bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Podpis Vlasica je pro Sharks prioritou. Koho dalšího zvládnou udržet?

19. června 2017, 8:00

Martin Schwarz

Generálního manažera San Jose Douga Wilsona nečeká jednoduché léto. Několika velkým jménům žraločí sestavy zanedlouho vyprší stávající kontrakty a hlavní stratég organizace musí zvážit, komu a za kolik přednostně nabídne smlouvu novou. Váhat jistě nebude v případě elitního obránce Marca-Edouarda Vlasica, bez kterého si defenzivu Sharks jen těžko představit.

Až utichne rozruch kolem rozšiřovacího draftu, přijde čas na rutinní, ale o to podstatnější záležitosti. Zatímco část manažerů prožije poměrně klidnou okurkovou sezónu beze strachu o stěžejní tahouny týmu, jinde budou mít plné ruce práce. Jako třeba v San Jose, kde aktuálně sestavují žebříček priorit. Podstatné části oblíbenců kalifornského publika totiž končí smlouvy buď na začátku tohoto července, nebo za rok. 

Aby měl Doug Wilson klid na duši, potřebuje nejprve prodloužit kontrakt se dvěma klíčovými hokejisty. Zaprvé s brankářskou jedničkou Martinem Jonesem, jenž nejspíš dostane ve vyjednávání o výši a délce smlouvy přednost před zbytkem spoluhráčů. Hned po něm přijde na řadu zkušený obránce Marc-Edouard Vlasic, dost možná nejdůležitější článek obrany San Jose.

Bude požadovat víc

Nebojte, na Brenta Burnse a jeho kvality jsme nezapomněli. Vousatý dlouhán ale na západě Spojených států platí spíše za ofenzivně laděného beka, zatímco jeho krajan Vlasic plní převážně tvrdou obrannou práci. Stačí se podívat na statistiky z letošního play-off. Byl to právě on, kdo strávil na ledě proti hvězdičce Edmontonu Connoru McDavidovi obrovskou porci času, dohromady 74 minut. Velkou měrou díky Vlasicovi mladý kapitán Oilers bodově utichl, přestože Edmontonští následně poslali Sharks na dovolenou.

Není žádným tajemstvím, že by San Jose s Vlasicem rádo podepsalo dlouhodobější kontrakt. To ale nebude levná záležitost, třicetiletý rodák z Montrealu je stále v nejlepším hokejovém věku a výkonnostně patří mezi naprostou elitu NHL. 

Za rok doběhne současný pětiletý pakt, za nějž majitel olympijského zlata ze Soči dostane dohromady přes 21 milionů dolarů (4.25 milionů za sezónu). Teď musí manažer Wilson sáhnout hlouběji do kapsy, zámořské weby mluví až o šesti (ale možná i více) milionech ročně, čímž by se Vlasic platově dotáhl k takovým jménům, jako jsou Duncan Keith, Johnny Boychuk nebo Keith Yandle. Žraloci se nebudou bát obrannou jistotu dobře zaplatit, avšak musí při tom hledět na platový strop a také na počet hráčů, které ještě potřebují dostat pod smlouvu. Vlasic podle všeho už s klubem o pokračování v jeho barvách jedná.

Thornton, Marleau a další

Jakmile vedení San Jose vyřeší otázku Martina Jonese a Marca-Edourda Vlasica (smlouvy jim vyprší v červenci 2018), musí soustředit pozornost na dvojici útočných veteránů Joe Thornton – Patrick Marleau. Oběma je 37 let, oba se za pár dní mohou stát neomezeně volnými hráči. A ani u jednoho není jisté, jestli na podzim opět oblečou dres se žralokem na hrudi. 

„Jednání probíhají i v závislosti na tom, jaký zbývá prostor pod platovým stropem,“ řekl pro server nhl.com Doug Wilson. „Zároveň jsou tu další smlouvy, které ještě musíme dořešit, takže i tenhle aspekt je potřeba vzít v úvahu. Mohu ale potvrdit, že s Patrickem i Joem intenzivně vyjednáváme a hodláme v tom pokračovat.“

Z Wilsonových slov jde cítit, jak moc nechce o dlouholeté ikony klubu přijít. Situace na soupisce mu ale svazuje ruce, a pokud zvládne zachovat drtivou většinu současných jmen, pořádně se zapotí. Musíme totiž připomenout, že po konci ročníku 2018-2019 končí kontrakt Joe Pavelskimu s Loganem Couturem. A už po příští sezóně budou na případnou novou nabídku čekat Tomáš Hertl, Dylan DeMelo, gólmanská dvojka Aaron Dell nebo ofenzivní esa Joel Ward a Jannik Hansen.

Je vůbec v silách Sharks, aby pro kalifornské město udrželi všechny hráče, o které stojí? Nejbližší týdny napoví.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.