bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Putování za Pantery (1): Rodinný výlet Bluesmanům nezkazil ani Jágr

13. února 2016, 16:00

Tomáš Zatloukal

"Chceš, aby bylo narváno?" ptá se cestou k BB&T Center česká fanynka svého přítele. "Jo," kývne. Přání se mu ale neplní, hlediště je dosti prořídlé. Na každém rohu slyšíte mateřštinu, spousta krajánků zachraňuje jinak skromnou návštěvu. Stejně jako floridští Hispánci, kteří si na hokej hledají cestu stále častěji i díky přenosům ve španělštině. Doznívají poslední tóny americké hymny, reflektory se rozsvěcí a velké představení zvané NHL může začít.

Puk padá mezi hokejky Davida Backese a Nicka Bjugstada a už se hraje. Z klece Bluesmanů sleduje snažení Panterů Brian Elliott, stále nosící masku a betony evokující Curtise Josepha. "Je to můj idol," vyznal se nedávno. Na druhé straně se tyčí mohutná postava Roberta Luonga, známý Kanaďan chytá 907. zápas v NHL, čímž v historických tabulkách dorovnává šestého Glenna Halla, legendu Blackhawks. To "Lou" ještě netuší, že mu rekordní mač pěkně zhořkne.

Hitchcockovi chlapci mají v úvodu tlak a hned vlasatému "taliánovi "pořádně zatápějí. Ochozy sborově hučí: "Lou". "Měli jsme opravdu špatný start," přiznává později Jaromír Jágr. Přesto jsou to nakonec Panteři, kdo udeří jako první. Aktivní čtvrtá lajna slaví úspěch svou patentovanou jednoduchou hrou, Shawn Thornton nahazuje puk na Elliotta a z bezprostřední blízkosti se z dorážky prosazuje Derek MacKenzie. Asistent kapitán později na kostce popřeje fanouškům hezkého Valentýna. 

Zdá se, že půjde o povedený večer pro Gallantovy chlapce. Z omylu je ale do konce první třetiny vyvádí hned trio úspěšných střelců. Nejprve přichází první rána kapitána, David Backes procedí puk přes Luongovu výstroj a hvězdný gólman se musí červenat. Při druhé trefě mu zase nepomůže obrana, třetí zásah jde vyloženě na vrub smůly. Puk se v přesilové hře odráží k Robbymu Fabbrimu čirou náhodou.

Z trefy číslo dvě se raduje navrátilec Jaden Schwartz. "Měsíce sledoval hokej jen ze střídačky a teď je konečně zpátky. Jsme rádi, že se hned trefil," hlásí Elliott. Schwartz se totiž po sedmi odehraných duelech zkraje sezóny zranil při tréninku a dlouho vyčkával na šanci zase obléknout dres s modrou notou na prsou. Je na něm vidět, že je hladový. Stejně ale nepřehlédnete ani absenci zápasového vytížení. Mimochodem, i jeho návrat přispívá k tomu, že Dmitrij Jaškin chybí na ledě.

Na mač po očku kouká v kabině, kde i během jeho průběhu tvrdě trénuje. "S ostatníma klukama makáme, třeba jezdíme na kole. Ani nestíháme hru nějak bedlivě sledovat," tvrdí. Přesto mu neuniká vývoj skóre a pomyslí si: "Dobrá první třetina."  To Jágr se zlobí: "Ztrácíme puky, všude jsme druzí. Jsou rychlejší než my." Útok na střelecký výkon Bretta Hulla nevypadá příliš nadějně. 

Luongova party končí předčasně, do druhé dvacetiminutovky pouští do klece "Big Cubana", tedy Ala Montoyu. Má to být impuls, který ovšem moc nezabírá. Domácím nepomáhají ani přesilové hry, včetně vskutku miniaturní jednosekundové pět na tři. Naopak se prosazuje Vladimir Tarasenko, bez problémů zakončuje rychlý kontr po neúspěšné zteči Elliottovy klece v podání Jágrovy pětky. Český kmet se poctivě vrací, ale hbitého Rusa již na hranici brankoviště zastavit nedokáže.

Montoya inkasuje, smutnýma, hlubokýma očima sleduje celou akci na kostce. Panterům není veselo. Alespoň diváky o chvíli později pobaví spot s Nickem Bjugstadem, který vybírá ideální dárky k svátku zamilovaných. Dáváš přednost pravým, nebo falešným diamantům? "Ještě jsem žádné nekupoval, ale asi falešným," rozesměje BB&T Center. Uvaříš, nebo koupíš dárek? "Kdybych se o něco pokoušel v kuchyni, asi by to skončilo výjezdem hasičů," culí se.

Dobrá nálada se vrací i hráčům, k obratu zavelí Jaromír Jágr. Sám se sice na puku neudrží, Jonathan Huberdeau ale puk posouvá na Ekblada. Ten přesně umístěnou ranou překonává "Ellse". "To byla bomba jako prase," hlásí kolega na press tribuně. "Zase nám to jde," dodává si sil kladenský patriot, již tradičně s "obojkem" kolem krku. V závěrečné periodě je to právě on, kdo přiostřuje drama.

Běží 51. minuta, Jágr zaváží puk, natahuje na sebe soupeře, přihrává Brianu Campbellovi a upaluje poblahopřát Huberdeauovi ke snadnému gólu do odkryté branky. Tak přece se "Hooby-doo" trefuje! Předtím totiž několikrát selhává, hlavně za ránu do mantinelu po Jágrově zadovce, kdy sám stál před Elliottem a mohl se "Josephova klona" zeptat, kam to chce, se musí proklínat. Vše napraveno, přichází čas na rozhodující tlak.

A nebo ne? Všechny naděje rázně udusává Alex Steen, jehož z tribuny pozoruje Thomas, legenda Winnipegu Jets. A nejde o jediného otce, na Floridu vyráží rodiče většiny hráčů. Včetně Willarda Reavese, bývalého hráče amerického fotbalu. "Ryan hraje skvěle, daří se mu hlavně pod mým dohledem," směje se sympatický pán. "Jsem na něj moc hrdý," dodává v dobrém rozmaru. Jak by také ne, Bluesmani vítězí 5:3.

Panteři marně dobývali sešněrovaný defenzivní korzet, zahrozili jen v jedné z početních výhod. "Měli jsme šance, dali jsme tyčku," připomíná Jágr. V ostatních případech byl na místě spolehlivý "Ells". "Zase nás podržel. Snad poslední dva měsíce chytá v neskutečné pohodě," chválí kanadského gólmana Jaškin. Kousek od něj se chechtá Marty Brodeur, asistent generálního manažer Douga Armstronga výhry zkrátka miluje.

Na chvilku se zastavuje i Ryan Reaves: "Hráli jsme tvrdě, bojovali," hodnotí výkon čtvrté řady, v níž nastupuje se Scottiem Upshallem a Kylem Brodziakem. "Byl to dobrý zápas, skvěle jsme odstartovali a pak jsme si vedení pohlídali," pokračuje. A odtajňuje plán na večer. "Teď si půjdeme dát s našimi otci pár piv," velí již navlečen do slušivého světlého obleku a s náušnicí v uchu. Možná jde o pravý diamant.

Nebo falešný, Nicku Bjugstade?

Exkluzivně ze Sunrise, Tomáš Zatloukal

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.