bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Přeplacený? Bernier si prý své peníze nezaslouží

3. srpna 2015, 11:30

Tomáš Zatloukal

Jonathan Bernier se i přes náročné vyjednávání, které dlouho nikam nevedlo, vyhnul arbitráži a dočkal dvouleté smlouvy na 8,3 milionu dolarů. Okamžitě po zveřejnění zprávy se na zámořských webech vyrojili kritici tučného kontraktu pro kanadského brankáře, přičemž si jejich názor získal poměrně silnou podporu hokejové veřejnosti. Je tedy skutečně Bernier přeplacený? Zaslouží si své peníze? Hledejte s námi správnou odpověď.

Bernier a toronští Maple Leafs podstoupili opravdu namáhavá rokování, vždyť obě strany v jejich představách o výši gáže dělily až dva miliony dolarů. Tedy alespoň do chvíle, než Javorové listy přivedly Loua Lamoriella coby svého nového generálního manažera. Uznávaný stratég, který vybudoval zlatou éru New Jersey Devils, dokázal zamezit zdánlivě nevyhnutelnému - arbitráži s rodákem z quebeckého Lavalu.

Toronto by sice do ní vstupovalo ve výhodné pozici, nicméně by Berniera podepsalo jen na rok (pokud by došlo na rozhodnutí nezávislého soudce). A to nechtěla ani jedna strana, ambiciózní brankář několikrát zopakoval, že chce podepsat dlouhodobější kontrakt. Věří v sílu přestavěného kádru a také v moc hlavního kouče Mikea Babcocka. A věří i sám sobě, právě charakter z něj dělá tak dobrého gólmana.

 Hodně tím připomíná dalšího, dnes již bývalého, brankáře z Lavalu Joseho Thedorea. Troufalostí by se dokonce mohl rovnat samotnému mistrovi, tedy Patricku Royovi. Má však dostatečnou kvalitu na to, aby mohl v NHL patřit do absolutní špičky? Na zodpovězení této otázky má následující dvě sezóny, kdy bude placen na úrovni Ondřeje Pavelce, Stevea Masona, Anttiho Niemiho či Craiga Andersona.

Všichni čtyři zmínění si prošli obdobími, kdy byli tvrdě kritizováni, o Pavelcovi se dokonce jeden čas mluvilo, že je nejhorší jedničkou v NHL. Ani jeden tedy vyloženě nenáleží mezi hvězdy. Bernier má v tuto chvíli velmi podobný status, byť se na rozdíl od nich může pochlubit tím, že nikdy nezklamal a naopak většinou mile překvapil. Obstál i v torontském pekle. 

Letos na něj létalo přes 33 střel na zápas, více práce měli jen brankáři Buffala Sabres. Za kolabující defenzívou přesto pochytal 91,2 % ran soupeřů, stejně jako loni zastínil Jamese Reimera, svého náhradníka a donedávna také reprezentačního gólmana Kanady (naposledy se zúčastnil mistrovství světa v roce 2014). Co od něj mohly Javorové listy chtít více?  Vždyť jeho práci podtrhují i pokročilé statistiky, jako třeba úspěšnost zákroků při tutovkách.

Bernier zatím nepřesahuje kvartet Pavelec, Mason, Niemi, Anderson. Rozhodně však za ním nezaostává a má potenciál na to, aby se vyšvihl mezi elitu. Proč? Do špičky jej řadí brilantní technika, zmíněný charakter i zvučné renomé. Byť vedle Reimerovy "supervýhodné" smlouvy vypadá jeho kontrakt zbytečně nafouknutě, jde o mylnou představu. O mnoho levněji totiž Berniera podepsat nešlo.

Není přeplacený, dostal přesně to, co si dosud zasloužil.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.