bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: Wideman si odsedí všech 20 zápasů (DOPLNĚNO)

18. února 2016, 0:47

Petr Adler

Gary Bettman považuje omluvy Dennise Widemana za “poněkud duté,” případně “bezvýznamné,” takže potvrdil obránci Calgary Flames zákaz činnosti na dvacet zápasů za lednový útok na čárového rozhodčího Rona Hendersona.

Komisař NHL přitom uvedl plné znění textové zprávy, kterou Wideman poslal (nejmenovanému) spoluhráči krátce poté, kdy vyšel z kanceláře vice-presidenta ligy přes hokejové záležitosti Colina Campbella. Wideman v té zprávě napsal, že jediným důvodem, “proč jsem tady jsou pitomí rozhodčí a blbí novináři.”

Liga se k této zprávě dostala v rámci vyšetřování, během něhož obě strany musely položit na stůl veškerou dokumentaci. Wideman pravost zprávy nepopřel.

Ve svém třiadvacetistránkovém rozhodnutí Bettman smetl se stolu výpovědi neurologů, které pozvaly jako svědky hráčské odbory (NHLPA). Důvod byl prostý: jakkoliv jsou oba lékaři odborníky na otřesy mozku, Widemana nevyšetřovali v době, kdy došlo k incidentu. Bettman dále naznačil, že celé jejich vyšetřování se omezilo na krátké vyptávání prostřednictvím počítače. Dodal dále, že oba lékaři svoji výpověď postavili na tom, co jim říkal hráč, a že Wideman měl spoustu důvodů, aby popisoval, jak moc byl otřesen.

Komisař ve svém rozhodnutí dokonce cituje z odpovědi na otázku, kterou položil Dr. Paulu Comperovi, klinickému neuropsychologovi, který vyučuje na torontské universitě, a který zastupoval při jednání Widemana jako odborník, kterého pozvaly odbory.

Bettman se Dr. Compera zeptal, zda je jeho úvaha o tom, že Wideman své odpovědi poněkud přizpůsobil okamžiku, možná. Dr. Comper připustil, že ano.

Komisař dále napsal, že Wideman může být rád, že až dosud neměl v NHL kázeňské potíže, jinak by ho čekalo zvýšení trestu. I tak, dodal, měl celou dobu potíž s tím, že Wideman odmítl převzít plnou odpovědnost za své činy.

Co na to odbory?

NHLPA oznámila pár hodin po zveřejnění Bettmanova rozhodnutí, že se Wideman zcela určitě odvolá k neutrálnímu arbitrovi Jamesi Oldhamovi.

Tohle bude během platnosti současné kolektivní smlouvy poprvé.

“Jsme neobyčejně zklamáni, avšak nikoliv překvapeni, že Gary Bettman potvrdil rozhodnutí svých podřízených zakázat Dennnisovi Widemanovi činnost na dvacet zápasů,” oznámila NHLPA. “Toto rozhodnutí zcela pomíjí důsledky otřesu mozku, který Dennis utrpěl, když byl naražen do hrazení osm vteřin před srážkou s čárovým rozhodčím. Odvoláme se k neutrálnímu arbitrovi, aby toto rozhodnutí zrušil.”

Tohle ovšem bude zajímavé odvolání. Bettman totiž ve svém rozhodnutí zveřejnil, že NHLPA vůbec nežádala o snížení trestu. Od samého začátku žádala o jeho zrušení. Kromě toho, NHLPA kategoricky nesouhlasila, aby byli jednání přítomni zástupci odborů rozhodčích (NHLOA) Dan O’Halloran a právník Andrew Brodkin. Hráčské odbory šly tak daleko, že vyjádřily zcela zásadní nespokojenost s tím, že liga pozvala k jednání i zraněného čárového rozhodčího Rona Hendersona.

Bettman tuto okolnost zmínil v doslovné citací zápisu z jednání.

Pakliže si Wideman opravdu odsedí těch 20 zápasu, bude smět za Flames nastoupit až 14. března (v utkání proti St. Louis Blues).

Na Widemanově straně stolu seděli generální manažer Flames Brad Treliving, výkonný ředitel NHLPA Don Fehr, jeho zvláštní pomocníci Steve Fehr (takto Donův vlastní bratr), Mathieu Schneider a Steve Webb. Přítomni byli také tři právníci NHLPA: Don Zavelo, Roman Stoykewych a David Sinclair. Kromě nich se na stranu NHLPA dostavil právník Bruce Meyer.

A pochopitelně, jednání se zúčastnili také lékaři, pozvaní NHLPA: Dr. Jeffrey Kutcher, ředitel celostátní kliniky sportovní neurologie, a již zmiňovaný Dr. Comper.

Řečeno co nejstručněji, NHLPA tvrdila, že Wideman “neodpovídal za krosčekovaní čárového rozhodčího, protože o pár vteřin dříve utrpěl otřes mozku.”

Co na to komisař?

Bettman řekl, že nevěří Widemanove výpovědi, že se snažil Hendersonovi vyhnout. Odmítl také tvrzení, že Wideman nevěděl, kde je. Věděl dost, aby zaklepal hokejkou o led, aby oznámil střídání, a bruslil rovnou na střídačku Flames, napsal Bettman.

