bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: NHL žádá o přezkoumání arbitrova rozhodnutí v případu Dennise Widemana

9. června 2016, 4:51

Petr Adler

Kolektivní smlouva mezi NHL a jejími odbory NHLPA tvrdí, že rozhodnutí nezávislých arbitrů jsou konečná. Liga ve středu nicméně podala k soudu žádost, aby zrušil rozhodnutí arbitra Jamese Oldhama, který snížil trest obránci Calgary Flames Dennisi Widemanovi (na snímku) ze 20 zápasů na 10.

Pro osvěžení paměti: v zápase proti Nashville Predators 27. ledna narazil soupeřův útočník Miikka Salomaki Widemana do hrazení. Obránce Flames se sebral, nejdřív se trochu kýval, jako kdyby se právě vzbudil ze zvláště ošklivého snu, a pak se rozbruslil směrem ke střídačce svého mužstva. V cestě mu ale stál (otočen k Widemanovi zády) čárový rozhodčí Don Henderson. Hráč, místo aby čárového objel, zvedl hokejku a klasickým krosčekem ho srazil na led. Pak usedl na svoji střídačku, tvářil se normálně, a zápas dohrál. Tím moc nepomohl obhajobě, že utrpěl Salomakiho zákrokem otřes mozku a nevěděl, co se děje.

Disciplinárka, vedená mimořádně samotným vice-presidentem ligy pro hokejové záležitosti Colinem Campbellem, shledala porušení pravidla číslo 40. Nejnižší možný trest: 10 utkání. Nejvyšší: dle libosti. NHL přihlédla mj. k tomu, že bylo zřejmé, že čárový rozhodčí Henderson se bude ze svých zranění zotavovat ještě po ukončení sezóny.

Rozsudek: 20 zápasů.

Wideman se, s podporou NHLPA a Flames, odvolal ke komisaři ligy Garymu Bettmanovi. Nepochodil. Ostatně, moc mu nepomohlo ani to, že svým kolegům psal posměšné textové zprávy ve smyslu, že za ten trest stejně mohou jenom pitomí novináři, kteří to rozmázli jak to dovedou jedině oni.

Bettman trest potvrdil. Wideman se odvolal ke zmíněnému nezávislému arbitrovi. A ten nakonec trest snížil ze 20 zápasů na 10.

Komisař Bettman vydal okamžitě po obdržení arbitrova rozhodnutí prohlášení, že NHL důrazně nesouhlasí. Neřekl rovnou, zda se bude liga hájit nějakou soudní cestou, ale dodal, že NHL nemíní tolerovat jakékoliv útoky na své rozhodčí.

Takže se vlastně ani není třeba divit, že zástupce komisaře NHL Bill Daly ve středu v podvečer místního času oznámil doslova (ovšem anglicky): “Můžeme potvrdit, že Národní hokejová liga dnes podala podnět k okresnímu federálnímu soudu jižního okresu v New Yorku se žádostí, aby zrušil rozhodnutí arbitra Jamese Oldhama, kterým snížil trest vyměřený ligou hráči Dennisu Widemanovi ze 20 zápasů na 10. Věříme, že arbitr Oldham svým rozhodnutím překročil svá smluvně určená práva tím, že neužil patřičně standard vyšetřování, jak je určen kolektivní smlouvou.”

Na vysvětlenou dodal: “Dnešní krok byl veden v první řadě naší úctou k jednání o kolektivní smlouvu a k důležitosti udržování a péče o opodstatněná očekávání zúčastněných stran, vyplývající z dohod, k nimž došlo. Načasování dnešního podání bylo dáno požadavky federálních (amerických) pravidel, které se týkají těchto kroku. Nemíníme věc dále komentovat, dokud soudní řízení nebude ukončeno.”

Mluvka NHLPA Jonathan Weatherdon se ozval přesně tak, jak se dalo očekávat: řekl, že krok NHL “je naprostý nesmysl.”

Tento spor se bude patrně podobat středověkým dohadům, zda smí kněží nosit vousy nebo kolik andělů může tančit na špičce jehly. Kolektivní smlouva mezi NHL a NHLPA totiž říká (opět doslova, ovšem anglicky): “Rozhodnutí neutrálního arbitra v disciplinárních věcech bude konečné a závazné ve všech směrech, a nebude podléhat žádnému dalšímu přezkoumávání.”

Až na to, že liga tvrdí, že arbitr Oldham vlastně porušil kolektivní smlouvu, takže se toto ustanovení na jeho rozhodnutí nemůže vztahovat.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.