bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: Seattle ano, a Québec City ne? Proč?

4. října 2018, 7:00

Petr Adler

Když NHL před několika lety posuzovala žádost Billa Foleyho a jeho družiny o přidělení mužstva do Města hříchu uprostřed nevadské pouště, měla na stole také žádost kanadského obra v oboru sdělovacích prostředků jménem Québecor. Žádost Lasu Vegasu tenkrát Rada guvernérů přiklepla, žádost o návrat do La Belle Province odložila. Nezamítla, pouze odložila. Úředně na lepší časy, ale ve skutečnosti, přírodě žel, na neurčito.

Když kdysi bývala v tehdejším Československu tzv. dočasně umístěna sovětská vojska, koloval zemí radioaktivní vtip, jeden z těch, které soutěžily o Zlatou mříž ministerstva vnitra: jak zní definice dočasnosti? Odpověď zněla: jeden furt.

Čas oponou trhnul, a všechno je jinak. Ba i ten tank značky T-34, číslo 23, který údajně byl první v Praze v květnu 1945, se často nehonosí původní zelenou barvou, neboť ho neznámí vtipálci pravidelně přestříkávají do růžova. A místo vězení za politický zločin jim za to hrozí nejvýše pokuta za vandalismus.

Maji tedy občané hlavního města kanadské provincie Québec vůbec nějakou naději, že se jim jednou přece jen vrátí jejich milování Nordiques?

Maji přece poměrně novou halu (jménem Videotron, viz na snímku shora), zbudovanou právě proto, aby Québecor přesvědčil NHL, že jedině v Québec City ji čekají neslýchané úspěchy.

Jistě, jak říkával feldkurát Otto Katz (ten ze Švejka), naděje umírá poslední. A to je zatím také jediná útěcha pro ty, jímž ke štěstí chybí jenom ti Nordiques (i kdyby se měli po zcela zázračném zmrtvýchvstání jmenovat jakkoliv jinak).

Z místností na adrese 1185 Avenue of the Americas se jedinec dozví jen to, co už ví nějaký čas: rozhodnutí ohledně přihlášky Québec City zůstává v platnosti, tedy je odloženo. Ne, není zastrčeno do nějaké přihrádky, čili tzv. ad acta. Je odloženo. Na jak dlouho? Následuje delší, poměrně výmluvné mlčení, ukončené protiotazkou: vy umíte definovat neurčito?

Co se děje?

Důvody se od té doby ani moc nezměnily, snad kromě toho, že příchod Seattle jen trochu více otrávil hokejové nadšence z La Belle Province.

V první řadě, příchod Seattle NHL velice elegantně vyřeší hlavobol ohledně nevyváženého počtu mužstev ve Východní a Západní konferenci. Ve chvíli, kdy Seattle (doplňte si jméno dle vlastního uvážení) na podzim 2020 prvně vstoupí do soutěže, bude mít každá konference po šestnácti mužstvech. Tohle je důležité nejen kvůli sportovní férovosti, ale také (možná hlavně) kvůli tomu, že se zjednoduší příprava rozpisu soutěže. K tomu ještě přičtěte úvahu, že by se Arizona Coyotes přestěhovali z Tichomořské divize do Střední, aniž by se pohnuli třeba jen o píď, a Seattle by zaujal jejich místo.

Je tu ale několik důvodů, které NHL má za důležitější.

Ten první: ekonomická situace, která přivedla k odchodu Nordiques do Denveru v roce 1995 se moc nezměnila. Ale ano, můžete mít vyprodáno do alelujá, a to by v Québec City patrně měli, ale nemáte-li hospodářské zázemí (cizím slovem: sponsory) a potažmo reklamu, velice těžko dokážete mít na účtu tolik, abyste mohli hráčům vyplácet mzdy alespoň na úplném dně (na nejnižší požadované úrovni) mzdového stropu.

Pro pořádek: letošní strop činí 79,5 miliónů dolarů, nejnižší částka mzdového fondu (podlaha) činí 58,8 miliónů. V loňské sezóně směla mužstva utratit na hráčských mzdách celkem až 75 miliónů, v předloňské 73 milióny. Trend směřuje nahoru, ne dolů.

Říká se, že politika nepatří do sportu, a to je stejně nesmyslné tvrzení jako že stromy rostou do nebe. V Québecu se právě konaly volby. Vítězná Coalition Avenir Québec (CAQ) není tak šílená jako Parti Québecois, která skončila třetí. Zatímco québečtí Liberálové (skončili druzí), kteří byli u moci 13 z posledních 15 let, se snažili být v otázce samostatnosti Québecu pěkní na všechny strany, a Parti Québecois nemá v programu vlastně nic jiného než odchod, CAQ se k odchodu z Kanady tváří více či méně lhostejně. Sleduje sice cíle poměrně národnostně založené, ale v otázce nezávislosti Québecu je dost mlčenlivá.

Politická situace ale mívá zpravidla přímý dopad na situaci hospodářskou. Takže poslední provinční volby v Québecu neuklidnily ani tu, ale ani tu. A málokterý podnikatel je ochoten vrážet peníze do nejistoty. Spekulace je jedna věc, politický neklid druhá. Québecor, který stojí za žádostí o návrat NHL do Québec City se poměrně otevřeně hlásí k cílům separatistů. NHL to nikdy neřekne, rozhodně ne veřejně, ale soukromě se jí to moc nezdá.

Daně, daně, daně

Navíc je Québec provincií s nejvyšším daňovým zatížením v Kanadě. Zatěžuje své poplatníky jak daní z příjmu (neboli i z mezd), tak daní z nákupu veškerého zboží. Půjdete-li si koupit, třeba, chleba, po sečtení pětiprocentní federální daně z přidané hodnoty a québecke daně připlatíte k udávané ceně přes 25 procent.

Daňový poplatník, který v Québecu vydělá přes sto tisíc dolarů ročně, a tohle se týká všech profesionálních hokejistů, se rozloučí na provinční dani z příjmu se čtvrtinou výplaty. Nemluvě o federálních daních, ani o jiných srážkách.

Výsledek: hokejistické odbory NHLPA se sice moc k věci nevyjadřují, ale soukromě naznačují, že aby se jejich členové hrnuli do Québec City, to se tedy nehrnou.

Jistě, Montréal Canadiens jsou v Québecu také, jenže mají daleko delší tradici než měli Nordiques, jejich městské daňové zatížení je nižší než v Québec City, a navíc, za mužstvem stojí pivovarnický obr Molson. Obyvatelstvo utratí za pivo více než za noviny či jiné sdélovací prostředky Québecoru. Ostatně, ten na tom byl před několik lety s penězi tak podivně, že prodal síť novin Sun konkurenční firmě Postmedia.

A co takhle nestavět nové mužstvo, jen sem přestěhovat některé jiné z Východní konference, takové, které šlape peněžní vodu a polyká hospodářské andělíčky? Tu se mluví o Floridě, tam se mluví o Ottawě, ale odpověď ligy je strohá: je nám dobře, kde jsme, a vůbec, stěhovat provozovny, to není známka seriózního podnikání. Jemně řečeno: který blázen bude stavět továrnu, jejíž provoz stojí a padá s šílenou spotřebou vody, uprostřed saharské pouště?

Na úplný závěr: tento článek by nevznikl, kdyby se čtenář František Koblasa s železnou pravidelností neozýval, že Québec City si NHL zasluhuje víc než mnohé jiné dnešní mužstvo. Takže, pane Koblaso, dík!

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.