bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Šikula Novák podepsal nováčkovskou smlouvu s Minnesotou

10. května 2022, 12:40

Martin Voltr

Mezi česká jména v organizacích NHL přibylo v pondělí nové jméno. Dvacetiletý útočník a odchovanec jihočeského hokeje Pavel Novák uzavřel tříletý nováčkovský kontrakt s Minnesotou.

Uprostřed dubna završil dvacetiny, z týmového hlediska si ale oslavu představoval úplně jinak. S Kelownou totiž vypadl z play off Western Hockey League už v prvním kole.

Poté, co jeho klub v roce 2020 kvůli covidu přišel o Memorial Cup a loni Novák pro změnu nedostal vízum pro návrat do Kanady, si tedy český forvard prožil další zklamání.

Když ale mohl, odváděl skvělou práci. A ta mu teď vynesla ovoce v podobě smlouvy s organizací Minnesota Wild, která si ho na předloňském draftu vybrala ze 146. pozice.

Nováčkovský kontrakt mu poběží do konce sezony 2024/25.

Rodák z Tábora hokejově vyrůstal ve Veselí nad Lužnicí. Od čtrnácti let působil v Českých Budějovicích, kde i mezi staršími dál vyčníval. A když se vrátil do své kategorie, jako třeba v prosinci 2017, dokázal nastřílet i sedm gólů na zápas.

Se silnou generací kolem Nováka, Matěje Tomana nebo Šimona Kubíčka je spojený úspěch staršího dorostu Motoru v sezoně 2017/18. Před televizními kamerami skolili Jihočeši ve strhující nájezdové koncovce akademii Salcburku a získali republikový titul.

V šestnácti už Pavel Novák absolvoval první nekompletní sezonu ve druhé nejvyšší mužské soutěži, o rok později se vydal do Kanady. V Kelowně oslnil průměrem více než bodu na zápas a zařadil se mezi nejlepší nováčky WHL, potom ale jeho rozlet přibrzdil covid.

Stejně jako další vrstevníci, i on dostal záchranné laso od Litoměřic. Po šampionátu dvacítek už skočil do extraligy, pevnou pozici v kádru Motoru si však prozatím nevybojoval. Kvůli zmiňovaným vízům se ještě přes oceán nemohl vrátit, po uvolnění situace už ale ano. Po dohodě s Budějovicemi, a především na základě přání Minnesoty.

Byl to dobrý krok. V 62 zápasech uplynulého ročníku si Novák připsal 29 branek a 43 asistencí, ve třech utkáních play off přidal jeden gól. Stal se druhým nejproduktivnějším hráčem týmu a společně s Coltonem Dachem nejlepším střelcem, průměr 1,16 bodu na utkání ho zařadil na 34. místo statistik soutěže.

Novák si vysloužil i místo ve druhém all-star týmu své divize a v neposlední řadě pomáhal jako mentor mladšímu krajanovi Gabrielu Szturcovi.

Na reprezentační scéně vybojoval s českým ročníkem 2002 jeden úspěch, zlatou medaili na Evropském olympijském festivalu mládeže pro kategorii U17. Mistrovství osmnáctek ho vinou covidu minulo, po prvních kompletních dvacítkách se zúčastnil i těch posledních nedohraných.

Pokud jeho zámořský klub nezavelí jinak, český talent by neměl chybět ani na náhradním srpnovém turnaji v Edmontonu. V mezinárodním rejstříku má i účast na seniorském Karjala Cupu z listopadu 2020.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.