bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Schenn poznává Coyotes. Mohu být lepším hráčem, říká

29. září 2016, 10:00

Martin Schwarz

Teprve teď se připravte na pořádně tuhou bitvu o každý centimetr ledu, vzkazuje soupeřům Arizona. Mladý generální manažer John Chayka před novou sezónou slušně vyztužil soupisku Kojotů, ať už v útočných liniích či na beku. Do obrany povolal šestadvacetiletého rodáka ze Saskatoonu. Luke Schenn sice naskočí do devátého ročníku NHL, ale až nyní spěje k nejlepšímu hokejovému věku. Dokáže, že jeho defenzívní schopnosti jsou přesně tím, co Coyotes potřebují?

Jestli vše půjde podle plánu, hráč draftovaný roku 2008 Torontem Maple Leafs překročí zhruba kolem poloviny základní části hranici šesti stovek odehraných zápasů v nejlepší hokejové lize světa. Opravdu, neděláme si legraci. Luke Schenn až za tři roky a pár týdnů oslaví třicáté narozeniny, přesto disponuje bohatými zkušenostmi. Ostatně i proto si jej klub z Glendale pořídil. „Necítím se starý. Ale někdy to tak vnímám, protože mám nějaký počet sezón za sebou. Jako by to bylo včera, co jsem coby zelenáč bojoval o místo v NHL a snažil se najít svůj způsob hry,“ zavzpomínal bek nostalgicky.

Pro připomenutí, bývalý hokejista Los Angeles Kings či Philadelphie Flyers podepsal 23. července s Arizonou dvouletý kontrakt, který mu vynese dva a půl milionu dolarů. V defenzívě Kojotů tak doplnil pozornost budící jména, jakými jsou bezesporu Oliver Ekman-Larsson, Michael Stone, Klas Dahlbeck nebo další letní posila Alex Goligoski.

 „Mám za sebou řadu utkání, nicméně pořád cítím, že mohu být na vyšší hráčské úrovni, než se nyní nacházím. Mám na to být lepší,“ podotýká sebekriticky. My každopádně z předešlých let dobře tušíme, co šikovný Kanaďan dokáže.

Od období 2008-2009 (tenkrát Schenn do NHL nakoukl vůbec poprvé) sesbíral 1775 hitů (nebo chcete-li střetů se soupeři), což je po prvním Orpikovi z Washingtonu nejvíce mezi všemi obránci. Proč to zmiňujeme? Arizona loni zakotvila až osmadvacátá ve statistice ubráněných oslabení, tudíž tvrdý a důsledný přístup Pouštní psi často postrádají jako sůl. Teď se to – s příchodem Schenna – dost možná změní. K tomu si srovnejte mediální tlak, jemuž jedinec s dvojkou na zádech vzdoroval v Torontu či Philadelphii s tím, co jej čeká u Arizonských. Sto a jedna, nemyslíte?

„Luke přichází do prostředí, kde média nevěnují hokeji takovou pozornost,“ uvědomuje si asistent trenéra Coyotes Jim Playfair. „Chceme, aby našel své pohodlí a stal se těžce překonatelným bekem. Důraz byl jednou z věcí, které nám minulý rok chyběly. Ať už mluvíme o hře v rozích nebo před brankou,“ pokračoval jeden z koučů organizace. 

Schenn má představu o kvalitě současného kádru, nové spoluhráče (tenkrát soupeře) potkával už za loňského působení u Králů a všiml si pozitivních aspektů arizonských vystoupení mezi mantinely. „Je tu hodně kluků, kteří umí vystřelit puk a také s ním dobře pracovat v útočném pásmu,“ poznamenal. Nicméně úplným klidem na duši se představitelé klubu chlubit nemohou. Již zmiňovaný Michael Stone doléčuje zranění kolene a další obránce Kevin Connauton nezasáhl do přípravného kempu kvůli indispozici v dolní polovině těla.

Autor šestnácti kanadských bodů z uplynulého ročníku se konkurence nebojí a soustřeďuje pozornost hlavně na sebe samotného, takže ještě jedna dobrá zpráva pro Arizonu – motivace Schennovi nechybí. „Každý rok musíte soutěžit s ostatními, to pomáhá zlepšovat se. Ale zároveň je špatné sledovat pouze svá čísla ve statistikách. Když však věnujete pozornost vlastnímu výkonu, ostatní přijde samo,“ uzavírá ve vyjádření na webu nhl.com.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.