bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Sakic, Selänne a Koivu jsou v Síni slávy IIHF. Britský Jágr přišel v sukni

21. května 2017, 17:00

Václav Jáchim

(KOLÍN NAD RÝNEM, od našeho zpravodaje) Je milou tradicí, že v den finálových bojů mistrovství světa probíhá uvádění nových členů do Síně slávy IIHF. Mezinárodní hokejová federace připomíná největší osobnosti od roku 1997, letos se přidala další velká jména. Mezi elitní společnost vstoupili Saku Koivu (na snímku), Teemu Selänne, Jose Sakic, hokejistka Angela Ruggierová, Dieter Kalt starší a Uwe Krupp. Cenu Richarda Torrianiho získal Tony Hand.

Slavnostní uvedení nových členů se uskutečnilo v Muzeu olympiády a sportu v Kolíně nad Rýnem. Na břehu řeky Rýn, v malebném prostředí kousek od historické části města, se hvězdy světového hokeje objevily po krátké plavbě lodí. "Jsem tady doma, vyrostl jsem tu. Pocta je tím sladší," přiznal urostlý Uwe Krupp, jenž je jednou z ikon německého hokeje.

S Joem Sakicem před lety získali Stanley Cup v barvách Colorada, kanadský útočník patřil k největším hvězdám NHL poslední dekády. "To byla moje hlavní část kariéry, ale vždycky jsem byl hrdý, že jsem mohl reprezentovat Kanadu na mistrovstvích světa nebo na olympijských hrách. Třeba vítězství v Salt Lake City mi přineslo nádherné zážitky. Proto je mi velkou ctí, že jsem byl přijat do Síně slávy IIHF," řekl v krátkém projevu Sakic.

Mezinárodní hokejová federace tuhle slavnost umí. Nic nabubřelého, velmi důstojný program s krátkými medailonky a pohledy do historie. "Když jsem byl malý kluk, přál jsem si hrát finskou ligu, případně se dostat do reprezentace. NHL? To mi připadalo jako něco fantastického. Vidíte, povedlo se mi splnit všechny sny," poznamenal Teemu Selänne. Účastník šesti olympiád hrál za finské reprezentační výběry neskutečných 28 let. "Jsem na to hrdý! A děkuji manželce, našim čtyřem dětem i všem blízkým, že stáli při mě," doplnil. 

Slavnost hodně dojala jeho krajana, Saku Koivu při slavnostní řeči polykal slzy. "Když si vzpomenu,co jsem s hokejem všechno prožil... Tohle je velká odměna, moc za ni děkuji," říkal tiše. Nezapomněl na trenéra Vladimíra Jurzinova, který mu společně s tatínkem pomohl v začátcích. "Měl jsem spoustu skvělých spoluhráčů, hokej mi dal potěšení, radost i skvělé lidi kolem sebe," upozornil. Oceněna byla také americká hokejistka Angela Ruggierová, jež se ale musela z účasti na ceremoniálu omluvit vzhledem k úmrtí v rodině. Na ceremoniálu ji zastoupil bratr.

Cenu Richard "Bibi" Torriani Award za přínos hokeji převzal Tony Hand, který je pro hokej ve Velké Británii něco jako u nás Jaromír Jágr. Rodák z Edinburghu je hrdým Skotem, na vyhlášení přišel v sukni. "Je neuvěřitelné, že tady mohu být vedle hráčů jako Sakic, Koivu nebo Selänne. Snažil jsem se hrát celý život naplno, hokej jsem miloval a miluju," uvedl chlapík, který se svého času zkoušel prosadit v tréninkovém kempu Edmontonu během éra Wayne Gretzkyho. Hand sehrál 21 (!) světových šampionátů různých úrovní a věkových kategorií. Novým členem Síně slávy IIHF je rovněž Dieter Kalt starší – dlouholetý hráč, trenér a šéf rakouského hokeje, jehož stejnojmenný syn roky válel za naše jižní sousedy na mistrovstvích světa.

Síň slávy IIHF, jež je součástí hokejové Síně slávy v Torontu, byla otevřena v roce 1997. Mezi členy je také 25 Čechů. Zatím jako poslední byli přijati před dvěma lety během mistrovství světa v Praze brankář Dominik Hašek a útočník Robert Reichel. Mezi osobnostmi zastupují český hokej dále Vlastimil Bubník, Jaroslav Drobný, Václav Nedomanský, Vladimír Zábrodský, Karel Gut, Jiří Holeček, Jiří Holík, Oldřich Machač, Bohumil Modrý, Milan Nový, František Pospíšil, Vladimír Martinec, Ivan Hlinka, Josef Maleček, František Tikal, Vladimír Bouzek, Josef Černý, Jan Suchý, Luděk Bukač, Miroslav Šubrt, Vladimír Kostka a Quido Adamec.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.