bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Po letech v suterénu hraje Buffalo nahoře. Překvapení, nebo očekávaná skutečnost?

29. listopadu 2018, 10:00

Vojtěch Jurák

Řada odborníků i fanoušků očekávala, že by se Buffalo mohlo v letošní sezoně zlepšit, odlepit ode dna a možná i zabojovat o vyřazovací boje. Ovšem tak úspěšný vstup do sezony, jaký Sabres předvádějí, tipoval asi jen málokdo.

Fanoušci Buffala si v minulých letech příliš sportovní radosti neužili. Naposled se jejich klub objevil v play-off na jaře roku 2011 a od té doby postupně klesal až na samé dno zámořské ligy.  

První dva měsíce letošního ročníku však vzbuzují u fanoušků naději, že by se klub, za nějž kdysi válel například Dominik Hašek, mohl konečně vrátit do vyřazovacích bojů. Zejména v posledních týdnech se Sabres vezou na vítězné vlně. Naposled prohráli v noci na pondělí 5. listopadu (1:3 proti NY Rangers) a od té doby se díky deseti výhrám v řadě dokonce vyhoupli do nejvyšších pater ligové tabulky.

Deseti triumfy za sebou zároveň Buffalo vyrovnalo klubový rekord. Stejně úspěšnou šňůru před tím zaznamenalo mužstvo pouze dvakrát – v sezonách 2006/07 a 1983/84.   

Jistě, sezona je dlouhá a dají se očekávat výkonnostní krize. Úspěšný vstup do ročníku ještě zdaleka neznamená, že se Sabres do play-off opravdu podívají. Ovšem herní vzestup týmu je patrný. Čím to je? Co za ním stojí? Web NHL.cz se pokusil najít důvody zlepšení. 

Úspěšné drafty

Bídné výsledky umožnily Buffalu draftovat mladé hokejisty z vysokých pozic, čehož vedení, jak se zdá, využilo velmi dobře. Posuďte sami: Zemgus Girgensons, Sam Reinhart, Jack Eichel nebo Casey Mittelstadt v útoku, Jake McCabe, Rasmus Ristolainen a Rasmus Dahlin v obraně. Všichni tito hokejisté jsou pevnou součástí týmu, mají 25 let nebo míň a byli (McCabe je výjimkou) draftováni v prvním kole. Na farmě v Rochesteru navíc válí třeba útočníci Alexander Nylander a Victor Olofsson. Nyní se tyto volby začínají klubu vyplácet.

Letní posily

Generální manažer Jason Botterill provedl v létě několik změn, které se zatím jeví jako úspěšné. Přivedl brankáře Cartera Huttona, na jehož spolehlivých výkonech mužstvo staví, výměnou za Ryana O’Reillyho přišli do týmu mimo jiné Tage Thompson nebo Vladimír Sobotka. Nejvýraznější posilou se ukázal být střelec Jeff Skinner, platný je také forward Conor Sheary. Vhodné doplnění tak týmu viditelně prospělo.

První útočná řada

Jeff Skinner a kapitán Jack Eichel vytvořili stabilní dvojici v elitní útočné lajně, jako třetího do party k nim trenéři nasazují nejčastěji Sama Reinharta nebo zkušeného Jasona Pominvilla. Skinner a Eichel si skvěle sedli – oba sbírají v průměru více než bod na zápas a jsou lídry týmové produktivity. Skinner, jehož gólový potenciál je obecně známý, navíc atakuje čelo tabulky střelců celé NHL. Dosud nasbíral 19 přesných zásahů. Pominville a Reinhart jsou aktuálně na třetím a čtvrtém místě týmového bodování.

Rozložení ofenzivní síly

První útočná řada je vidět nejvíce, ovšem o důležité góly se dokážou postarat i další hokejisté v týmu. Jestliže měl kapitán Jack Eichel v minulých sezonách pocit, že na něm leží tíha mužstva a musí být tím, kdo pravidelně rozhoduje zápasy, tak letos to má jednodušší. Jak už bylo zmíněno, Buffalo aktuálně drží šňůru deseti výher. Během této série vstřelilo vítěznou branku Sabres devět různých hokejistů.

Vyvážená dvojice brankářů

Carter Hutton a Linus Ullmark vytvořili spolehlivou dvojici. Huttona při příchodu do Buffala předcházela pověst velmi kvalitní brankářské dvojky. V této sezoně měl prokázat, že zvládne odchytat na vysoké úrovni větší počet zápasů, což se zatím dvaatřicetiletému Kanaďanovi daří. Linuse Ullmarka zase Buffalo draftovalo v 6. kole roku 2012 a pečlivě ho nechalo vyzrát v nižších soutěžích. Nyní to vypadá, že čas pětadvacetiletého Švéda nadešel. Do branky se sice dostává méně než jeho zkušenější kolega, dokáže však být pro tým stejně spolehlivou oporou. 

Podpora od obránců

V loňské sezoně to trvalo až do začátku prosince (tedy skoro třicet zápasů), než za Buffalo vstřelil gól obránce. Naopak letos se trefilo už všech sedm beků, kteří za Sabres nastupují. To je dost výrazná proměna. Chytl se také nejvýše postavený hráč posledního draftu Rasmus Dahlin – v hodnocení plus minus se drží v černých číslech a pravidelně boduje. Právě on, Rasmus Ristolainen a Jake McCabe tvoří trojici nejproduktivnějších obránců týmu.

„Naučili se vyhrávat“

Buffalu v minulých letech chyběla „vítězná mentalita“. Příliš mnoho proher se na hokejistech podepisovalo, takže tým většinou nezvládal otáčet zápasy, v nichž ztrácel. Zatím se zdá, že letos je situace jiná. Sabres se daří získávat vyrovnané zápasy a nevdávají se. Jejich hra není dokonalá, dělají chyby, ale bojují i za nepříznivého stavu. Z posledních deseti výher hned sedmkrát Buffalo rozhodlo až v prodloužení nebo samostatných nájezdech. V šesti případech pak Sabres v utkání prohrávali a museli nepříznivý stav otáčet.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.