bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: NHLPA táhne do boje za Dustina Byfugliena

2. listopadu 2019, 21:22

Petr Adler

Hráčské odbory NHLPA se začaly zajímat o prapodivné dění kolem obránce Winnipeg Jets Dustina Byfugliena (to příjmení se čte baflin). Odboroví právníci se chtějí od Byfuglienova zástupce Bena Hankinsona dozvědět, kdy přesně se mužstvo dozvědělo o hráčově poraněném kotníku, zda ke zranění došlo během jeho zaměstnání profesionálního hokejisty, a hlavně, zda se na rozhodnutí o nedávné operaci podíleli lékaři mužstva.

Situace kolem obří třiatřicítky se začíná zamlžovat. A jestli NHLPA zjistí, že Jets bylo známo, že Byfuglien požádal o povolení osobního volna právě kvůli onomu zraněnému kotníku, přijde to mužstvo hodně draho.

Stát se může leccos: Byfuglien v uplynulé sezóně odehrál jen polovinu utkání základní části (přesně 42 zápasů), zbytek seděl kvůli otřesu mozku a, teď to přijde, poraněnému kotníku.

Byfuglien požádal generálního manažera Jets Kevina Cheveldayoffa o osobní volno těsně před vstupními lékařskými prohlídkami a výkonnostními zkouškami před zahájením zářijového tréninkového tábora mužstva.

Cheveldayoff mu vyhověl, avšak současně veřejnosti sdělil, že osobní důvody Dustina Byfugliena jsou soukromé, a že mužstvo bude hráčovo soukromí respektovat, takže veškeré otázky na toto téma zodpoví jak on, tak kouč Paul Maurice, strohým mlčením, případně připomínkou, že tazateli do toho nic není.

Čas od času se ozvala otázka, zda se Byfuglien míní vrátit, a ano-li, pak kdy. Odpovědi byly stejné: až nám sdělí své rozhodnutí, budete první, komu se s ním svěříme. Nebudeme na něj tlačit, tohle je důležité rozhodnutí, na které musí mít tolik času, kolik potřebuje.

Tak vznikl dojem, že je všechno v naprostém pořádku, a že Jets nemohou být ohleduplnější.

Pak nastala sezóna, tedy chvíle, od kdy hráči začínají pobírat mzdy. Jets oznámili, že mzdu budou dostávat všichni hráči pod smlouvou, kromě Byfugliena, kterému mužstvo pozastavuje činnost (anglicky: suspend). Rozhodnutí platí podle patřičného odstavce kolektivní smlouvy, odpovídá také pracovním zákonům: zaměstnanec se nedostavil do zaměstnání, nemůže tedy dostávat zaplaceno.

Ne, není to žádný trest, zdůraznili zástupci vedení mužstva, jde o uspokojení nároků úředního šimla, a kromě toho, Byfuglien věděl předem, že zastavení činnosti bude dalším krokem. Přesto, že se nedostavil do práce se zaměstnavatelovým souhlasem. Neplacené volno.

Jakmile hráč oznámí, že se vrátí, uvítáme ho s otevřenou náručí, je to člen naší rodiny, chybí nám (je pravda, že dosavadní výsledky mužstva tuhle poslední myšlenku potvrzují).

Jedna paní povídala

Mezitím se objevily hlášky, že Big Buff (čte se baf, jako kdybyste chtěli někoho vylekat) přes léto nebyl vidět v žádné tělocvičně ani v péči nějakých trenérů, ba vynechal dokonce několik sportovně-společenských podniků, jichž se v dřívějších letních měsících účastnil náruživě. Lid obecný, ale i ten hokejový, se začal přiklánět k myšlence, že Big Buff ohlásí v nejbližší době odchod do hráčského důchodu.

A pak přišlo překvapení: Dustin Byfuglien se podrobil operaci kotníku. Winnipeg Jets původně vyjádřili nad zprávou určitou dávku překvapení, pak řekli, že věděli, že to hráč snad měl v úmyslu, ale obecně z toho všeho vyplynulo, že ať tomu bylo jakkoliv, k operaci došlo bez porady s lékaři mužstva, a tedy i bez jejich souhlasu.

Není neobvyklé, že se hráči NHL podrobují různým lékařským zákrokům jinde než ve městě působení svého mužstva, ale je to vždycky se souhlasem lékařů mužstva. Podmínkou, nijak hlasitě nevyslovovanou, ale platnou, také je, že lékaři mužstva musí znát léčebné zařízení nebo lékaře, ke kterým se hráč chce uchýlit, ale jinak mu nikdo nebrání ve vyhledávání tzv. dalšího názoru (second opinion).

A to se tady nestalo.

