bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Stále čekám na nabídku z NHL, říká po angažmá ve Švýcarsku Olesz

15. srpna 2014, 19:13

Jan Šlapáček

V nejlepší lize světa měl u trenérů velkou důvěru a pravidelně také dostával reprezentační pozvánky. Ty časy jsou však pryč. Za poslední tři sezony sehrál útočník Rostislav Olesz (na snímku vlevo) v NHL pouhých šestnáct utkání. A v posledním ročníku dokonce znechuceně opouštěl scénu a zamířil do švýcarského Bernu. O svém dalším působišti ale zatím ještě úplně jasno nemá, pořád však preferuje zámoří. "Nabídky v Evropě mám, ale stále čekám na NHL. Věřím, že to vyjde," říká Olesz.

Před dvěma lety ho neustále pronásledovaly zdravotní problémy a sezonu tak strávil pouze na farmě v Rockfordu. Loni však ohlásil velký návrat do elitní zámořské soutěže. Těšil se na to a chtěl dokázat, že na to stále má. Neměl však dostatečnou důvěru u trenéra. "Přípravný kemp se mi povedl, ale první zápas jsem už seděl na tribuně bez rozumného vysvětlení," líčí Rostislav Olesz, který si štaci v New Jersey představoval jinak.

V dresu Devils sehrál jen deset zápasů a pak byl poslán na farmu. Osmadvacetiletý hráč si tak začal hledat nové angažmá, nakonec zakotvil ve Švýcarsku. "Rozhodl jsem se hned, jak se začaly dít ty zvláštní věci okolo mě. Bylo to asi mé nejlehčí rozhodnutí v kariéře," přiznává Olesz, který opouštěl velkou scénu s rozpaky. "Byl jsem znechucený, ale tentokrát mě to mrzelo v tom, že nešlo o mou výkonnost," říká zkušený útočník.

Švýcarská liga má svou kvalitu, což potvrzuje i rodák z Bílovce u Ostravy. "Kvalitní soutěž, v níž se hodně bruslí a hraje nahoru dolů. Třeba v Bernu, který je ikonou švýcarského hokeje, se hraje o všechno. Každý tam nechával na ledě maximum a bylo to znát. Jeho zápasy jsou vždy vyprodány, chodí tam sedmnáct tisíc lidí. Neskutečné," prozrazuje hráč, jenž naposledy hájil barvy Bernu, jemuž se v soutěži tolik nedařilo. Spíš se trápil.

"Hlavně v koncovce, nadřeli jsme se na gól. Nešlo to s takovou lehkostí, měli jsme přitom šance, tyčky, ale nic nám tam nepadalo," líčí Olesz, který jinak prožil ve Švýcarsku krásné chvíle. "Musím říct, že to bylo to nejlepší, co jsem zatím zažil. Bydlel jsem pět minut od haly a centra města, ale zároveň na vesnici. Chodil jsem pro domácí zeleninu na statek, kde nikdo nebyl. Vybral jsem si, navážil a hodil peníze do kasičky," hlásí.

Poslední tři roky jsem jen paběrkoval, chci ještě něco dokázat a vyhrát, říká

O tom, kde však bude v následujícím ročníku působit, zatím jasno nemá. "Stále čekám na NHL, jestli se tam něco nenaskytne a agent nevyřídí nějakou jednocestnou smlouvu nebo zkoušku. Až pak bych řešil, co bude dál. Samozřejmě nějaké konkrétní nabídky mám, ale zatím je nechci řešit. Pevně věřím, že NHL vyjde, připravuju se na to," pokračuje Rostislav Olesz ve svém povídání. V opačném případě by hrál v Evropě.

"Nechci podepsat někde jen proto, že zatím nic nemám. Já se už zaměřuju spíše také na budoucnost. Není to o tom, že podepíšu první klub, kde třeba vím, že bychom nebyli jako rodina šťastní. Už beru na led i mého syna, tak se mu hodně přizpůsobuju," říká šťastný otec. "Ale spíše ho bavila rolba, takže zatím má čas. Hrajeme i fotbal, basketbal. Do ničeho ho netlačím, má teprve dva roky. Chci, ať je svůj," říká s vážností.

Olesz má teprve osmadvacet let a stále touží v hokeji něco dokázat. "Poslední tři roky jsem jakoby jen paběrkoval a vždycky se trenéři rozhodli pro jiné hráče. Potřebuju ale hrát a ještě chci něco dokázat a vyhrát, což se v posledních letech vůbec nedařilo," uvědomuje si Olesz, kterého Kontinentální liga neláká. "O tom mám jasno, že ne. Kdybych neměl syna, tak možná bych nad tím uvažoval, ale nechci být od rodiny," zdůrazňuje.

A co elitní česká soutěž? "Dokážu si to představit," říká Rostislav Olesz, jenž je stále v určité nejistotě. "Tak bych to nenazýval. Jisté mám svoje doma, mám svou rodinu a když je dobré zázemí, tak pak půjde vše lépe," přemýšlí vítkovický odchovanec, který se nyní připravuje na ledě právě s ostravským týmem. A za sebou má i pohodovou dovolenou. "Žena něco ze dne na den vybrala a letěli jsme k moři odpočinout si," zakončuje.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.