bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Trápení útočníků pokračuje. Minulý ročník NHL nabídl žalostně málo branek

1. srpna 2015, 19:00

David Motloch

Nepadá to a nepadá. Zámořská NHL se sice může v posledních letech pyšnit zvýšeným tempem a nasazením svých hráčů, to však nejde ruku v ruce s počtem vstřelených branek. Minulá sezóna 2014/15 nabídla druhý střelecky nejhorší ročník od počátku své novodobé éry, započaté po výluce v sezóně 2004/05. Proč se ale tak děje? Podle útočníka Pittsburghu Penguins Sidney Crosbyho se čím dál více stávají neprůstřelní samotní brankáři. „Jejich velikost a pohyblivost v brance je neuvěřitelná,“ říká kapitán Tučňáků.

V průměru vstřelil každý tým NHL v minulé sezóně 2,73 branek za zápas. Necelé tři branky? To je na nejlepší hokejovou soutěž světa málo. Více branek dokáže v dnešní době vstřelit nejeden fotbalový manšaft.

Rekordně impotentní ročník zažila NHL v sezóně 2011/12, ani v následujících letech však počet vstřelených branek výrazně nestoupl. K celé situaci se vyjádřil Sidney Crosby, který má k danému tématu jakožto jeden z nejlepších útočníků NHL rozhodně co říct.

„Myslím si, že největším kritériem, proč dnes nepadají branky, je velikost a pohyblivost brankářů. Daleko více než kdy jindy musíte na ledě hledat odlišné pozice ke střele. Brankáři se musí v brance hýbat, jinak nemáte šanci. Sami to vidíte sezónu po sezóně. Je neustále těžší střílet branky. Každý z nás si je toho vědom, jenom se snažíme hledat nové způsoby jak skórovat.“

Zatímco střelci tak prožili další suchý ročník, gólmani si po zásluze mohli mnout ruce. Aby taky ne. V průměru brankáři v minulé sezóně zastavili 91,5% všech puků mířících na branku, což je rekordní počin od začátku ročníku 1983/84, kdy se tyto statistiky začaly měřit.

Přestože malý počet vstřelených branek je v mnoha ohledech alarmující, útočník Colorada Avalanche Nathan MacKinnon nezastává názor, že by bylo třeba okamžitě upravovat pravidla či zvětšovat brankové konstrukce. „Nemyslím si, že zvětšování branek je vhodným řešením. To, co vím, je, že vstupuji do své třetí sezóny v NHL.“

„Současná hra je na velice dobré úrovni, neustále prosperuje a nikdy na tom nebyla podle mě lépe. Brankáři jsou dobří a branek trochu ubývá, ale možná se příští rok jejich počet zase zvýší, takže uvidíme,“ hlásí za svou osobu Nathan MacKinnon.

Mladík z Colorada v mnoha ohledech udeřil hřebíček na hlavičku. Hra NHL nebyla ve skutečnosti nikdy tak rychlá a svižná, jako je právě dnes. Pro oko diváka nabízí stále více atraktivnější zápasy, které díky současné vyrovnanosti jednotlivých týmů často nabízí dramatické koncovky. Záleží tedy, jak moc velkým kritériem je v hokeji počet vstřelených branek.

A co je snad ještě důležitější, co si o tomto kritériu myslí vrchní páni z vedení ligy. Ti už se v minulosti nechali několikrát slyšet, že v důsledku nízkých čísel upraví hokejová pravidla. Čeká nás něco podobného v nejbližší době? O tom rozhodnou jenom ti nejzasvěcenější. A útočníkům nezbývá nic jiného, než přidat na své kreativitě. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.