bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

V San Jose mohl dostat 91 miliónů. Nabídku Toronta bylo ale těžké odmítnout, říká Tavares

2. července 2018, 19:15

Jiří Lacina

Toronto je bez debat jednou z nejlépe vydělávajících organizací v NHL. Silný trh, obrovský hlad po hokeji, kde se svého času permanentní vstupenky dědily z otce na syna, protože nové jednoduše nebyly k mání. Také proto se Javorové listy často ucházejí o ta nejzvučnější volná jména. Před dvěma lety marně líčily na Stevena Stamkose, letos byly úspěšnější. Sestavu kanadského celku rozšíří John Tavares.

Jeho postavení bylo natolik silné, že ho před půl rokem magazín The Hockey News vyhlásil „nejvlivnějším“ člověkem v zámořském hokeji. Byl to nejatraktivnější nechráněný volný agent letošního přestupového trhu. Jeho kontrakt měl stanovit standard ostatním pro další roky. Nabídek měl jistě celou řadu, mocně po něm toužilo například San Jose, nakonec se ale rozhodl pro návrat tam, odkud pochází – do Toronta.

„Poslední dobou jsem byl hodně rozpolcený. Moje srdce leželo částečně tam, odkud jsem, a částečně tam, kde jsem strávil takovou dobu a kde mě udělali tím, kým jsem,“ řekl k dilematu uplynulých týdnů bývalý hokejista New York Islanders.

Před dvěma lety zkoušeli zástupci Toronta psí kusy, aby získali Stevena Stamkose. Nabízeli mu všechno možné, včetně úzké vazby na peněženky klubových sponzorů. Letos byli mírnější, sil ale vynaložili opět dost. Auston Matthews údajně Tavaresovi osobně volal. Mike Babcock mu jasně definoval roli, představuje si ho v útoku vedle Mitche Marnera.

„Myslím, že nejdůležitější byla právě prezentace hráčů, se kterými bude nastupovat,“ přikyvuje nový generální manažer Maple Leafs Kyle Dubas. „Naši chlapi byli velmi dobří v tom, jak ho seznámili s tím, jak fungujeme a co můžeme nabídnout.“

Tady jsem se narodil

Velkou roli samozřejmě hrálo rovněž to, že Tavares z oblasti Toronta pochází. Tady se narodil a naučil hrát hokej. Jde si sem plnit svůj „dětský sen“, jak dal ihned po podpisu vědět na sociálních sítích. Kdyby mu šlo jen o peníze, zřejmě by hrál od příštího roku jinde. Ze San Jose měl údajně na stole nabídku sedmileté smlouvy na 91 miliónů dolarů. V Kanadě bude brát těch sedm let o 2 milióny ročně méně. Dohromady tedy zahodil 14 miliónů.

„Když jste jako kluk fandil Torontu, ty pocity se vrátí,“ řekl k vazbě na oblíbený klub. „Bylo těžké tu nabídku odmítnout.“ Zapomeňte ale na to, že šlo o snadné rozhodování. Žádné úsměvy od ucha k uchu! Bylo velmi obtížné nechat za sebou devět sezón s New York Islanders. „Mé srdce je rozervané,“ hlesl sedmadvacetiletý útočník.

Ten comeback nemusí být snadný i z jiných důvodů. „Když někde vyrůstáte, někdy je to pro ty hráče ještě těžší vracet se domů,“ vysvětluje Brendan Shanahan, jenž se na přeměně Toronta v posledních letech významně podílí. „Chtějí se cítit bezpečně. A nejde jen o ně. Jde o jejich rodinu, o lidi, se kterými vyrůstali a kteří je na jejich cestě doprovází.“

Je ironií, že se o Tavarese přetahovali bývalí kolegové. Shanahan na straně Toronta; Lou Lamoriello, bývalý generální manažer téhož klubu, dnes na straně NY Islanders. Zvítězili v Torontu, kde se tím ale současně dostávají do složité situace. V týmu je několik mladých hráčů, jež budou brzy jednat o dlouhodobých smlouvách (Matthews, Marner, Nylander). Bude skoro nemožné všechny je udržet.

V hokejové metropoli každopádně věří, že udělali dobře. „Sedm let je dostatečně velké okno k vítězství,“ doufá v úspěšnou budoucnost nová posila Maple Leafs.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.