bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Slovenský talent o návratu na farmu. Je to dobrý krok, nezlobí se Daňo

25. prosince 2015, 10:20

Tomáš Zatloukal

Měl patřit k zářícím kometám, počítalo se s tím, že naplno prorazí. Však jsme jej také zařadili mezi pět slibných pravých křídel, od kterých jsme očekávali velký herní růst. Jenže místo ofenzivního řádění v dresu Chicaga Blackhawks přišlo v podání Marka Daňa zdařilé farmaření a paběrkování v NHL. Na vynikající minulou sezónu nenavázal, a tak se v polovině prosince vrátil do AHL, kde na sobě dál pracuje.

Daňo v columbuském dresu nasázel osm gólů, přidal 13 asistencí a rychle se o něm začalo mluvit jako o budoucí hvězdě. Ano, za pouhých 35 odehraných zápasů to byla vynikající vizitka, o synovi někdejšího reprezentanta Jozefa Daňa se navíc vědělo již dlouho. Vždyť šel na řadu v prvním kole draftu roku 2013, mezi ostatními velkými nadějemi.

Po přesunu od Modrokabátníků, kteří jej obětovali v rámci odstupného za Brandona Saada, se Daňo musel smířit s tím, že na něj budou kladeny ještě tvrdší nároky a že bude muset v boji o prostor na ledě porážet opravdu silné konkurenty. Chicago si dokonce mohlo dovolit odstartovat nový ročník bez jednadvacetiletého štírka na své soupisce.

Poslalo jej do AHL, kde si měl přivyknout na herní styl Blackhawks. Daňo se činil a brzy se dočkal zasloužené odměny, zkraje listopadu se konečně podíval do kabiny obhájců Stanley Cupu. Vydržel tam 40 dní, během kterých odehrál 13 utkání. Upozornil na sebe jen dvěma body. Není divu, že ke konci své štace v hlavním týmu šestkrát seděl na tribuně.

Odchod na farmu tak znamenal vysvobození: "Nemám žádný důvod, proč být naštvaný nebo zklamaný. Každý chce hrát hokej. Je mnohem více frustrující, když sice jste v prvním mužstvu, ale po posilování a ranním rozbruslení skončíte zaparkovaný na střídačce, odkud jen sledujete ostatní, jak válí na ledě. Teď mám dostatek prostoru, abych se zlepšoval."

Od hlavního kouče Joela Quennevillea nedostal mnoho šancí, ba naopak. Uznávaný kouč pro něj těžko hledal místo v elitních dvou formacích a do dalších se rakouský rodák tolik nehodí. Průměrně chodil na led jen na necelých 10 minut, jen jedinkrát si zahrál přes 13 minut. Proti kvalitní konkurenci se neprosadil, ze základní sestavy jej vytlačil Dennis Rasmussen. Daňovy chvíle nicméně ještě přijdou.

Obzvláště, pokud si udrží skvělý přístup ke své současné situaci a bude dál makat. "Moc jsem nehrál, a tak jsem si promluvil s Quennevillem i generálním manažerem Stanem Bowmanem. Myslím si, že udělali dobrý tah," říká Daňo o svém odeslání do AHL. "Na farmě chodím na přesilovky i na oslabení, zlepšuji se. U Blackhawks bych vysedával na tribuně a to by mi neprospělo. Jsem rád, že mě sem Chicago poslalo," dodává.

Proč? "Zase můžu hrát hokej." Za čas si svou oblíbenou hru jistě znovu zahraje na nejvyšší úrovni. V Rockfordu se mu totiž daří, za IceHogs nakupil ve 13 duelech devět bodů, navíc prospívá v tabulce pravdy. Podobnou cestou si před ním prošel třeba Teuvo Teräväinen a jedině mu pomohla. Daňo ví, že se do NHL vrátí silnější než kdykoliv dříve.

A bude to brzy.

 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.