bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Ryan Miller kráčí ve stopách nejlepších amerických brankářů a připsal si 300. výhru v NHL

30. října 2014, 17:47

Vojtěch Jurák

Vítězství Vancouveru nad Carolinou 4:1 přineslo radost nejednomu kanadskému fanouškovi, zvláštní příchuť však mělo zejména pro amerického brankáře ve službách Canucks. Ryan Miller dosáhl na své 300. vítězství v NHL v kariéře (dalších 27 přidal v play-off) a stal se čtvrtým Američanem, kterému se to podařilo. V historických tabulkách mu patří aktuálně 29. místo.

Rodák z Michiganu prošel draftem roku 1999, kdy si ho vybralo Buffalo. V dresu Sabres také odehrál převážnou část kariéry a je držitelem několika klubových rekordů. Mezi ně patří například nejvíce odchytaných zápasů za Šavle – 540 nebo nejvíce vychytaných výher – 284. Jeho maximem se však stalo pouze finále Východní konference v letech 2006 a 2007. Poslední dobou prochází tým přestavbou a vítěz Vezinovy trofeje za rok 2010 byl minulou sezonu vyměněn do St. Louis Blues. „Už nějakou dobu jsem nad tím přemýšlel a usoudil jsem, že výměna je zřejmě to, co přijde. Ale v ten okamžik je to tvrdá rána,” sdělil médiím brankář krátce po trejdu na emotivní tiskové konferenci.

Jeho nový zaměstnavatel věřil, že právě Miller je posledním článkem, který klubu chybí k zisku Stanley cupu. Velká očekávání však záhy vystřídalo zklamání. Blues vypadli v play-off už v prvním kole se Chicagem a smlouvu s americkým gólmanem nakonec ani neprodloužili. Miller tedy čekal, kdo o něj projeví zájem během léta na trhu volných hráčů, aby se posléze dohodl s Canucks. „Jakmile se ozval Vancouver, bylo rozhodování jednoduché. Byl jsem nadšený, když jsem zjistil, že je tento tým v kontaktu s mým agentem,“ uvedl tenkrát Miller pro klubový web.

Kanadský celek vstoupil do letošní sezony velmi solidně a zatím se drží v širší špičce Západní konference. A také Miller může být spokojen – letos nastoupil dosud k sedmi zápasům a hned v šesti z nich pomohl svým spoluhráčům k vítězství. V tom posledním proti Carolině navíc zdolal zajímavý milník své kariéry a připsal si 300. vítězství v NHL. K tomuto číslu potřeboval odehrát celkem 566 utkání. V historických tabulkách tímto počinem vyrovnal Čecha Tomáše Vokouna a vzhledem k nižšímu počtu startů ho v pořadí přeskočil na 29. místo. Pouze tři brankáři, kteří aktivně hrají, jsou lepší – Roberto Luongo (375 výher), Jevgenij Nabokov (351) a Henrik Lundqvist (314).

„Znamená to, že už nějakou dobu hraji,“ řekl k tomu čtyřiatřicetiletý Miller po zápase. „Za tím číslem je řada dobrých týmů a mnoho skvělých hráčů, s nimiž jsem během těch let hrál,“ pokračoval. Duel s Hurricanes se mu po všech stránkách vydařil. Za svá záda pustil jediný kotouč, úspěšnost zákroků vytáhl na 96,7 % a po skončení utkání byl vyhlášen jeho první hvězdou. Vancouver vyhrál 4:1 a jeho spoluhráči pak v kabině nešetřili s obdivem „Je to neuvěřitelný lídr,“ chválil svého gólmana střelec dvou branek Brad Richardson.

 


Stříbrný medailista ze zimních olympijských her 2010 se stal teprve čtvrtým Američanem, který na tento milník dosáhl. Nejlepším gólmanem USA je v tomto směru John Vanbiesbrouck (374 výher), za ním následuje Tom Barrasso (369) a tím třetím je Mike Richter (301). Miller však zatím nedospěl do věku, kdy by musel přemýšlet o konci kariéry, a tak je pravděpodobné, že historickým pořadím ještě nějakou dobu poputuje vzhůru. Navíc má stále před sebou velkou motivaci v podobě zisku Stanley Cupu. Už v noci ze čtvrtka na pátek bude mít šanci dotáhnout se na svého krajana Richtera, od něhož ho dělí jediná výhra. Canucks přivítají na svém ledě Montreal.

 Pořadí brankářů podle počtu výher v základní části:

 1. Martin Brodeur - 688

2. Patrick Roy - 551

3. Ed Belfour - 484

4. Curtis Joseph - 454

5. Terry Sawchuk - 447

6. Jacques Plante - 437

7. Tony Esposito - 423

8. Glenn Hall - 407

9. Grant Fuhr - 403

10. Chris Osgood -  401

...

13. Roberto Luongo* - 375

18. Jevgenij Nabokov* - 351

24. Henrik Lundqvist* - 314

29. Ryan Miller* - 300

 * - aktivní brankáři

Statistiky Ryana Millera v NHL (stav k 29.10.2014)

zákl. část: 566 zápasů, 300 výher, 91,5 % úspěšnost, 2,59 průměr obdrž. gólů

play-off: 53 zápasů, 27 výher, 91,5 % úspěšnost, 2,49 průměr obdrž. gólů

 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.