bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: rozhodčí NHL protestují proti snížení trestu pro Dennise Widemana

13. března 2016, 0:35

Petr Adler

Páteční rozhodnutí nezávislého arbitra Jamese Oldhama, že obránce Calgary Flames Dennis Wideman, který závažně poranil čárového rozhodčího Dona Hendersona (na snímku), si nezasloužil trest dvaceti zápasů, rozzuřilo odborový svaz hokejových rozhodčích na nejvyšší míru.

Už proto, že Henderson si kvůli tomu zranění tuhle sezónu už nezapíská ani jednou, a není známo, zda se vůbec kdy ještě vrátí na led jako rozhodčí v NHL.

Svaz rozhodčích NHL (NHLOA - NHL Officials Association) vydal v sobotu k věci prohlášení, podepsané jeho presidentem Danem O’Halloranem, v němž své rozhořčení vyjádřil slovy, která nenechají nikoho na pochybách.

“NHLOA velice nesouhlasí s rozhodnutím arbitra, které snížilo zákaz hry Dennisu Widemanovi na deset zápasů, zatímco čárový rozhodčí Don Henderson se pořád ještě léčí ze zranění, která mu způsobil tento hráč a která ho vyřadila až do konce sezóny,” uvádí prohlášení.

A pokračuje: “Snížení trestu zákazu hry říká hráčům NHL, ale i sportovcům celého světa, včetně dětí, že se změnila pravidla chování k rozhodčím.”

Tady je třeba zdůraznit, že jedenapadesátiletý Dan O’Halloran je aktivním rozhodčím v NHL. Jakkoliv má na zádech číslo 13 (a prý mu to nevadí), pískal dosud už sedm finálových kol Stanleyova poháru. Na olympijských hrách 2010 ve Vancouveru byl spolu s Billem McCrearym jedním z hlavních rozhodčích utkání o zlatou medaili mezi Kanadou a USA. Jeho slova, navíc schválená vedením jeho odborového svazu, mají tedy značnou váhu.

Včetně těchto: “NHLOA míní podniknout všechny nezbytné kroky, aby její členové měli patřičnou ochranu i do budoucna, a aby se tento druh chování hráče vůči rozhodčímu nemohl už nikdy opakovat.”

Prohlášení svazu rozhodčích sice neříká přesně, o jaké kroky půjde, ale bude to patrně v několika rovinách.

Ta nejviditelnější a okamžitá rovina: Calgary Flames mohou očekávat, že se jim v situacích, nad nimiž rozhodčí obvykle pokrčí rameny, nedostane tzv. výhody pochyb (benefit of thé doubt). Nyní bude stačit, aby se hráč Flames jen podíval křivě na některého ze čtyř rozhodčích na ledě. Trest za nesportovní chování ho nemine.

Ta složitější rovina spočívá v tom, že NHL sama ve své odpovědi na arbitrovo rozhodnutí dala najevo, že zváží nejrůznější protiopatření. Mezi ta patří i cesta soudní. Vedení NHL sice moc dobře ví, že cesta k úspěchu u soudu bude trnitá, avšak je si patrně vědomo několika skulinek, jimiž může proniknout.

Samozřejmě, je tu několik zádrhelů.

Ten první: střídačka Calgary Flames nereagovala na upozornění pozorovatele NHL (tzv. spotter), že se z ledu vrací poraněný hráč. Dennis Wideman krátce před tím utrpěl dost tvrdé naražení na hrazení péčí hráče Nashville Predators Miikky Salomakiho, a když povstal, byl zcela zjevně poněkud omámen.

Podle pravidel tzv. protokolu k vyšetření otřesů mozku (concussion protocol), byly patřičné osoby na střídačce Flames po onom varování povinny Widemana okamžitě odvést do tzv. tiché místnosti, kde by se podrobil lékařskému vyšetření.

To se nestalo. Nejen to: Wideman naskočil hned do svého příštího střídání. Utkání dohrál, jako by se nechumelilo.

Je tedy správná omluva, že byl vinou otřesu mozku tak mimo sebe, že si nevšiml čárového rozhodčího, jehož směrem se díval několik vteřin před tím, než ho vzal zezadu přes záda holí?

Nebo je to jenom výmluva?

V rozhodnutí arbitra Oldhama stojí, že NHL i její hráčské odbory NHLPA souhlasí, že Wideman toho o sobě moc nevěděl, právě vinou otřesu mozku.

Mimochodem, vedoucí představitelé NHL v soukromých hovorech naznačují, že liga míní chování Flames posuzovat odděleně od případu útoku na čárového Hendersona. To ovšem dává smysl.

Ať už je tomu jakkoliv, z prohlášení NHL plyne, že James Oldham bude patrně muset svoje rozhodnutí hájit před soudem, za hojně účasti NHLPA, zatímco NHL bude útočit za hojné účasti NHLOA.

Slabinou je výpověď vice-presidenta NHL přes věci rozhodčích (a bývalého rozhodčího) Stevea Walcoma, který před Oldhamem připustil, že si není jist, zda Wideman udeřil Hendersona úmyslně. Jenže, z hlediska NHL, chybou je, že Oldham ve svém rozhodnutí cituje právě tuto výpověď jako jeden z důvodů svého rozhodnutí. Prostě proto, že Walcom nemohl vědět, zda Wideman konal ve zlém úmyslu nebo v mlze otřesu mozku. I kdyby se Walcom Widemana zeptal, nemusel by jeho odpovědi moc věřit: Wideman by patrně odpověděl tak, aby to pomohlo jemu, ne tak, aby to pomohlo Donu Hendersonovi.

Takže sedmačtyřicetiletý čárový rozhodčí sedí doma, dochází pravidelně na neurologické kliniky, a těch více než 1300 odpískaných utkání mu v tuto chvíli může sloužit pouze jako vzpomínka.

A Dennis Wideman, který se dopustil z hlediska trestního zákona útoku, jímž způsobil zranění (assault causing bodily harm) nic zlého netušící osobě nejen, že nesedí v base, kde by byl, kdyby totéž udělal na ulici, ale ještě navíc dostává zpět čtvrt miliónu dolarů. Jen proto, že si James Oldham, profesor práva a nezkušený hokejový arbitr z university v Georgetownu myslí, že Dennis Wideman je chudáček, který si svůj trest nezasloužil.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.