bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Vzhůru k legendám. Ryan Miller dosáhl dalšího brankářského milníku

4. prosince 2018, 16:38

Vojtěch Jurák

Pouze dva američtí gólmani dosáhli v NHL na 374 výher. Jsou jimi John Vanbiesbrouck, který největší část kariéry strávil u Rangers, a nově také Ryan Miller, druhý gólman Ducks.

Zatím poslední výhru Miller zaznamenal ve strhujícím zápase proti Washingtonu. Do branky se od začátku postavil John Gibson, ten však po třech inkasovaných brankách během prvních čtrnácti minut přepustil místo zkušenějšímu náhradníkovi. Ani poté se utkání nevyvíjelo pro Ducks dobře, úřadující šampion si postupně vypracoval čtyřbrankové vedení. V závěru druhé třetiny ovšem Anaheim zavelel k velkolepému obratu a ve zbytku hrací doby otočil skóre z 1:5 na 6:5. 

Miller tímto triumfem vyrovnal Vanbiesbroucka v celkovém počtu vychytaných vítězství a právě tito dva pánové jich mají v tuto chvíli nejvíce ze všech amerických brankářů, co se v NHL kdy objevili. Na rozdíl od svého staršího kolegy však Miller ještě s kariérou neskončil, a tak je pravděpodobné, že se v dohledné době v této statistice osamostatní. 

Miller, jemuž bylo v létě 38 let, se v žebříčku zařadil před Vanbiesbroucka, na 374 výher mu totiž stačilo méně zápasů – přesně 746 (Vanbiesbrouck jich odchytal 882). V celkové tabulce všech brankářů NHL se pak s tímto číslem posunul na 16. místo. Pouze tři stále aktivní gólmani mají ve statistikách více výher než veterán Anaheimu: Marc-André Fleury (10. místo, 418 výher), Henrik Lundqvist (7. místo, 440 výher) a Roberto Luongo (4. místo, 475 výher).

„Bylo to téma, o kterém se mluvilo už v závěru minulého roku,“ řekl po utkání Miller ke svému milníku. „Chtěl jsem na něj dosáhnout co možná nejrychleji, a to hned ze dvou důvodů: jednak tím pomůžu týmu k výhrám a jednak to budu mít konečně za sebou a toto téma půjde stranou. Bylo to příjemné.“

Zkušený brankář, kterého draftovalo Buffalo v roce 1999 ze 138. místa, v kariéře nasbíral řadu velkých úspěchů, ovšem na nejcennější týmovou trofej, Stanley Cup, dosud nedosáhl. Do února roku 2014 hájil barvy Sabres, s nimiž v sezonách 2005/06 a 2006/07 došel až do finále Východní konference. 

Na zimních olympijských hrách ve Vancouveru 2010 vybojoval se Spojenými státy stříbrnou medaili, přičemž jeho mužstvo ve finále padlo až v prodloužení s Kanadou. V létě téhož roku také získal svou jedinou Vezina Trophy pro nejlepšího gólmana NHL. Z Buffala zamířil Miller nakrátko do St. Louis, pak tři roky chytal ve Vancouveru a nyní druhou sezonu obléká dres Anaheimu. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.