Obecně logický závěr zní: ten kotník si Byfuglien poškodil v zaměstnání, je to tedy pracovní úraz. Došlo k němu pravděpodobně letos na jaře v utkání pohárové soutěže. Ano, je pravda, že Byfuglien se nepodrobil vstupní lékařské prohlídce, ale NHLPA by zajímalo, zda si lékaři zranění všimli při výstupní prohlídce po posledním utkání mužstva, a pakliže ano, proč nenavrhli odpovídající léčbu okamžitě. V případě, že by došlo k operaci, mohlo k ní dojít hned během léta, a i kdyby hráč nebyl důkladně zhojen při nástupu do tréninkového tábora, mohl být zařazen do seznamu zraněných (IR, neboli injured reserve), zatímco v méně příjemném případě, že by se léčba protahovala, na seznam dlouhodobě zraněných (long-term injured reserve, aneb LTIR).

V obou případech by Byfuglien dostával zaplaceno. Ano, zvláště v případě tzv. dlouhodobé neschopnosti by se účetní mužstva zapotili, aby Jets nepřekročili mzdový strop, ale to, tvrdí NHLPA, je zase něco úplně jiného.

Milión sem, milión tam

V případě, že NHLPA zjistí, že mužstvo jejímu členovi ukřivdilo, míní jeho jménem vyjádřit zármutek (přesněji: podat stížnost lize, jenže anglicky se té stížnosti říká grievance, od slova grieve, a to slovo znamená být zarmoucen).

Jestli stížnost uspěje, i přes veškerá ujištění Kevina Cheveldayoffa, že on nic, on muzikant, nastane šrumec: Jets budou muset zrušit zastavení činnosti a vyplatit Big Buffoví příslušné peníze, jak by mu náležely od zahájení základní části. Tím ovšem překročí mzdový strop, neboli se budou muset zbavit nejméně tři hráčů. Také se zpětnou platností, což teoreticky znamená, že by ti hráči měli vrátit mzdy dosud jim vyplacené. Zlaté oči.

Pošle-li ale Winnipeg někoho na farmu, bude to muset být někdo s dvojcestnou smlouvou, aby se mu nepočítala celá mzda do stropu Jets, a aby nemusel být nejdříve zařazen na listinu volných hráčů (waiver), odkud by si ho mohl vybrat kdokoliv jiný, a Jets by ostrouhali.

To je ďábelská pomsta mužstvu, které si dovedně vybíralo nováčky, a teď by na to doplatilo.

Cheveldayoff ovšem na přímou otázku odpověděl, že jeho rozhovor s Byfuglienem je řádně zaznamenán, a on k věci nemůže dodat nic nového než to, že i ten záznam je důvěrný.

Všechno je to děsně složité, odpovídá Cheveldayoff na otázky, které se po Byfuglienově operaci na něj hrnou ze všech stran.

Zajímavé je, že ani jednou nepadla otázka, jak k tomu všemu vlastně mohlo dojít. Nikoho nenapadlo se poptat, co si o tom všem myslí Byfuglienův zástupce Ben Hankinson. A že ten by mohl vyprávět.

On je totiž dosti svérázný pán.

Když na jaře 2010 hráli Chicago Blackhawks ve finále Stanleyova poháru proti Philadelphia Flyers (vyhráli 4-2 na zápasy), vzbudil Ben Hankinson telefonem svého zákazníka, tehdy křídlo Blackhawks Dustina Byfugliena. Že má skvělý nápad: máš, milej chlapče, příliš dlouhé příjmení, s tím se z hlediska obchodního nic moc nenadělá, měl bys to jméno zjednodušit, nejlépe zkrátit. Do té doby mu Byfuglienovo příjmení moc nevadilo: zastupoval ho od jeho příchodu do Chicaga v roce 2005, říkal si, co od něho očekávat, trochu přitloustlý mladíček, jenže o pět let později patřil Byfuglien k tahounům vítězného mužstva.

Byfuglien s nápadem svého zástupce sice nesouhlasil,  ale zůstal i tak jeho zákazníkem: Zástupce s tak šílenými nápady se může někdy hodit.

Jistě, zatím nikdo (kromě Byfugliena) neví přesně, či to byl nápad, že by si útočník odseděl poslední dvě sezóny platnosti své smlouvy v tichém rozjímání, co se sebou. Rozjímání, které má stát během dvou sezón skoro osm miliónů ročně, to už není tak ukrutná zábava. Ani pro hráče, ale ani pro jeho zástupce, kterého živí jisté procento ze sjednané smluvní částky.

A jestli k tomu odbory navíc vydupou, že mužstvo bude platit i za dobu, kdy Big Buff odpočíval a nejvýš si koukal na pupík, aby viděl, kdy se mu tam objeví svatozáře starého jogína, tím lépe.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.