bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Stožár mezi sudími se rozloučil. Mike Cvik po devětadvaceti letech ukončil kariéru

6. ledna 2016, 17:07

Vojtěch Balon

Kanadskoamerická NHL v noci na dnešek přišla o jednoho ze svých dvou nejvyšších aktérů. O Zdena Cháru se nejedná, brusle totiž spolu s pruhovaným dresem definitivně pověsil na hřebík 206 centimetrů měřící čárový rozhodčí Mike Cvik, jenž v základní části nejlepší hokejové ligy světa odřídil neskutečných 1868 zápasů.

Třiapadesátiletý Cvik strávil poslední tři dekády tím, že signalizoval ofsajdy a pouštěl se mezi rozkmotřené svalovce. Prvních deset let navíc bez helmy, přesto dostal do nosu pouze jednou (ne, že by se mu zranění vyloženě vyhýbala, třeba v roce 1994 schytal nožem brusle do ruky, když se snažil ukončit bitku mezi Stuem Grimsonem a Jeffem Odgersem. Cvik ani po jednadvaceti letech nemůže zatnout ruku v pěst). A u tohoto čísla zůstane, jelikož noční duel mezi Calgary a Tampou Bay byl tím posledním, které Mike Cvik odřídil. Místo jeho labutí písně není náhodné, Cvik se totiž v Calgary narodil.

Šest bitek za třetinu? Klidný zápas!

Mike Cvik je pamětníkem dob, kdy nejlepší hokejová liga na světě byla hlavně soutěží bitkařů a tvrďáků. "Když jsem na začátku své kariéry pískal Bitvu o Albertu (vyhrocený duel mezi rivaly Calgary a Edmontonem, pozn. red.) a během první třetiny bylo jen šest bitek, jednalo se o klidný zápas," směje se sympatický čahoun. "To se dost změnilo, hráči ve čtvrtých lajnách dnes už stíhají bruslit s ostatními. Když jsem začínal, typický hráč ve čtvrté formaci byl rád, že přeskočil mantinel u své střídačky a přebruslil hrací plochu. Jejich úloha ale spočívala v něčem jiném," ví třiapadesátiletý Kanaďan.

Bývalý arbitr přezdívaný Honda (nedivte se, to kvůli podobnosti jeho příjmení s modelem Civic) se k rozhodcování dostal vlastně úplnou náhodou. Amatérský tým, za nějž hrál jeho starší bratr, potřeboval někoho, kdo jim odřídí zápas. A Cvik do toho samozřejmě šel. "Pak se mě zeptali, jestli si chci udělat rozhodcovský certifikát a když jsem se dozvěděl, že to budu mít proplacené, šel jsem do toho. A najednou ze mě byl rozhodčí."

Letiště, taxík a hotel aneb stereotyp sudího v NHL

Cvik miloval hokej a jen díky tomu vydržel být profesionálním arbitrem tak dlouho. Život sudího v Národní hokejové lize, to je totiž pořádný stereotyp. "Je to těžké pro rodinu, protože jste vlastně pořád pryč. Už ani věci nevnímáte, je to jen další letiště, další taxík, další hotelový pokoj a zase další letiště," snažil se rodák z Calgary v několika slovech popsat, jak strávil velkou část svého života. "Cestování je monotónní, ale zápasy jsou zábava," dodal už veseleji.

Pokud jste někdy v poslední době sledovali utkání NHL a trknul vás do oka nápadně vysoký chlap v pruhovaném, jednalo se právě o více než dvoumetrového habána Cvika. "Dres a brusle si pořád vozím sám, protože nikdo nemá moji velikost," zaburácel usměvavý Honda, na nějž se shání obuv jen těžko - Cvik totiž nosí (v evropském měřítku) devětačtyřicítky!

Mike Cvik byl mezi svými kolegy i samotnými hokejisty oblíbeným, klíčem k úspěchu je dnes podle něj správná komunikace s hráči a trenéry na ledě. "Když někomu třeba chybně odpískáte ofsajd a poté se mu přiznáte, že jste udělal chybu, tak to většinou pochopí. Hráči ví, že rozhodčí nechybují schválně," nabídl svůj pohled Cvik a doplnil, že někdy to je s hráči přeci jen těžké. "Zvlášť, když onen tým trénuje nějaký emotivní trenér, který umí rozproudit vášně."

Calgarský rodák se v noci rozloučil s 1868 zápasy v základní části na pažbě, dalších 88 duelů odřídil ve vyřazovacích bojích. V součtu mu to stačí na první desítku historických tabulek mezi sudími (ano, i ty se v zámoří vedou). "Kdykoliv jsem se na něj mohl spolehnout, byl skvělým mentorem. Mike je asi jedním z nejznámějších a nejrespektovanějších rozhodčích v lize," vysekl mu poklonu šéf ligových arbitrů Stephen Walkom.

V posledních týdnech Cvika poctily návštěvou hokejové veličiny jako Jim Rutherford, Rick Tocchet či Charlie Huddy, s edmontonským trenérem Toddem McLellanem zašel Honda na pivo. "Byl to skvělý měsíc. Připomněl jsem si, jaké jsem měl štěstí, že jsem v lize vydržel celých 29 let," přiznal Cvik.

A kam se budou kroky hřmotného sympaťáka ubírat dál? Těžko říct, sám Mike Cvik ještě neví. Na závěr dodejme, že Honda si v minulosti udělal kurz realitního makléře...

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.