bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Vítej v Hockeytownu, chlapče. Zadina okouzluje Detroit svou šikovností

27. června 2018, 15:30

Jiří Lacina

Popadl puk mezi kruhy a elegantně ho poslal pod horní tyčku. Jednou, dvakrát, třikrát… Opakoval to s železnou pravidelností. Milan Hejduk prý takhle kdysi doma trénoval střelbu, po celý rok, v létě, v zimě, z prkna se učil trefovat horní rohy branky. Později jako když to našel. V Detroitu doufají, že Filip Zadina by mohl mít v ruce stejný cit. Že má v sobě přirozené instinkty a šikovnost kanonýra.

Je mu osmnáct let. Devatenáct mu bude až na konci listopadu. Hodně fanoušků Rudých křídel věří, že by v té době mohl být hráčem NHL. Že jím bude už 4. října, kdy začíná příští sezóna. Bude to další ročník přestavby Red Wings, což je prostor pro nové, perspektivní tváře.

„Dobře se to poslouchá,“ řekl krátce poté, co ze sociálních sítí pochopil, jaká na něj budou kladena očekávání. V momentě, kdy ho Detroit draftoval, mu na nich přes noc přibylo několik stovek sledujících. Fanoušci jsou natěšení.

„Potřebuju dokázat, že jsem dobrý hokejista. A že si zasloužím místo v týmu,“ cituje mladého Čecha detroitský tisk. „Dostal jsem šanci, ale musím se jí chopit. Potřebuju hrát svůj nejlepší hokej.“

Proti mužům už jsem nastupoval

Juniorskou QMJHL hrál loni v kanadském Novém Skotsku. Před odchodem za moře si za Pardubice odbyl premiéru v domácí nejvyšší soutěži. NHL je samozřejmě něco docela jiného. Výhodou může být, že jeho otec Marek Zadina byl sám úspěšným hráčem a později hokejovým trenérem. Jistě bude se zájmem sledovat, kam jeho syn během tohoto léta postoupí.

„Před dvěma roky jsem hrál proti mužům, takže vím, co od dospělého hokeje očekávat,“ připomíná Zadina mladší. „Budu připravený a doufám, že v boji o místo uspěju. Bude to náročné, když ale budu hrát svůj nejlepší hokej a zachovám trpělivost, dokážu to,“ věří pardubický rodák.

Od prvního dne působí dobře

Jakmile dorazil v neděli poprvé do Detroitu, kustod ho vzal na obhlídku klubového zázemí. „Ukázal mi tady všechno. Ani nevím, jestli jsem právě teď na dalším hřišti, vypadá to spíš jako hotel. Je to prostě neuvěřitelné,“ hlesl mladý Čech po prohlídce rozlehlého komplexu Little Caesars Arena a tréninkového centra Belfor.

Sám si poté řekl o možnost jít se sklouznout, nohy potřebovaly rozhýbat. „Je to extrémně tvrdý pracant,“ kvitoval Shawn Horcoff, ředitel hráčského vývoje Red Wings. „Už včera se rozhodl bruslit. Nevím, zda si uvědomuje, co ho nadcházející týden čeká. Možná by to viděl jinak, kdyby věděl, jaké tréninky budou následovat. Nicméně je fajn, že chtěl hned na led.“

Podobně jako skauti také bývalý kapitán Edmontonu, dnes ve službách Detroitu, vidí na Zadinovi hodně pozitiv. „Moc se mi líbí jeho charakter,“ řekl Horcoff. „Byl jsem s ním teď pár dnů, hodně jsme si povídali. Samozřejmě má skvělou střelu, rychle ji vypouští. Je agilní. Od prvního dne působí velmi dobře.“

Zvykat si na novou výstroj i hokejky nebylo příjemné, ale všechno si časem sedne. Ta výzva za to stojí. Detroit se postupně propadl do ligového suterénu, od nových hráčů čeká, že ho zase vytlačí nahoru. Filip Zadina by měl nabídnout především branky. „Věří tomu, že to zvládne,“ všiml si Horcoff. „A my v to doufáme, protože jeho góly budeme potřebovat.“

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.