“Jsem pevně přesvědčen, že významný zákaz činnosti je patřičný,” napsal komisař. “Rozhodčí na ledě se prostě nesmí stát cílem hráčova pocitu marnosti nebo vzteku.”

Bettman ve svém třiadvacetistránkovém rozhodnutí dále napsal, že neviděl důvodu, proč by měl Widemanovi trest zvyšovat, a proto zůstal u dvaceti zápasů jako nejnižšího trestu dle patřičného pravidla číslo 40 (a).

Během bezmála sedmihodinového jednání v kancelářích NHL se odbory opíraly o tvrzení neurologů, že Wideman utrpěl po naražení na hrazení hráčem Nashville Predators Mikkem Salomakim otřes mozku a že pořádně nevěděl, co dělá.

Jenže zmíněná Widemanova textová zpráva o pitomých rozhodčích a blbých novinářích věc obrátila úplně jiným směrem.

Už proto, že odborům rozhodčích (NHLOA) se asi nebude líbit Widemanův názor na jejich členstvo.

Co se stane klubu?

Bettman se sice ve svém rozhodnutí nezmiňuje výslovně o otázkách, na které budou muset odpovědět Flames, ale ty otázky zůstávají: jak je možné, že střídačka bohorovně ignorovala upozornění, že se z ledu vrací hráč, který utrpěl zranění hlavy? Jak je možné, že ho trenéři neposlali okamžitě do tzv. tiché místnosti poblíž kabiny, kde by mohl být odborně vyšetřen dle tzv. protokolu pro vyšetřování otřesů mozku?

To bude další kapitola.

Je zřejmé, že Bettman musel mít ve věci jasno poměrně rychle: sepsat a vydat třiadvacetistránkovou zprávu trvalo pouhých sedm dnů od ukončení vyšetřování Widemanova odvolání.

Flames nesouhlasí

Jak se dalo očekávat, president hokejových operaci Flames Brian Burke se obul do ligy typicky rázně: nejen, že jeho klub naprosto nesouhlasí s komisařovým rozhodnutím, ale je jím také překvapen a nerozumí mu.

Po této úvodní salvě se Burke rozjel na plné pecky, hlasem poměrně velikým: jak je možné, ptal se rozhořčeně, že to celé trvalo lize takhle dlouho? Wideman dostal zákaz činnosti na dobu neurčitou 28. ledna, zákaz činnosti na dvacet zápasů byl vyhlášen 3. února, NHLPA se odvolala téhož dne, jednání před Bettmanem se konalo až 10. února, a komisař trest potvrdil až o týden později, tedy 17. února.

I kdyby se odvolání dostalo k arbitrovi Oldhamovi během jednoho nebo dvou dnů, hřímal Burke, Wideman si stejně odsedí alespoň deset zápasů. Aby někomu trvalo týden než potvrdí rozhodnutí oddělení hokejových operací NHL, to je neskutečné, dodal. Tohle má vliv na schopnost Flames vyhrávat, na naději o postup do pohárové soutěže, řekl Burke.

Jediné, co chybělo, bylo prohlášení, že jde o spiknutí, které má zničit naděje Flames na pohár.

Řeč není o tom, jak se Bettman rozhodl, ale o tom, že mu to trvalo takhle dlouho. Zajisté, řečnil dále Burke, Flames nesouhlasí s tím, že Wideman má zakázanou činnost, protože pevně věří, že ke srážce s čárovým rozhodčím došlo náhodně, a rozhodně ne úmyslně, ale teď jde o to, že to celé trvá takhle dlouho.

Krátká paměť

Ovšem, jakkoliv Brian Burke před lety pracoval právě jako soudce hokejových přestupků, zapomněl ve své litanii na základní a zásadní věc: Bettman musel tu zprávu sepsat dle všech právnických pravidel tak, aby nebyla napadnutelná. Nezávislý arbitr Oldham patrně nenajde právnickou skulinku, takže bude věc posuzovat pouze z hlediska, zda si Wideman takový trest zaslouží, když i samotný Gary Bettman ve svém rozhodnutí připouští, že hráč až dosud neměl žádné kázeňské potíže.

Až na to, že pravidlo 40 (a) mluví dost jednoznačně: za tělesný útok na rozhodčího náleží útočníkovi nejméně 20 zápasů zákazu činnosti.

Za porušení tohoto pravidla přijde Wideman o více než půl miliónu dolarů. Pomůže tím poměrně významně fondu, z něhož se vyplácí podpory hráčům (včetně bývalých), kteří mají nečekané peněžní potíže.

Horší je, že lékaři dodnes rozhodčímu Hendersonovi nedovolili, aby se vrátil do zaměstnání. Propustili ho sice z nemocnice, ale to je také všechno.

Wideman se ovšem nemůže moc divit, a odbory také ne. Nejen, že jeho věci nepomohla zmíněná textová zpráva, ale liga musí dát najevo, že bojuje proti všemu, co může způsobit zranění hlavy.

Nakonec, v době, kdy čelí žalobě bývalých hráčů, že tak v minulosti nečinila, ji nic moc jiného ani nezbývá.

 

Zde je odkaz na úplný text Bettmanova rozhodnutí:

http://www.nhl.com/nhl/en/v3/ext/pdfs/NHL-Wideman-Order.PDF

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.