bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Ve dne účetní, v noci Černý jestřáb. Šestatřicetiletý hobbík Foster naskočil v brance Chicaga

30. března 2018, 12:15

Martin Zíta

Šesatřicetiletý účetní Scott Foster musel na poslední chvíli zaskočit v sestavě Chicaga Blackhawks. Před zápasem se totiž zranil první brankář Anton Forsberg. Tím to ale neskončilo. Utkání nedochytal náhradník Collin Delia a Foster musel do branky. Během čtrnácti minut pochytal všech sedm střel a pomohl Chicagu k vítězství nad Winnipegem.

Z rybníku do NHL. Hobby hokejista Scott Foster v noci naskočil do branky Chicaga Blackhawks. Jestřábi na předzápasovém rozbruslení přišli o zápasovou jedničku Antona Forsberga a potřebovali rychlý záskok na místo dvojky za Collina Delia. 

Řada tak přišla na situaci, které se v zámoří říká příhodně pohotovostní povolání do hokejové služby. 

Volba padla na šestatřicetiletého Fostera. Americký účetní tak podpesal s Blackhawks smlouvu, oblékl se do brankářského a usadil se v šatně Chicaga. A pak naskočil do zápasu.

Kromě Antona Forsberga totiž později Chicago přišlo i o Collina Delia, který měl zaskočit za Forsberga.

Foster zúčtoval všechny zkušenosti ze své univerzitní kariéry, kde debutoval před dlouhými patnácti lety, a během posledních čtrnácti minut utkání pochytal všech sedm střel WInnipegu.

“Nikdo mi tenhle zážitek nikdy nevezme. Doma budu mít co vyprávět. Už se těším, až to všechnu řeknu dětem a oni to budou moct říct svým kamarádům,” řekl Foster po zápase novinářům.

Oslovení Fostera nebylo ze strany Chicaga náhodné. Bývalý univerzitní brankář patří do skupiny amatérských brankářů, které mají Blackhawks pro podobné případy vyhlídnuté. Ve většině případů to ale znamená, že dostanou místo v pressboxu, zadarmo se podívají na zápas NHL a pak je ještě klub pozve na večeři.

Tentokrát ale na řadu přišel jiný scénář.

Forsberg se podle trenéra Chicaga Joela Quennevilla zranil během svého předzápasového rituálu, Dellia, který byl k Blackhawks povolán ve středu, pak utkání nedochytal kvůli nepřestávajícím křečím.

Foster se tak postavil do branky před téměř dvaadvacet tisíc diváků. Oproti dvěma rekreačním soutěžím, ve kterých ve volném čase chytá, lehká změna. “Myslím, že potom, co jsem se musel obléknout a šel jsem do branky, mám trochu okno. V ten moment přišel ten největší šok,” popsal.

Otec dvou dětí nečelil žádným nádeníkům. Během oněch čtrnácti miut zastavil Tylera Myerse, Paula Stastnyho nebo Dustina Byfugliena. “Snažili jsme se mu pomoci, jak to jen šlo. Byl skvělý, měl několik dobrých zákroků. Byla to skvělá noc,” pochválil nového kolegu Brent Seabrook.

Scott Foster je druhým amatérským brankářem, který v moderní éře NHL naskočil do zápasu. Prvním byl vloni kustod Caroliny Jorge Alves, když odchytal posledních sedm vteřin při porážce s Tampou Bay.

Mít povinně v záloze amatérského brankáře k povolání je pro kluby NHL nedávnou novinkou. Vedení soutěže k této úpravě pravidel sáhlo minulé léto. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.