bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Tři důvody, proč s Bostonem počítat v závodu o Stanley Cup

8. dubna 2017, 10:00

Martin Schwarz

Tak nějak nenápadně proklouzli do play-off. Zatímco fanoušci NHL věnovali většinu pozornosti jiným týmům, Boston Bruins po dvouletém půstu vydřeli účast v nadstavbové části soutěže. Tím ale plány Medvědů nekončí, sestava z východního pobřeží Spojených států může dojít hodně daleko. Níže uvádíme tři důvody, proč by se měla stát černým koněm vyřazovacích bojů.

Cenné zkušenosti s play-off

Když ostatní celky z východu loni a předloni zjistily, že Boston nepostoupil mezi nejlepší konferenční osmičku, pořádně se jim ulevilo. Bruins totiž – společně třeba se Chicagem – disponují bohatými zkušenostmi v play-off. V červnu 2011 zvedli nad hlavu Stanleyův pohár, v roce 2013 sice k zisku cenné trofeje gratulovali Chicagu, avšak znovu hráli finále a Blackhawks nic nedarovali. Ve vyřazovacích bojích 2014 potom až v sedmém semifinále Východní konference padli s Montrealem.

Zkrátka jeden úspěch za druhým. Na medvědí soupisce od té doby zůstali hokejisté, kteří nejnamáhavější fázi ročníku moc dobře znají. Urostlý kapitán Zdeno Chára, bojovní útočníci Patrice Bergeron a David Krejčí. Nebo poslední dobou tak fenomenální Brad Marchand, jehož má problém ubránit snad každá defenzíva ligy. Nemluvě o finském brankáři Tuukkovi Raskovi, ten umí na jaře šponovat statistiky ke hvězdám.

Bude bezpochyby záležet na tom, jak si svěřenci kouče Cassidyho poradí s houževnatým sokem v úvodním kole. Otřepanou frázi, že play-off je úplně jiná soutěž, všichni dobře známe. V případě Medvědů však platí dvojnásob. Během základní části předvedli řadu povedených duelů, ani v závodě o stříbrný zázrak nejsou jejich šance mizivé. Navíc jim může vyhovovat pozice nefavorita. Od jiných, například od Washingtonu nebo Pittsburghu, se čeká mnohem víc.

Sebejistý Tuukka Rask

Podobně jako o celých Bruins, ani o jejich brankářské jedničce se příliš nediskutovalo. Výkony Tuukky Raska možná trošku nespravedlivě zapadly za excelentní představení Bobrovského či Dubnyka. To ale neznamená, že by Fin přestal patřit mezi kvalitní maskované muže. Naopak, z velké části díky němu Bostonští postoupili do play-off. Brankář ze severní Evropy stanovil nový osobní rekord v počtu výher, zvládl jich už 37. Tohle je Raskova čtvrtá sezóna kariéry, v níž vyčapal třicet nebo více vítězství.

„Je skvělé být zase v play-off,“ prozradila opora Bruins na webu espn.com. „Něco, co nám poslední roky opravdu chybělo, myslím, že mezi nejlepší v konferenci patříme. Víme, co se ve městě děje, když hrajeme o Stanley Cup. Lidé za mužstvem stojí a my to chceme zažít znovu.“

Rask letos odchytal přes šedesát zápasů navzdory spolehlivě vystupující dvojce Antonu Chudobinovi, trenéři mu dávali prostor i v době, kdy Boston výsledkově nezářil. Když jedinec, který při výluce NHL nastoupil i v dresu Plzně, nabere dostatek sil a zůstane koncentrovaný, bude pro střelce soupeře znovu těžko překonatelnou zdí.

Marchandova životní sezóna

„Teď prosím nepolevuj, Brade!“ říkají si nejspíš v Bostonu. Během play-off občas vykoukne nějaký nečekaný hrdina, ale i tak je jisté, že černo-žlutí budou potřebovat kanadské body a hlavně góly Brada Marchanda. Kromě nejlepších měsíců kariéry za sebou osmadvacetiletý hrdina klubu (a autor 39 branek) má i momenty, v nichž přiváděl protihráče k šílenství. Jen vzpomeňte nedávné bodnutí holí do choulostivých partií Jakea Dotchina z Tampy Bay.

Produktivita, rychlost, agresivní hra, maximální nasazení. S tím vším půjde Marchand do vyřazovacích bojů. Musí však dávat pozor, aby zbytku výběru nechyběl kvůli zbytečným faulům. Když v září podepisoval novou osmiletou smlouvu, toužil s Bruins vyhrát další Stanley Cup. Ať už se mu to podaří, nebo ne, věřte, že pro to udělá cokoli.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.