bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Světový pohár zůstává doma! Kanada rozhodla v neskutečném závěru

30. září 2016, 5:02

Martin Voltr

To byla bitva! Ještě lepší partii než na první pokus sehrál Tým Evropy s Kanadou. Ve druhém finále Světového poháru dlouho vedl po gólu Zdena Cháry, nervózního favorita držel v úzkých a sahal po vyrovnání série. Jenže nakonec bylo všechno jinak. Kanaďané otočili zápas dvěma góly v posledních třech minutách, Bergeron z přesilovky vyrovnal a Marchand 43 sekund před koncem z vlastního oslabení vystřelil kolébce hokeje šesté zlato!

Evropané si už v prvním finále zvykli na absenci Mariána Gáboríka, jeho místo znovu zaujal Mikkel Boedker. Soupeři se i tentokrát potřebovali oťukat, ale hned první velká šance skončila gólem a zařídil ho outsider. Nielsen se Sekerou zpomalili útok, což Kanaďany zmátlo a nikdo si nehlídal Zdena Cháru, který zamířil z levé strany přesně do růžku – 1:0. To javorové listy dost nalomilo a za první třetinu se nedokázaly oklepat.

Právě na straně Kanady byly vidět chyby, tu největší musel unikajícímu Hossovi překazit Burns a rozhodčí byli velmi milosrdní, když místo trestného střílení nařídili jen dvě minuty. Evropané jinak výtečně blokovali střely, nervózní sok ještě s první sirénou vyprovokoval hromadnou, leč drobnou šarvátku.

Až třetí přesilovka Kanaďanů po přestávce přinesla očekávaný nápor a taky tutovku na vyrovnání: Perry prostrčil puk úplně volnému Tavaresovi, ten ale místo prázdné brány trefil jenom tyčku! Jinak hokejisté pořadatelské reprezentace působili fyzicky horším dojmem, jako by jim už ke konci turnaje docházely síly, naopak forčeking lehkonohých Evropanů je často přiváděl do úzkých.

Kdo by byl před turnajem řekl, že hlavního favorita budou prohánět třeba Dánové. Boedkerovi po krásném průniku sjel kotouč z hokejky, Hansenovi zase přeskočila hůl Vankova žabička. Že Kanada stále není ve své kůži, potvrdil Mike Babcock tím, že do třetí třetiny proházel sestavu; Crosbyho útok nechal pohromadě, zato Toewse poslal mezi Stamkose s Tavareesem na původní místo Getzlafa.

Od začátku bylo vidět, že Kruegerova družina vstoupila do finálové odvety skvěle takticky připravena. Zkraje třetí třetiny ji do nesnází dostalo vyhození puku Josiho, žádná nebezpečná akce ale v přesilovce nepřišla. Až Pietrangelo ve 48. minutě z dobré pozice minul, na druhé straně se zase neujal průnik třetího dánského forvarda Nielsena.

Čas už Kanaďanům začal ubíhat proklatě rychle. Do náporu se zvládla dostat jen Crosbyho trojka, ale i ta nakonec stačila k neskutečnému obratu! Na trestnou putoval Kopitar a v čase 57:07 zařídil spásu Patrice Bergeron, který v povolených mezích tečoval Burnsovu střelu za bezmocného Haláka. Přesilovku si pak sice zahráli i Evropané, jenže Josi napálil jen tyčku a Hossovu tutovku zastavil skvělý Price, a tak přišel až příliš krutý trest: 43 sekund před koncem základní hrací doby dobruslil akci Brad Marchand a v oslabení rozhodl o kanadské výhře na Světovém poháru 2016!

TÝM EVROPY – KANADA 1:2 (1:0, 0:0, 0:2)

Branky a nahrávky: 7. Chára (Sekera, Nielsen) – 58. Bergeron (Burns, Crosby), 60. Marchand (Toews, Pietrangelo).
Rozhodčí: O’Rourke, O’Halloran – Amell, Murray.
Vyloučení: 2:5.
Využití: 0:1.
V oslabení: 0:1.
Střely na branku: 33:34.
Diváci: 19 080.
Hráno: 29. září v hale Air Canada Center v Torontu.
Tým Evropy: Halák – Seidenberg, Josi, Sekera, Chára, Streit, Ehrhoff – Hossa, Kopitar, Tatar – Zuccarello, Nielsen, Rieder – Hansen, Bellemare, Vanek – Niederreiter, Draisaitl, Boedker. Trenér: Ralph Krueger.
Kanada: Price – Weber, Vlasic, Doughty, Bouwmeester, Burns, Pietrangelo – Bergeron, Crosby, Marchand – Stamkos, Getzlaf, Tavares – Perry, Toews, Couture – Duchene, O'Reilly, Thornton. Trenér: Mike Babcock.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.