bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Suverén základní části versus Kekäläinenův vabank. Columbus s Tampou zabojuje o všechno

9. dubna 2019, 18:15

Vojtěch Balon

Historicky první série play-off mezi Tampou a Columbusem nabídne vskutku zajímavou podívanou. Lightning totiž jednoznačně opanovali základní část a mnozí je pasují jako hlavního kandidáta na vítězství, o všechno ale budou hrát spíš Blue Jackets a jejich generální manažer Jarmo Kekäläinen.

Bolts přepisovali rekordy. Týmové i individuální

Lightning mají za sebou fenomenální základní část, ziskem 128 bodů družina Jona Coopera vyrovnala dosavadní ligový rekord, o který se v sezóně 1995/1996 postaral Detroit. O síle Tampy Bay už jsme toho napsali ažaž, ale jen pro srovnání: druhý nejlepší tým ligové tabulky (Calgary) měl o neuvěřitelných 21 bodů méně. O vítězi Prezidentské trofeje bylo už před několika týdny rozhodnuto.

Velmi povedený ročník za sebou mají Brayden Point (41+51) a Steven Stamkos (45+53), kteří si drželi průměr více než jednoho kanadského bodu na zápas, doslova o parník produktivnější byl ale Nikita Kučerov. Ruský křídelník posbíral neuvěřitelných 128 bodů (41+87), čímž přepsal klubové rekordy v počtu bodů a asistencí. Kučerov navíc o bod překonal výkon Alexandra Mogilného ze sezóny 1992/1993, a přepsal tak i národní historické statistiky.

Do tréninkového procesu se navíc znovu zapojil klíčový obránce Victor Hedman, který přišel o poslední čtyři zápasy základní části vinou zranění v horní části těla. „Je to nadějné, vypadal dobře,“ řekl po pondělním tréninku trenér Cooper. S dalšími zkušenými harcovníky Ryanem Callahanem a Antonem Strålmanem to tak nadějně nevypadá, jejich návrat do hry je ale také otázkou dnů. 

Suma sumárum, Bolts patří do nejužšího okruhu favoritů na zisk Stanleyova poháru, nejsou-li tím největším. Před prvním kolem hovoří jednoznačně v jejich prospěch i vzájemné zápasy s Columbusem—Lightning vyhráli všechny tři, navíc jednoznačně 8:2, 4:0 a 5:1.

Teď, nebo nikdy

Všechna tři utkání se ovšem datují do doby před uzávěrkou výměn, kdy generální manažer Columbusu Jarmo Kekäläinen zariskoval a přivedl Matta Duchenea, Ryana Dzingela, Adama McQuaida a pro jistotu i brankáře Keitha Kinkaida, který dosud neodchytal za Blue Jackets ani minutu. „Základní část a play-off jsou dvě úplně odlišné disciplíny. Nemůžeme do toho jít tak, že jsme proti nim dominovali a tak tomu bude i nadále,“ varuje tampský útočník Tyler Johnson, který si s 29 vstřelenými góly vyrovnal osobní maximum. 

Možná ještě důležitější Kekäläinenovo rozhodnutí bylo nepustit opory týmu Artěmije Panarina a Sergeje Bobrovského, jimž prvního července končí smlouvy a oba enigmatičtí Rusové už dopředu avizovali, že se změně dresu nebudou bránit. Finský šéf Columbusu ale hraje pořádný vabank, jeho mužstvo se do play-off probojovalo až na poslední chvíli a teď Blue Jackets čeká suverén základní části.

Ohijský klub se nikdy ve své nedlouhé historii neprobojoval přes první kolo play-off. Nakročeno k tomu měli Blue Jackets loni, kdy nad Washingtonem vedli 2:0 na zápasy, pak ale ztratili následná čtyři utkání a Capitals nakonec dokráčeli až ke Stanleyově poháru.

Columbus má za sebou základní část, která byla jako horská dráha. Svěřenci Johna Tortorelly neustále střídali lepší období s horšími, kromě nejistoty kolem Bobrovského a Panarina je navíc nějakou dobu sužovala absence kapitána Nicka Foligna, tmelící prvek kabiny. Rodák z Buffala se od týmu odpojil nejprve na konci prosince, kdy jeho pětiletá dcera podstoupila operaci srdce, a poté i v březnu: jeho ani ne dvouletý syn bojoval s pneumonií.

„Poslouchejte, kolem naší kabiny se děly sračky (doslovný překlad z anglického crap) po celý rok. Všichni to ví. Ale drželi jsme pospolu, všechny problémy si chlapi v kabině upřímně vyříkali. Jsem na ně hrdý,“ pravil svérázný kouč John Tortorella, jenž v roce 2004 dovedl Tampu až ke stříbrnému poháru a teď bude stát na opačné straně barikády.

Blue Jackets v této sérii rozhodně nejsou favority, letos má ale jádro týmu kolem Sergeje Bobrovského, Nicka Foligna, Boonea Jennera či Setha Jonese na dlouhé roky možná poslední šanci přejít alespoň přes první kolo. Až klub v červenci opustí Bobrovskij, Panarin, a dost možná i Duchene a Dzingel, Jarma Kekäläinena čekají perné časy…

Tip redakce: 4:2 pro Tampu Bay

Názor autora: Kabina Columbusu si dobře uvědomuje, co je v sázce. Nehledě na jasné prohry v základní části Blue Jackets Tampu potrápí, na postup to ale stačit nebude. Rozdíl třiceti bodů mezi těmito dvěma týmy se postupně začne projevovat, Bolts mají nabitý útok, pevnou obranu i jistého brankáře Vasilevského. Jeho protějšek Sergej Bobrovskij je navíc známý velkými propady formy v play-off.

Rozpis série:

Letošní vzájemné zápasy:

Tampa Bay - Columbus 8:2
Tampa Bay - Columbus 4:0
Columbus - Tampa Bay 1:5

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.