bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Tomáš Tatar a Montreal? Výhra pro obě strany!

1. února 2019, 15:00

Jiří Lacina

Když byl Tomáš Tatar vyměněn z Las Vegas do Montrealu za Maxe Paciorettyho, hlavní přínos měl být podle řady odborníků v částce odečítané z platového stropu. Pacioretty si od příští sezóny výrazně platově polepší, Tatar je levnější. Někteří dokonce vnímali jako větší výhru akvizice, které přišly do Montrealu s ním, tedy mladíka Nicka Suzukiho a volbu ve druhém kole draftu.

Cokoli dalšího měl být bonus. Jenomže ten bonus se během pár měsíců změnil ve skutečný jackpot! Generální manažer Marc Bergevin se může hrdě bít v prsa, tohle mu vyšlo. Tatar je na začátku února s 38 body druhým nejproduktivnějším hráčem Canadiens, s 16 góly druhým nejlepším střelcem. Víc než dost na hráče, který měl být jen záplatou na vniklou díru v sestavě.

„Nikdy jsem si nemyslel, že to mám za sebou,“ řekl po prosincové výhře nad Floridou, ke které přispěl dvěma góly.

Když se podíváme hlouběji do statistik, zjistíme, že slovenský útočník je v mnoha ohledech jedním z nejlepších hráčů Habs. Aktivně střílí, tým si při jeho pobytu na ledě vytváří výrazně více šancí, než dovolí soupeřům. Tatar nejen že je se svým platem levný, při zohlednění dopadu na tým je dokonce nedoceněný. Připomeňme, že z platového stropu Canadiens odkrajuje 4,8 miliónu dolarů.

Jedním z velkých důvodů Slovákovy herní „resuscitace“ jsou spoluhráči. S Phillipem Danaultem a Brendanem Gallagherem si skvěle rozumí. Všichni tři hrají chytře, odhodlaně, tvrdě. Žádný jiný útok v NHL s aspoň 200 odehranými minutami neměl při svém pobytu na ledě v konfrontaci se soupeři tak vysokou kontrolu střelby (62,3 %) a jen dva lajny mají vyšší kontrolu nad poměrem branek (65,9 %).

Pokud jde o samotného Tatara, vypadá to, že finišuje za nejlepšími sezónou v kariéře. Dosavadní osobák 56 bodů (29+27) z ročníku 2014-15 by mohl padnout. Obrovsky mu pomohla změna prostředí. Zatímco v Las Vegas nebyl odpovídajícím způsobem využíván, v Montrealu ano. Někdy to chce správný přístup trenéra, umět s hráčem komunikovat, namotivovat ho.

Tatar si navíc rozumí také s fanoušky. V listopadu pozval přes Instagram před utkáním dva nadšené fandy do kabiny a zajistil jim vstupenky. Pobavilo ho video, kde slovenského útočníka hlasitě oslavovali. „Smál jsem se celý den, když jsem to video objevil,“ přiznal se rodák z Ilavy. „Bylo úžasné, pro fanoušky to přece všechno děláme.“

Spojení Tatar plus Montreal se zatím zdá být výhrou v loterii.

A platí to pro obě strany.

 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.