bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Puljujärvi si na NHL počká. Yamamoto jej zastínil, říká Chiarelli

3. října 2017, 10:15

Robert Rampa

Eberle (2008), Hall (2010), Nugent-Hopkins (2011), Jakupov (2012), McDavid (2015), Puljujärvi (2016). Výčet draftovaných hvězdiček Edmontonu je unikátní. Možná však Oilers nevolili úplně nejrozvážněji. Eberle za pár dní nastoupí po boku Tavarese za Islanders, Hall si nechal narůst rohy a bojuje za Devils, Jakupov zkouší restart kariéry v Coloradu a loňská čtyřka draftu Jesse Puljujärvi o víkendu putovala na farmu do Bakersfield Condors.

Devatenáctiletý Fin loni do NHL nakoukl, odehrál 28 zápasů (osm bodů, jedna branka) a v únoru si vysloužil pochvalu od generálního manažera Chiarelliho. „Vypadá sebevědomě, zlepšuje se i v obranné fázi. Díky mnoha minutám v AHL se opravdu zlepšil. Je nebezpečný a překonává ostatní.“ Dnes se ukazuje, jak vratká a často dost prázdná mohou být slova manažerů. 

Nadějných hráčů bylo vždy dost a tento podzim jich v Edmontonu o poslední místo v sestavě bojovalo hned několik. Slepyšev, Caggiula, Yamamoto nebo Puljujärvi. A právě Yamamotovy výkony způsobily, že si Puljujärvi opět vyzkouší AHL. „Kailer Yamamoto Jesseho zastínil. Je před ním o dost napřed,“ pronesl o víkendu Chiarelli. „Kailer se rozvíjel mnohem rychleji než jiní, na papíře lepší, hráči. Umí zabojovat.“ 

Na otázku, zda Yamamoto nastoupí v úvodním zápase, však Chiarelli opět odpověděl vyhýbavě. „Dává nám pro to silné argumenty. Musíme být ale opatrní. Instinkt mě u hráčů jeho rozměrů (173 cm, 70 kilogramů) trochu odrazuje. Na druhou stranu… Vím, že se to těžko porovnává, třeba takový Torey Krug se musel naučit, jak vyhrávat souboje o puk. Yamamoto už takovou schopnost v sobě má, umožňuje mu uspět,“ chválí nyní Yamamota Chiarelli.

Dalším, možná hlavním důvodem, proč si nechat Yamamota, je rozdíl ve smlouvě. Jesse může být do AHL poslán kdykoliv a za jakýchkoliv okolností ho opět mohou povolat do NHL. Jakmile by poslali do juniorky Kailera, na celou sezónu by o něj přišli. Je tak velmi pravděpodobné, že Yamamoto v Edmontonu zůstane na zkušebních devět utkání, během kterých si vedení může rozmyslet, zda si jej ponechat, či ne. Pakliže by totiž Yamamoto v NHL zůstal, už letos by mu začala platit nováčkovská smlouva. V případě, že jej po devíti utkáních pošlou do juniorky, nováčkovská smlouva zůstane zachována do příštího roku.

Ze začátku tak Puljujärvi nastoupí v AHL, bude sbírat velkou porci minut, vyzkouší si přesilové hry, možná oslabení, vžije si roli lídra týmu. Ray Ferraro z TSN považuje přesun za pozitivní. „Tomu klukovi je devatenáct. Jesse v AHL znamená to, že se vyvíjí pomaleji, než se očekávalo. Vždyť zažil v NHL necelý jeden rok. Myslím, že bude produktivním hráčem pro Edmonton.“

Edmonton mezitím trénoval v této sestavě:

Maroon – McDavid – Draisaitl
Lucic – Nugent-Hopkins – Yamamoto
Caggiula – Strome – Jokinen
Khaira – Letestu – Slepyšev

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.