bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Preview: Přestavba v nedohlednu. Zase o rok starší hráči Capitals

1. října 2023, 18:00

Josef Potůček

Ačkoliv se Washington nenachází na tektonickém zlomu, po nepostupu do play-off se v tamní hokejové organizaci očekávalo silné zemětřesení. Řečí Richterovy škály však nakonec dosáhlo sotva 4. stupně. Zem se sotva chvěla - významné změny se nekonaly.

Přes léto došlo pouze k rošádě na trenérském postu a k pár kosmetickým úpravám.

Zkušeného Petera Lavioletta nahradil Spencer Carbery, který poslední dvě sezóny zastával funkci asistenta trenéra v Torontu. Zajímavý tah funkcionářů Caps, neboť nový kouč je pouze o tři roky starší než Alexander Ovečkin. 

Není pochyb, že kolem ruského kapitána se ve Washingtonu vše točí. Dostat devítinásobného držitele Maurice Richard Trophy na 895 vstřelených gólů, aby překonal historické maximum Gretzkyho, však hlavním cílem není. Přednost má mít týmový úspěch. Alespoň tak to všichni svorně tvrdí… 

Přesto, přestavba se nekoná a — nehledě stárnoucího jádra Capitals — v dohledné době konat ani nebude. 

Útok

Dylan Strome byl loni s Ovečkinem snad jediným útočníkem, který snesl přísné měřítko. Zlepšil se ve všech herních činnostech a nastřádal velmi solidních 65 bodů. Zdá se, že trojka draftu 2015 konečně v lize naplno prorazila.

Strome loni v mnoha ohledech předčil Jevgenije Kuzněcova či Anthony Manthu, jehož působení v hlavním městě Spojených států je doposud — kulantně řečeno — rozpačité.

U nově příchozího Maxe Paciorettyho je a bude rozhodujícím faktorem zdraví. Během uplynulého ročníku si totiž obnovil zranění achilovky, když za Carolinu odehrál pouhých pět zápasů. Vše nasvědčuje tomu, že nestihne ani začátek sezóny nadcházející.

Capitals vzhlížejí k očekávanému progresu urostlého Bělorusa Alexeje Protase, který měl loni nejnižší očekávaný počet vstřelených branek ze všech hráčů týmu. Naopak Sonny Milano dokázal jejich hru povzbudivě okysličit.

Úspěch washingtonských bude též odvislý od zdravotního stavu Nicklase Bäckströma a T.J. Oshieho. 

Obrana 

Defenziva má k dokonalosti daleko, ale není rozhodně žalostná. Vévodí jí John Carlson, který dokáže vyvážet puk, vytvářet šance v útočné třetině a ještě si své odvede při bránění. Věk a častá zranění mu však vliv na tým ponižují.

Jeho nástupcem by se měl stát Rasmus Sandin, za kterého Capitals o únorové uzávěrce přestupů neobětovali málo - Erika Gustafssona a zejména pak svoji první draftovou volbu. V Torontu se rodákovi ze švédské Uppsaly nepodařilo plně rozvinout svůj talent, ale ve třiadvaceti letech má ještě dostatek prostoru k růstu. Pokud bude spárován s Nickem Jensenem nebo Trevorem van Riemsdykem — spolehlivými defenzivně laděnými zadáky — mohl by svoji kariéru v NHL konečně rozjet.

Brankáři

Darcy Kuemper patřil k tomu lepšímu, co mohli ve Washingtonu loni nabídnout. Procento úspěšnosti zákroků měl sice nižší (90,8 %) než v sezóně předcházející (92 %), kterou odchytal v Coloradu, ale byl rozdíl stát v bráně šampionů a loňských Caps. 

Záda bude Kuemperovi krýt Charlie Lindgren. Bratr obránce newyorských Rangers Ryana tak zdárně činil již v sezóně předchozí. Brankářský tandem tak nedoznal změn.

Predikce 

Po dlouhou dobu celá liga záviděla Capitals jejich útočnou vozbu. Ovečkin, Kuzněcov, Bäckström, Oshie či Tom Wilson byli důvodem, proč se o nich mluvilo jako o elitním mužstvu. Byli důvodem, proč v roce 2018 vyhráli Stanley Cup. 

Těchto pět útočníků je však též současnou příčinou, proč Washington upadá do průměru. Objektivním hlediskem je samozřejmě zejména věk a s tím spojená výkonnostní křivka se sestupnou tendencí. 

Ovečkin by měl pokořit bájný rekord s osou hráčů, kteří ho po většinu kariéry doprovázeli a k dosažení této mety významně dopomohli. Ovšem právě toto jádro bude dost možná brzdit Capitals od týmového úspěchu po zbytek jeho slavné kariéry.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.