators, Montrealu Canadiens, Arizony Coyotes a Minnesoty Wild. Zdá se, že zběsilý kolotoč se konečně zastavil.

Dubnyka a jeho nové spoluhráče každopádně ještě čeká pořádný kus cesty, divoká karta stále visí pět bodů vysoko. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.