bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Před rokem to nevyšlo, letos ano. Burns získal Norrisovu trofej díky rekordní sezóně

24. června 2017, 14:30

Martin Schwarz

Po ročníku 2016-17 už si ho nebudete pamatovat jen jako urostlého beka s tvrdou střelou a dlouhým vousem. Brent Burns obstál v těžké konkurenci a na galavečeru v Las Vegas obdržel Norris Trophy, tedy ocenění pro nejlepšího obránce sezóny. Tuhle prestižní trofej získal jako vůbec první hokejista v klubové historii San Jose Sharks.

Norris Trophy je každoročně udělována nejlepšímu zadákovi National Hockey League, a to po všech herních stránkách. Nestačí pouze dobře bránit, ale je třeba přidat i góly a nahrávky. Brent Burns všechno splnil na jedničku. „Zaprvé chci poděkovat mým spoluhráčům, bez nich bych nikdy nemohl uspět,“ začal Kanaďan svůj proslov na pódiu. „Stejně tak jsem vděčný celé organizaci Sharks, že mě od začátku podporovala a věřila mi. V neposlední řadě patří díky rodině, která mě do téhle pozice dostala.“

Burns prožil statisticky nejpovedenější sezónu kariéry, o jeden kanadský bod předčil maximum z období 2015-16. Stanovil klubový rekord San Jose v počtu nastřílených gólů a sesbíraných bodíků obráncem v jedné sezóně, letošní základní část zakončil s 29 brankami a úctyhodnými 76 body.

Již minulý rok rodák z Ontaria pronikl mezi finálovou trojici, jež usilovala o Norris Trophy, tenkrát ještě neuspěl. Proč se mu to nyní povedlo? Třeba proto, že razantně vyšponoval hodnoty v tabulce plusů a minusů. Z hodnoty -5 udělal +19 a hlasující měli rázem o důvod víc, proč volit Burnse. Připomeňme, že klíčová postava defenzivy Žraloků stála ve finále proti dvěma velkým obranářským rybám NHL: Eriku Karlssonovi z Ottawy a Victoru Hedmanovi z Tampy Bay.

Nejvíce střel a rozhodující góly

„Strašně moc si to zasloužil,“ řekl nadšeně novinářům z nhl.com generální manažer San Jose Sharks Doug Wilson. „Je jedním z nejlepších hokejistů v téhle lize. A kromě toho, že umí skvěle hrát, tak je i výjimečným člověkem. Mám radost, že ho máme v kádru na dlouhou dobu, myslím, že svůj nejlepší hokej stále může ukázat.“ Od příchodu do Kalifornie v roce 2011 (předtím působil v Minnesotě) Burns předvádí stabilní výkony, jejichž pomyslná křivka roste vzhůru. Za Žraloky během 426 utkání nasázel 115 gólů a zvládl 316 kanadských bodů, dalších 53 přidal v rámci zápasů play-off.

Ještě v jednom ohledu byl vousatý sympaťák lepší než všichni ostatní. V uplynulém ročníku vyslal úctyhodných 320 střel na branku, což jej o sedm pokusů zařadilo před snajpra Alexe Ovečinka. Přitom právě kapitán Washingtonu Capitals opanoval tuto statistiku už desetkrát. Není se co divit, pověstná Burnsova jedovka od modré čáry dělá starosti nejednomu brankáři soutěže, tak proč ji nezkusit několikrát za zápas. Nemluvě o její účinnosti při přesilové hře San Jose. „Nikdy jsem nic takového neviděl,“ podotýká Wilson. „Každý se ho snaží staví zastavit, ale je to velmi obtížné.“

Aby toho nebylo málo, v počtu asistencí mezi obránci skončil dvaatřicetiletý snaživec na děleném třetím místě s Duncanem Keithem. Ze všech zadáků potom jako jediný nasázel šest vítězných branek, což jen dokazuje Burnsovu užitečnost pro tým. „Když jsme Brenta zasazovali do sestavy, slibovali jsme si od něj, že bude dominovat, což bezpochyby splnil,“ pokračoval manažer Sharks.

Brent Burns v individuálních oceněních pro hokejisty San Jose doplnil jména jako Joe Thornton (Hart a Art Ross Trophy), Evgenij Nabokov (Calder Trophy), Jonathan Cheechoo (Rocket Richard Trophy) a Tony Granato (Masterton Trophy).

Jeden z nejkvalitnějších obránců současnosti s hokejem zdaleka nekončí, což je pro jeho zaměstnavatele možná nejlepší zprávou. Zejména v době, kdy bez propracované defenzivy nelze pomýšlet na úspěch. Dočká se Burns do konce kariéry nějaké další trofeje?

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.