bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

V boji o nováčka roku je i Kubalík! Proti sobě má mladé beky

15. července 2020, 22:50

Jan Vojkůvka

Pomalu, ale jistě, NHL zveřejňuje tříčlenné nominace pro udílení cen NHL. Ve středu bylo oznámeno trio hokejistů, kteří usilují o Calder Trophy. Do boje s vycházejícími hvězdami mezi obránci - Cale Makarem a Quinnem Hughesem - se dostal český útočník Dominik Kubalík.

Kubalík, který byl do NHL draftován už v roce 2013, avšak až ze 191. místa, se do nejslavnější hokejové ligy světa poprvé podíval až v této sezoně. A zanechal dojem ostrostřelce, který se může vypracovat ve skutečnou hvězdu soutěže.

V 68 odehraných zápasech nasázel hned 30 branek, což je úctyhodný počin. I díky němu se dokázalo trápící Chicago několikrát přiblížit příčkám zajišťujícím play off (nakonec, i kvůli předčasnému ukončení základní části, půjdou Blackhawks do předkola) a patřit mezi celky, které hrály o nejlepší osmičku Západní konference. 

Kromě 30 branek přidal Kubalík ještě 16 asistencí, v hodnocení +/- získal dva kladné body (což je s ohledem na slabší defenzivu týmu slušný počin), vstřelil tři vítězné góly a v únoru nasázel svůj premiérový hattrick v lize.

Kubalík ovšem nebude mít cestu za Calder Trophy jednoduchou. Ba spíše naopak. Ve svých 24 letech sice patřil k nejlepším nováčkům, ale bodově zaostal za dvěmi vycházejícími hvězdami soutěže Quinnem Hughesem a Cale Makarem. Ti jsou navíc obránci.

Dvacetiletý Hughes, sedmička draftu 2018, se v dresu Vancouveru blýskl 53 body za 8 branek a 45 asistencí v 68 zápasech. V hodnocení +/- sice získal 10 záporných bodů, ale i přes svůj mladý věk se stal jedním z pilířů přesilových her Canucks. Právě v početních výhodách nasbíral 25 bodů. Navíc dokázal hrát téměř 22 minut za zápas, což jen potvrzuje, že by na něm měl Vancouver stavět svou obranu v dalších letech. 

Zatímco Hughes vyhrál kanadské bodování nováčků, tak o rok starší Cale Makar, jenž se stal čtyřkou draftu 2017, výrazně pomohl Coloradu ke konečnému třetímu místu v Západní konferenci. Jeho defenzivní činnost byla více než slušná, ostatně nasbíral 12 plusových bodů za účast na ledě. 

Navíc byl velmi produktivní (v průměru i více než Hughes), když v 57 zápasech získal 50 bodů za 12 branek a 38 asistencí. I on se stal oporou přesilovek (19 bodů) a navíc dokázal nastřílet čtyři vítězné góly, což je od obránce více než dobrý počin.

Pro Dominika Kubalíka bude velmi složité, aby předčil americko-kanadské duo Hughese s Makarem. V honbě za Calder Trophy mu ovšem může pomoci střelecký zápis, když v této statistice mezi nováčky naprosto dominoval (Victor Olofsson s 20 góly).

V historii samostatné České republiky se žádnému českému hokejistovi nepovedlo cenu pro nejlepšího nováčka sezony získat. Československou stopu zanechal v sezoně 1980/81 rodák z Bratislavy Peter Šťastný.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.