bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Smutná zpráva. Legendární útočník Hawerchuk podlehl vážné nemoci

18. srpna 2020, 21:58

Václav Jáchim

Smutná zpráva zasáhla hokejové fanoušky. Ve věku 57 let dnes zemřel Dale Hawerchuk, někdejší znamenitý kanadský útočník a člen Hockey Hall of Fame. Vynikající střelec, jenž v 80. a 90. letech patřil k superhvězdám NHL, podlehl dlouhému boji s rakovinou.

Někdejší hvězda Winnipegu či Buffala, která vrcholovou kariéru končila v St. Louis a Philadelphii, se s problémy prala od loňského srpna. Vyšetření v nemocnici tehdy odhalilo rakovinu žaludku, Hawerchuk se pustil do boje a letos v dubnu absolvoval poslední chemoterapii.

Koncem července ovšem přišla nečekaná zpráva – člen Hockey Hall of Fame vážnou nemoc nepřekonal. „Můj otec je zpátky v boji s rakovinou, protože se tato strašná nemoc vrátila. Modlíme se za něj, bude i nadále tvrdě bojovat," napsal na Twitteru Hawerchakův syn Eric.

Bohužel, někdejší skvělý útočník už dalšímu ataku vážné nemoci čelit nedokázal. Úmrtí kanadské hokejové legendy dnes na sociálních sítích potvrdili představitelé klubu Barrie Colts, kde Hawerchuk poslední roky působil jako trenér.

„Po neuvěřitelně obtížné a statečné bitvě s rakovinou náš otec zemřel. Nejen za způsob, jakým bojoval, je na něj moje rodina hrdá," uvedl na Twitteru Eric Hawerchuk.

Jeho otec patří k nejlepším hokejistům kanadské historie. Hawerchuk  se v roce 1981 stal jedničkou draftu NHL, v soutěži strávil 16 sezon. Celkem v ní sehrál 1188 utkání, nastřílel 518 branek a zaznamenal 891 nahrávek.

V sezoně 1981-82 získal Calder Tropy pro nejlepšího nováčka NHL, o 20 let později byl uveden do Hockey Hall of Fame.  Celkem třikrát startoval s výběrem javorových listů na mistrovství světa, pomohl získat jednu stříbrnou a dvě bronzové medaile. V letech 1984 a 1987 vyhrál Kanadský pohár.

Aktivní kariéru ukončil Hawerchuk na jaře 1997, kdy Philadelphii pomohl do finále Stanley Cupu, a dal se na trenérskou dráhu. Loni vzhledem k onemocnění opustil pozici hlavního kouče juniorského týmu Barrie Colts, kterou zastával devět let, v roce 2011 byl asistentem u kanadské osmnáctky na MS v Německu.

Hokeji se věnuje i jeho syn Ben. Před rokem přišel na zkoušku do Českých Budějovic a v týmu Motoru bojoval o smlouvu. Ovšem s ohledem na tatínkovo onemocnění sám požádal vedení klubu o ukončení spolupráce. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.