bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Richardsův pád. Králům nevyšel letní risk, zřejmě budou mít farmáře za 69 milionů dolarů

27. ledna 2015, 11:30

Tomáš Zatloukal

Výrazně se přičinil o to, že Los Angeles Kings v posledních třech letech dvakrát získali Stanley Cup. Ostatně sám GM Dean Lombardi přiznal: "Nemyslím si, že bychom vyhráli první pohár i bez něj." Mike Richards umí být onou "speciální ingrediencí," jak ho Lombardi minulé léto nazval, nicméně postupně vadnoucí výkonnost v základní části již nešla déle přehlížet. Richards byl od října na odstřel, zásadní rozhodnutí přišlo až nyní.

Králové umístili ex-kapitána Philadelphie na listinu nechráněných hráčů, a dali ho tak k dispozici všem ostatním klubům NHL. Los Angeles ale dobře ví, že  Richards nejspíše projde waiver listem naprosto bez povšimnutí a skončí na farmě, kde poprvé ve své kariéře nastoupí v základní části (zatím hrál pouze v play-off a to ve výlukové sezóně 2004-05). Devětadvacetiletý centr totiž v současné chvíli opravdu nikoho v NHL nezajímá, vždyť Lombardi se o All-Star Game víkendu marně pokoušel o jeho výměnu, poslední pokus prý ztroskotal v neděli večer. Hovoří se o tom, že jednal s Winnipegem a Torontem.

I pro tyto kluby byl nakonec Richards zbytečně drahou a riskantní investicí. Převzít od LA dvanáctiletý kontrakt na 69 milionů dolarů by představovalo nesmyslné břímě, obzvláště s ohledem na aktuální formu a dobře dokumentovaný několikasezónní pád rodáka z ontarijské Kenory. Richardse tedy čeká s největší pravděpodobností AHL, což pro Kings znamená, že místo 5,75 milionu dolarů bude známý forvard ubírat z jejich platového stropu 4,825 milionu dolarů. Jedná se o takzvané mrtvé či utopené peníze, které mohly být využity podstatně lépe. Jen kdyby se býval Lombardi odhodlal k radikálnímu řezu dříve.

Richardsův zatím poslední gól v NHL padl v lednové přestřelce s NSH:

A to sice loni v létě, kdy měl příležitost využít beztrestné vykoupení Richardsovy smlouvy. Neudělal to se slovy: "Jestli očekáváte loajalitu od svých hráčů, musíte jim někdy ukázat loajalitu také vy." Nyní se Lombardiho rétorika mění, zkušený generální manažer uznává, že se hořce zmýlil, když očekával Richardsův brzký návrat do optimální fazóny. "Za daných okolností jsem si myslel, že si zaslouží ještě jednu šanci, aby nám ukázal, čeho je schopný. Hodně jsem o tom poslední dobou přemýšlel a došel jsem k názoru, že musím udělat zásadní rozhodnutí. Nebylo vůbec jednoduché, ale musel jsem k němu sáhnout." 

Tak Lombardi vysvětluje Richardsův přesun na waiver list. Pro samotného hráče je listina nechráněných hráčů novým dnem v pozvolna upadající kariéře. V ročníku 2014-15 se zatím zmohl jen na pět gólů a deset asistencí, průměrně hrával méně než kdykoliv dříve, pod čtrnáct minut na zápas. Kings se dostali do nezáviděníhodné pozice, Richards jim svým vysokým cap-hitem svazuje ruce, a tak nemohou pružně zareagovat na fakt, že se aktuálně pohybují mimo postupové příčky do play-off. Jednoznačně se ukazuje, že kdysi hvězdný útočník nestál za takové riziko. Lombardi se tentokrát krutě přepočítal.

A Los Angeles to může stát obhajobu Stanley Cupu. Nezbývá mu než doufat, že si Richardse přece jen někdo stáhne.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.